Gå direkt till innehåll
Ford öppnar Köln Elektrifieringscenter
Ford öppnar Köln Elektrifieringscenter

Pressmeddelande -

Ford öppnar Elektrifieringscenter i Köln – En ny generation elbilar kommer att tillverkas helt koldioxidneutralt

KÖLN, Tyskland, 12 juni 2023 – Ford nyöppnade idag Köln Elektrifieringscenter, en högteknologisk produktionsanläggning i Tyskland för Fords nya, elektriska personbilar, elbilar som kommer att levereras till miljontals europeiska kunder.

Ford har uppdaterat sin anrika fabrik i Niehl, Köln, grundad 1930, till en kostnad av 2 miljarder dollar och visar med detta på Fords fortsatt starka tilltro till kvalificerad tysk tillverkningsproduktion och fortsatt bilproduktion i Europa.

Den 125 hektar (1 250 000 m²) stora anläggningen är designad för att vara så effektiv som möjligt och har fått en helt ny produktionslina, batterimontering och toppmoderna verktyg samt automationsprocesser, vilket tillsammans möjliggör en årlig produktionskapacitet på fler än 250 000 elbilar. Efter framgångarna med Mustang Mach-E, E-Transit och F-150 Lightning, presenterade Ford nyligen sin fjärde elbil, den elektriska Explorer, som blir den första elbilen som tillverkas i Köln, tätt följt av introduktionen av en andra elbil, en sport crossover som avtäcks senare i år.

Köln Elektrifieringscenter blir Fords första koldioxidneutrala anläggning och stödjer företagets åtagande att till senast år 2035 nå koldioxidneutralitet över hela sitt europeiska fotavtryck som inkluderar anläggningar, logistik och direkta leverantörer.

"Öppnandet av Köln Elektrifieringscenter blir starten på en ny generation av ren tillverkning av rena elbilar i Europa", säger Bill Ford, styrelseordförande. ”Denna anläggning blir en av de mest effektiva och klimatsmarta anläggningarna i hela industrin. Jag är stolt över att fortsätta arbeta mot en framtid med nollutsläpp för våra barn och barnbarn.”

Förbundskansler Olaf Scholz sa: " Elektrifieringscentret representerar en nystart och är den största investeringen i företagets historia vid Ford-fabriken i Köln. Detta är goda nyheter för Köln, för bilindustrin i Tyskland, för e-mobilitet och för den nya eran.”

Från modell A till den nya elektriska Explorer: En ny era för Ford i Europa

Öppnandet av Köln Elektrifieringscenter är det senaste kapitlet i den långa historien för Fords Köln-fabrik. Fabriken har legat i centrum av den europeiska bilindustrin sedan 1930 och har producerat ikoniska bilar som Ford Model A, Taunus, Capri, Granada och Fiesta.

I mer än 90 år har Ford-fabriken i Köln, som hittills har producerat över 18 miljoner bilar, varit en av Fords mest effektiva fabriker globalt, och har möjliggjort resande för miljontals européer under flera generationer.

"Köln Elektrifieringscenter signalerar starten på en ny era för Ford i Europa", säger Martin Sander, generaldirektör för Ford Model e Europa. "Vi omdefinierar återigen biltillverkning, implementerar avancerad teknik för att bygga helt uppkopplade, mjukvarubaserade bilar som möter våra kunders krav på nollutsläppsmobilitet."

Kärnan i Köln Elektrifieringscenter är de digitala framsteg som kopplar samman maskiner, bilar och personal. Implementering av självlärande maskiner, autonoma transportsystem och ”big-data”-bearbetning i realtid möjliggör för löpande förbättring av produktionsprocesserna vilket säkerställer högre kvalitet.

Ford går också ett steg längre för att stödja och inte ersätta mänsklig kompetens. Nya kognitiva och kollaborativa robotar och augmented reality-lösningar kommer att stödja personalen och kommer att öka effektiviteten och datautbytet med andra anläggningar för att dela erfarenheter i realtid.

Ett koldioxidneutralt elbilscenter – Ford förverkligar sin plan ”Road to Better”

För att uppnå koldioxidneutralitet kommer Ford att minska användningen av energi och utsläpp i anläggningen genom implementering av nya processer, maskiner och teknologier. All elektricitet och naturgas som krävs för att driva anläggningen är koldioxidneutral och är 100 procent certifierad som förnybar.

Värmen som krävs för att värma upp anläggningen och driva tillverkningen är koldioxidneutral, då den lokala energileverantören kommer att kompensera motsvarande utsläpp på uppdrag av Ford. Värmen som genereras av ett externt kraftverk och avfallsförbränningsanläggning tillhandahålls genom ett dedikerat ångnätverk till Ford.

Den lokala energileverantören planerar att minska sina driftsutsläpp för denna värmeleverans med cirka 60 procent till 2026 och kommer sedan eliminera dessa utsläpp helt till 2035. När det väl är i full drift kommer Ford Köln Elektrifieringscenter att bli certifierat som koldioxidneutralt genom en oberoende granskningsenhet. Denna oberoende certifiering kommer att granskas och jämkas regelbundet mot inköp av högkvalitativa koldioxidkompensationer för eventuella kvarvarande utsläpp.

Den tekniska uppgraderingen av Ford Köln Elektrifieringscenter kompletteras med en ekologisk förbättring av den biologiska mångfalden och den ekologiska balansen i fabrikens befintliga grönområde. Åtgärder inkluderar en ny perenn-vegetation, byte av ekologiskt mindre optimala gräsytor till vildblomsängar och insektshotell samt fladdermus- och fågelmiljöer.

"Det koldioxidneutrala Köln Elektrifieringscenter är ett ledande exempel i bilindustrin för övergången från traditionell biltillverkning till elbilsproduktion", säger Sander avslutningsvis. "Anläggningarna och processerna har designats av våra ingenjörer för att maximera effektiviteten och minimera miljöpåverkan, hjälpa Ford att bli koldioxidneutral i Europa och stödja vår globala plan för att minska utsläpp av koldioxid."

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom fem återförsäljare uppdelade på 63 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se.

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll