Gå direkt till innehåll
Nya Ford Explorer provkörs i Slovenien
Nya Ford Explorer provkörs i Slovenien

Pressmeddelande -

Stort intresse för nya Ford Explorer: Det bästa helhetspaketet i sin klass

Nya Ford Explorer är den första i en rad innovativa nya helelektriska bilar från Ford som bidrar till en hel uppdatering av Fords modellprogram i Europa.

I dagarna testas den nya 5-sitsiga helelektriska suven, med en räckvidd på upp till 602 km* - och möjlighet till fyrhjulsdrift - av internationella medier i Ljubljana, Slovenien. Intresset för den helelektriska nykomlingen i Sverige är redan mycket stort.

"Med sitt överkomliga pris, rymliga interiör, snabba laddningskapacitet året runt och många smarta funktioner, är nya Ford Explorer som en solklar ledare i sin klass. Det stora intresset som vi ser visar hur uppskattad den är. 'Det här är tysk ingenjörskonst och amerikansk design i toppklass,' säger John Hurtig, vd för Ford Sverige."

Kommer snart att presentera en ny helelektrisk sportig crossover
I början av juni påbörjades massproduktionen av nya Explorer vid Fords första nya och toppmoderna elbilsfabrik i Europa, Ford Cologne Electric Vehicle Center. En ny helelektrisk sportig crossover kommer också att presenteras inom kort, som också kommer att produceras här. Senare i år kommer även en helt elektrisk version av den europeiska storsäljaren Ford Puma.

Nya Explorer kommer från en lansering med bakhjulsdrift (RWD) eller två motorer med fyrhjulsdrift (AWD). Båda är utrustade med NMC-batterier (litium-nickel-mangankobolt). Denna batterikemi har valts för sin energitäthet, kraft och prestanda i ett europeiskt klimat – för att leverera optimalt både i Skandinavien och längs Medelhavet.

Räckvidd upp till 602 km och priser från 489 900 SEK2
Utrustad med det största batteripaketet, Long Range, 286 hk och bakhjulsdrift, har nya Explorer en räckvidd på upp till 602 km1.

Med fyrhjulsdrift och det största batteripaketet har Explorer hela 340 hk, ett vridmoment på 679 Nm och en helt elektrisk räckvidd på upp till 566 km. 0-100 km/h avverkas på 5,3 sekunder. Explorer med fyrhjulsdrift kan även dra en släpvagn på upp till 1200 kg3.

En mycket välutrustad Explorer Long Range med bakhjulsdrift kan nu beställas från bara 539 900 SEK. Samma version med fyrhjulsdrift kostar från 589 900 SEK.

Under Q4 2024 kommer Explorer att kunna beställas med ett Standard Range batteri (NMC) i kombination med bakhjulsdrift2. Då är det rekommenderade priset 489 900 kronor. Alla priser inkluderar 5 års garanti.

Här kan du bygga din nya helt eldrivna Explorer.

Snabb snabbladdning
Den nya helelektriska suven levererar också blixtsnabb snabbladdning. Med en maximal laddningshastighet på upp till 185 kW laddas modellen med fyrhjulsdrift och Long Range-batteri från 10–80 % på bara 26 minuter4 Ett avancerat batterivärmesystem säkerställer också god laddningshastighet i kallare temperaturer.

Första elbilen att köra jorden runt
Den nya Explorer har redan skrivit in sig i rekordböckerna när äventyraren Lexie Alford (@LexieLimitless) blev den första personen att köra jorden runt i en elbil5. Hon korsade sex kontinenter, 27 länder och körde mer än 30 000 km med den nya helelektriska Explorer, vilket visar vad som är möjligt med en elbil.

Gott om plats och massor av smarta förvaringslösningar
Den helelektriska Explorer kommer med ett antal innovativa funktioner. Med helt nya SYNC MOVE kan föraren anpassa sin förarmiljö med hjälp av en stor 14,6-tums pekskärm, som också kan höjas och sänkas i en vinkel på mer än 30 grader. Under skärmen finns även ett förvaringsfack, "My Private Locker", som kan låsas genom att sätta skärmen i det lägsta läget.

I mittkonsolen under armstödet finns en 17-liters "Mega Console", tillräckligt stor för att rymma en 15-tums bärbar dator. Bagageutrymmet rymmer 470 liter, och med bagagerumsgallret monterat ökar det till hela 556 liter när du lastar upp till taket.

Mycket hög utrustningsnivå som standard
Standard är också uppvärmd ratt och framstolar, massagefunktion på förarsätet och trådlös telefonladdning. Den innovativa interiören inkluderar även sportstolar med integrerade nackstöd och en snygg soundbar som du kan spela trådlöst från Android Auto och Apple CarPlay-anslutna enheter.

Om du väljer den mer exklusiva utrustningsnivån Premium får du också ett förstklassigt ljudsystem från B&O med 10 högtalare, flerfärgad stämningsbelysning i kupén och en uppgradering av Explorers signaturstrålkastare – från LED med automatiskt helljus till Matrix LED med bländfritt helljus.

Panoramatak, head-up-display och 360 graders kamera
För att göra köpprocessen så enkel som möjligt och se till att alla Explorer-kunder får mest utrustning och så mycket bil för pengarna är tillvalslistan begränsad till ett urval som inkluderar bland annat panoramatak på mer än en kvadratmeter, dragkrok, ett förarassistanspaket som inkluderar en HUD (Head-Up-Display), en 360-graders kamera samt elmanuvrerad baklucka. Förarassistanspaketet innehåller också en ny filcentreringsteknik som även kan byta körfält automatiskt. Vid användning av bilens radar och kameror ser man först till att dödavinkeln är fri från döda vinkeln, och sedan kan föraren initiera ett filbyte genom att helt enkelt aktivera blinkersen.

Dessa funktioner är utöver mer än 15 standardteknologier för förarassistans, som inkluderar Intelligent Adaptive Cruise Control, samt den innovativa "Exit Alert"-tekniken, som är utformad för att förhindra skador på cyklister efter att en bildörr öppnas precis framför dem.

Nya Explorer kan även fås med värmepump för ytterligare förbättrad energieffektivitet i svala temperaturer.

Tysk produktion i ny och toppmodern elbilsfabrik
Den helt elektriska Explorer är den första bilen som tillverkas på Fords Electric Vehicle Center i Köln. Detta efter att en investering på drygt 20 miljarder kronor har förvandlat en historisk produktionsanläggning till en toppmodern bilfabrik för framtiden.

Utrustad med det senaste inom AI-teknik, självlärande maskiner och mer än 600 nya robotar som svetsar, skär, rengör, målar och smälter – allt görs för att säkerställa att precisionen, effektiviteten och kvaliteten är den bästa.

”Med klassledande utrustning, konkurrenskraftiga priser, mycket bra räckvidd och gott om utrymme och förvaring är vi övertygade om att Explorer är den perfekta helelektrisk suven för den svenska marknaden. Nu när produktionen är i full gång ser vi fram emot att påbörja leveranserna av ikoniska Explorer till de första svenska kunderna”, säger John Hurtig.

För fler bilder, video och information om nya Explorer och jorden runt: KLICKA HÄR

Tekniska data Ford Explorer/ Explorer Premium:

Explorer Long Range RWD/ Explorer Premium

Explorer Long Range AWD/ Explorer Premium

Räckvidd WLTP (km)

602/572

566/532

Effekt (hk/kW)

286/210

340/250

0-100 km/tim

6,4 sek

5,3 sek

DC laddtid – 10-80 %

28 min

26 min

Batterikapacitet (användbar)

77 kWh

79 kWh

DC laddningseffekt

135 kW

185 kW

Vridmoment, bak

545 Nm

545 Nm

Vridmoment, fram

N/A

134 Nm

Förbrukning (kWh/100 km)

13,9/14,7

15,7/16,6

Max hastighet

180 km/tim

180 km/tim

1 Baserat på en full laddning av Explorer RWD Extended Range. Uppskattad räckvidd med hjälp av WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure). Siffrorna som visas är endast avsedda för jämförelseändamål och bör endast jämföras med andra fordon som provats i enlighet med samma tekniska förfaranden. Den faktiska räckvidden varierar beroende på faktorer som temperatur, körbeteende, ruttprofil, fordonsunderhåll, ålder och litiumjonbatteriets skick.

2 Ford Explorer med Standard Range-batteri kommer att finnas tillgänglig för beställning från och med fjärde kvartalet 2024. Officiellt homologerat sortiment kommer att publiceras närmare försäljningsdatumet för denna version.

3 Maximal dragvikt varierar beroende på last, fordonskonfiguration, tillbehör och antal passagerare.

4 Laddningstiden baseras på tillverkarens datorsimuleringar. Laddningshastigheten minskar när batteriet når full kapacitet. Dina resultat kan variera beroende på den maximala laddningstiden och batteriets laddningstillstånd.

5 Världsrekordet har verifierats av RecordSetter som övervakade försöket på olika platser runt om i världen. För att sätta världsrekordet var Lexie och Explorer tvungna att köra minst 28 968 km, passera två antipoder och köra på minst fem kontinenter. Resan var också tvungen att börja och sluta på samma plats.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom fem återförsäljare uppdelade på 63 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se.

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll