Gå direkt till innehåll
Produktion av nya helelektriska Explorer drar igång vid Ford Cologne Electric Vehicle Center
Produktion av nya helelektriska Explorer drar igång vid Ford Cologne Electric Vehicle Center

Pressmeddelande -

Produktion av nya helelektriska Explorer drar igång vid Fords nya elbilsfabrik i Köln

KÖLN, Tyskland, 4 juni 2024 – Idag startade Ford sin produktion av nya helt elektriska Ford Explorer vid sin första dedikerade elbilsanläggning i Europa efter en investering på 2 miljarder dollar som har förvandlat en historisk anläggning till en framtidsfabrik.

Elektriska Ford Explorer är den första bilen som rullar av bandet vid Ford Cologne Electric Vehicle Center – ett stort steg på mot att producera nya generationer av högkvalitativa elektriska personbilar i Europa. En andra elbil, en ny sportcrossover, kommer att avtäckas inom kort med produktionsstart i Köln senare i år.

Nya helelektriska Explorer kombinerar tysk ingenjörskonst, amerikansk attityd och generös standardutrustning med helt elektriska drivlinor för körning utan lokala utsläpp – och mer än 600 km räckvidd på en enda laddning. 1

"Att se fabriken i Köln, som grundades 1930, förvandlas till en toppmodern produktionsanläggning för elbilar är inget annat än fantastiskt. Produktionsstarten av den nya helelektriska Explorer, markerar början på en ny era för Ford i Europa, säger Kieran Cahill, Vice President, Manufacturing, Ford in Europe and International Markets Group.


Framtidens fabrik

Kölns elbilscenter är utrustat med banbrytande AI och en symfoni av hundratals noggrant koreograferade toppmoderna robotar som kommer att leverera en ny generation av elbilar till Fords kunder i Europa. Anläggningens "digitala tvilling" övervakar och hjälper produktionslinjeoperatörer att leverera kvalité på hösta nivå.

Kölns elbilscenter stöds av självlärande maskiner och mer än 600 nya robotar som utför svetsning, skärning, målning och fixering i en komplex dans för att säkerställa precision, effektivitet och kvalitet.

Ett nytt kontrollcenter övervakar hela monteringsprocessen i realtid – ända ner på komponentnivå och övervakar mängden av varje del och mutter vid varje arbetsstation. Anläggningens "digitala tvilling" visas via en gigantisk pekskärm som innehåller alla arbetsstationer med information om verktyg, materielleveranser, arbetssäkerhet med mera. Med små pekskärmar ger de anställda på linjen ytterligare information om den aktuella statusen på sin arbetsstation.

"Genom att övervaka och kontrollera varje steg i tillverkningsprocessen kommer Ford att uppnå oöverträffade kvalitetsnivåer för våra kunder", säger Rene Wolf, VD för Ford-Werke GmbH.


En mer hållbar produktion

Ford Cologne Electric Vehicle Center är en av Fords mest effektiva bilfabriker globalt som åstadkoms genom betydande minskningar av utsläpp, vattenanvändning och energiförbrukning.

Ford arbetar för att införa en koldioxidneutralitetsplan för Kölns elbilscenter. När produktionen nu är igång kommer data om utsläpp av växthusgaser att övervakas och registreras för oberoende certifiering enligt de senaste internationella standarderna. Inom ramen för denna koldioxidneutralitet kommer Ford kontinuerligt att förbättra koldioxideffektiviteten och minska utsläppen av växthusgaser till en lägsta nivå.

Förutom initiativ som att minskar utsläpp, vattenanvändning och energiförbrukning är all el och naturgas som krävs för att driva anläggningen 100 procent certifierad förnybar el 2 och biometan. Ford Motor Company siktar på koldioxidneutralitet för hela sin europeiska produktion som inkluderar anläggningar, logistik och direkta leverantörer till 2035.

1 602 km baserat på full laddning av Explorer RWD utökad räckvidd. Uppskattad räckvidd med hjälp av WLTP. De angivna siffrorna är avsedda för jämförbarhet och bör endast jämföras med andra fordon som provats enligt samma tekniska förfaranden. Den faktiska räckvidden varierar beroende på faktorer som temperatur, körbeteende, ruttprofil, fordonsunderhåll, litiumjonbatteriets ålder och skick.

2 Den energi som tas emot från nationella nätdistributionssystem genereras från olika källor (både förnybara och icke-förnybara). På Ford innebär certifierad förnybar el att för all el som köps in för att driva Kölns elbilscenter kommer motsvarande mängd el som produceras från 100 procent förnybara källor att föras in i det nationella elnätets distributionssystem.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom fem återförsäljare uppdelade på 63 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se.

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll