Gå direkt till innehåll
Lexie Limitless i Nice, Frankrike
Lexie Limitless i Nice, Frankrike

Pressmeddelande -

Nya helelektriska Ford Explorer påbörjar sin försäljning och sätter rekord

NICE, Frankrike, 26 mars 2023 – Äventyraren Lexie Alford (@LexieLimitless) satte idag med den nya helelektriska Ford Explorer det officiella rekordet att vara den första personen att ha rest jorden runt i en elbil 1. För att fira deras resa ’Charge Around The Globe’ offentliggör nu Ford priset och specifikationerna för nya Ford Explorer-modellserien, vilket officiellt gör elbilen som körde runt världen tillgänglig för kunder som är redo att ge sig ut på sina egna äventyr, stora som små.

När de korsade mållinjen i Nice, Frankrike, ledde Lexie och den nya Ford Explorer en konvoj av ikoniska Ford-bilar som dessutom flankerades av nuvarande modeller vilka formar företagets visionära framtida inriktning.

"Fords mål är att injicera passion och ge mer känslor till elbilar i Europa. Det finns tillräckligt med tråkiga bilar och stadsjeepar där ute. Den nya Explorer representerar Fords unika karaktär, som finns representerad hos varje bil i denna fantastiska konvoj, säger Jim Farley, VD för Ford, som närvarade vid firandet. "Vi är stolta över att lansera den här nya helelektriska personbilen speciellt designad för Europas vägar och kunder, men som uppenbarligen även är kapabel att ta dig över hela världen."

Explorers otroliga resa korsade sex kontinenter, körde genom 27 länder och avverkade mer än 30 000 kilometer, allt enbart på el. Kampen mot strömavbrott i Afrika, bristen på laddningsinfrastruktur i Atacamaöknen i Chile, orörda vägar, bergspass och iskalla förhållanden bevisade precis vad som är möjligt att åstadkomma i en elbil


"Lexies resa har varit den ultimata testkörningen för vår nya Ford Explorer, bilen tog sig an alla slags väder och vägförhållanden och hanterar nästan alla laddningsscenarios", säger Martin Sander, chef för Ford Model e Europa. "Det förkroppsligar den "can do"-attityd som definierar vårt företag, och tar denna fantastiska möjlighet att inte bara testa oss själva utan också världens laddningsinfrastruktur. Dagens korsande av mållinjen visar vad som är möjligt i den nya helelektriska Ford Explorer, och vi är glada över att kunderna snart kommer att kunna uppleva det själva."

Bilen som Lexie körde under utmaningen var en förproduktionsversion av den Ford Explorer som nu finns att beställa. Under resans gång användes en mängd olika laddningslösningar från 2,2 kw AC vägguttag till DC-snabbladdare och portabelt batteripack.

Under hela resan förlitade Lexie sig på MegaConsole-förvaringen som rymmer mer än tre 1,5-liters dryckesflaskor, uppvärmt förarsäte med massage och röstaktiverad SYNC Move infotainmentsystem 2 med justerbar pekskärm – funktioner som kommer som standard på både Ford Explorer och Ford Explorer Premium-modellerna.

"På detta episka äventyr träffade jag otroliga människor från jordens alla hörn och upplevde 27 vackra länder bakom ratten. Men den här resan kom med en unik uppsättning utmaningar, säger Lexie, som också har världsrekordet för att vara den yngsta personen att besöka alla länder i världen. "Det har varit en ära för livet att få förtroendet av Ford att resa runt jorden i den elektriska Explorer, som har varit mitt hem under de senaste sex månaderna. Jag hade som mål att tänja på gränserna för vad som är möjligt att göra med en elbil och jag är stolt över att säga att jag har gjort det!”

Utrustad för alla äventyr

Den nya helelektriska Explorer är Fords första personbil som har utvecklats för och byggs i Europa, och kombinerar tysk ingenjörskonst med amerikansk stil. Bilen har överlägsen standardutrustning och inkluderar batteridrivlinor för noll avgasutsläpp under körning – och upp till 602 km räckvidd på en enda laddning. 3

Explorer lanseras med ett urval av drivlinor, antingen singelmotorer för bakhjulsdrift (RWD) eller dubbelmotorer för fyrhjulsdrift (AWD). Båda drivlinorna som introduceras nu använder sig av ett litium-jon nickel mangan kobolt (NMC) batteri med utökad räckvidd som har valts för sin energitäthet, kraft och prestanda i europeiska klimat, från Skandinavien till Medelhavet. En singelmotor RWD-drivlina 4 med ett standard NMC-batteri kommer också att finnas tillgänglig för beställning vid ett senare tillfälle under året.

Laddning från 10-80 procent tar cirka 26 minuter 5 med upp till 185 kW DC-snabbladdning för AWD-modellen. Explorer-förare över hela Europa kommer också enkelt att kunna komma åt och betala för laddning vid fler än 600 000 laddningspunkter 6 inom BlueOval Charge Network med hjälp av FordPass-appen 7 eller innovativ Plug & Charge-teknik. Dessa inkluderar högeffektsladdningsstationer från IONITY – ett konsortium som Ford är en av grundarna av.


Det är inte bara laddningen som är snabb och enkel. Explorer kan accelerera snabbare än en Ford Performance Focus ST, med 340 hk vilket betyder att 100 km/h kan nås på 5,3 sekunder med AWD-modellen. Explorer AWD kan även bogsera upp till 1 200 kg. 8 Och allt detta uppnås med sömlös elektrisk framdrivning – gjort ännu roligare med lyxig standardutrustning.

Förutom cirka 470 liter kombinerad förvaring 9 som inkluderar den 17-liter stora MegaConsole och det säkra My Private Locker i kupén, har varje Explorer SYNC Move 2 uppkopplad infotainment med en justerbar 14,6-tums pekskärm i mitten som kan höjas och sänkas i en båge på 30 grader.

Standard är också uppvärmd ratt och framsäten, massage i förarsätet och trådlös telefonladdning. 10 Banbrytande interiördesign inkluderar sportstolar med integrerade nackstöd och en elegant soundbar för att njuta av ljud som spelas upp via trådlösa Android Auto och Apple CarPlay-anslutna enheter. 11


Explorer Premium-specifikationen adderar ett B&O-ljudsystem med 10 högtalare och stämningsbelysning för att hålla humöret på topp även på långresor, samt uppgraderar Explorers signaturstrålkastare från LED med automatisk helljus till Dynamic Matrix LED med bländfritt helljus.

För att göra köpprocessen så enkel som möjligt, från början säkerställa en premiumspecifikation och leverera ett verkligt värde för varje Explorer-kund, är tillvalen begränsade och utöver spännande färgalternativ, dragkrok, värmepump, ergonomiska AGR-stolar och till ett stort panoramaglastak 12 på 1 kvadratmeter finns ett förarassistanspaket. 13 Dess höjdpunkter inkluderar handsfree baklucka för åtkomst till upp till 450 liter bagageutrymme 9 med armarna fulla av shoppingkassar eller småbarn, en head-up display, 360-graderskamera 13 och ny Assisted Lane Change 13-teknik.

Dessa funktioner är utöver fler än 15 förarassistansteknologier som finns som standard och inkluderar höjdpunkter som Intelligent Adaptive Cruise Control med Stop and Go 13,14 samt Clear Exit Warning 13 som är designad för att förhindra "dörrar"-olyckor med cyklister.

Nya helelektriska Explorer är den första bilen som tillverkas i Ford Cologne EV Center som nyligen öppnats efter en investering på 2 miljarder dollar och kommer att kosta från 489 900 kronor med standardbatteri 15 och från 539 900 kronor med utökat batteri. Kunder kan läsa mer och beställa på ford.se.

Läs mer om Explorer här

Extended Range RWD

Explorer/ Explorer Premium

Extended Range AWD

Explorer/ Explorer Premium

Räckvidd WLTP (km)

602/572 3

566/532 17

Effekt (HK/kW) 16

286/210

340/250

0-100 km/tim (sek)

6,4

5,3

Användbar kapacitet (kWh)

77

79

DC-laddningstid

10-80% (ca min) 5

28

26

DC max, Laddningseffekt (kW)

135

185

AC max, Laddningseffekt (kW)

11

11

Vridmoment bak (Nm) 16

545

545

Vridmoment fram (Nm) 16

N/A

134

Elförbrukning (kWh/100 km)

13,9/14,7

15,7/16,6

Max, hastighet (km/tim)

180

180

Dragvikt (kg)

1000

1200

Lastvolym (liter)

470/1422

470/1422

1 Världsrekordet verifierades av RecordSetter som övervakade försöket på olika platser runt om i världen. För att sätta jordenruntrekordet hade Lexie och Explorer ett minimikrav på att köra 28 968 km, passera genom två motsatta punkter på jorden och resa på minst fem kontinenter. Resan var också tvungen att börja och sluta på samma plats.

2 Kör inte när du är distraherad eller när du använder handhållna enheter. Använd röststyrda system när det är möjligt. Vissa funktioner kan vara låsta när fordonet är i växel. Alla funktioner är inte kompatibla med alla telefoner.

3 Baserat på full laddning av Explorer RWD utökat räckvidd. Beräknad räckvidd med hjälp av Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP). Siffrorna som visas är avsedda för jämförbarhet och bör endast jämföras med andra fordon som testats enligt samma tekniska procedurer. Den faktiska räckvidden varierar beroende på faktorer som temperatur, körbeteende, ruttprofil, fordonsunderhåll, litiumjonbatteriets ålder och skick.

4 Officiellt homologerad räckvidd kommer att publiceras närmare försäljningsdatumet.

5 Laddningstid baserad på tillverkarens datortekniska simuleringar. Laddningshastigheten minskar när batteriet når full kapacitet. Dina resultat kan variera beroende på toppladdningstider och batteriets laddningstillstånd.

6 Antal laddningspunkter i 36 europeiska länder.

7 FordPass-appen, kompatibel med utvalda smartphoneplattformar, är tillgänglig via nedladdning. Meddelande- och datahastigheter gäller, FordPass Connect, FordPass-appen och gratis Connected Service krävs för fjärrfunktioner (se FordPass-villkoren för detaljer). Ansluten tjänst och funktioner beror på tillgängligheten av Vodafone eller Vodafone-partners mobilnät (ex Telenor). Utveckling av teknik/mobilnätverk/fordonskapacitet kan begränsa funktionaliteten och förhindra drift av anslutna funktioner. Ansluten tjänst inkluderar ej Wi-Fi-hotspot.

8 Max bogsering varierar beroende på last, fordonskonfiguration, tillbehör och antal passagerare.

9 Femsitsläge lastat till ryggstödshöjd utan lastgolv. Last- och lastkapacitet begränsad av vikt och viktfördelning.

10 Tillgänglig trådlös Qi-laddning kanske inte är kompatibel med alla mobiltelefoner.

11 Kräver telefon med aktiv datatjänst och kompatibel programvara. SYNC Move kontrollerar inte produkter från tredje part när de används. Tredje part är ensam ansvarig för deras respektive funktionalitet.

12 Tillval

13Förarassistansfunktioner är kompletterande och ersätter inte förarens uppmärksamhet, omdöme och behov av att kontrollera fordonet,

14 Om stopp är längre än tre sekunder måste föraren ingripa och trycka på "RES"-knappen eller gaspedalen för att återuppta systemets funktion.

15 Indikativ prissättning för standardbatteri. Finns att beställa under Q4/2024, Slutlig prissättning meddelas vid orderöppning.

16 Maximal uteffekt och vridmoment är oberoende attribut och kanske inte uppnås samtidigt.

17 Baserat på full laddning av Explorer AWD med utökat räckvidd. Beräknad räckvidd med hjälp av Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP). Siffrorna som visas är avsedda för jämförbarhet och bör endast jämföras med andra fordon som testats enligt samma tekniska procedurer. Den faktiska räckvidden varierar beroende på faktorer som temperatur, körbeteende, ruttprofil, fordonsunderhåll, litiumjonbatteriets ålder och skick.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom fem återförsäljare uppdelade på 63 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se.

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll

Produktion av nya helelektriska Explorer drar igång vid Ford Cologne Electric Vehicle Center

Produktion av nya helelektriska Explorer drar igång vid Fords nya elbilsfabrik i Köln

Idag startar produktionen av helt elektriska Ford Explorer i Fords uppdaterade fabrik i Köln. Fords historiska fabrik har byggts om till toppmodern produktionsanläggning efter en investering på 2 miljarder dollar. Fords nya EV-center är ett nyckelelement i Fords plan om koldioxidneutralitet för hela dess europeiska produktionsfotavtryck av anläggningar, logistik och direkta leverantörer till 2035.