Gå direkt till innehåll
Ny säkerhetsteknik på Ford B-MAX förväntas minska eller mildra olyckorna i stadstrafiken

Pressmeddelande -

Ny säkerhetsteknik på Ford B-MAX förväntas minska eller mildra olyckorna i stadstrafiken

  • B-MAX blir det första kompakta Ford-bilen som utrustas med aktiv citystopp, en innovativ säkerhetsfunktion som motverkar kollisioner med stillastående eller långsamma fordon framför den egna bilen.
  • Varje år skadas mer än en halv miljon människor i bilolyckor i stadstrafiken i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien. Ungefär en av åtta olyckor handlar om påkörning bakifrån i låg fart.
  • Aktiv citystopp innebär att bromsarna aktiveras när systemet upptäcker att det finns risk för kollision i låg hastighet, så att förarna helt kan undvika eller åtminstone mildra olyckor i storstadstrafiken.

Göteborg, 2 april 2012 – Tack vare det innovativa säkerhetssystemet aktiv citystopp minskar Fords nya modell B-MAX risken för olyckor i låga hastigheter eller för skador när olyckan inte kan undvikas.

Varje år skadas mer än en halv miljon personer i bilolyckor i städerna i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien. Ungefär en av åtta olyckor handlar om påkörning bakifrån i låg fart, just den typ av tillbud som aktiv citystopp är till för att undvika eller mildra.

"Påkörning bakifrån i låg fart hör till den vanligaste olyckstypen i stadstrafiken", säger Roland Schaefer, säkerhetsanalytiker på Ford Europa. "Dessa olyckor inträffar vid trafikljus, korsningar, rondeller och alla andra situationer där man stannar och startar. Det krävs inga höga hastigheter för att man ska skadas. Också i 15 km/h kan man få allvarliga nackskador."

Aktiv citystopp lanserades med Focus förra året och presenteras nu för första gången på en av Fords kompakta modeller. Systemet övervakar framförvarande trafik och slår till bromsarna om den egna bilen bedöms vara på väg att köra in i bilen framför. Vid testning har systemet visat sig kunna förhindra krockar i farter upp till 15 km/h och mildra effekterna av en påkörning i hastigheter upp till 30 km/h. Systemet fick en Advanced-utmärkelse av Euro NCAP år 2011.

Aktiv citystopp är ett av många exempel på hur Fords nya multiaktivitetsfordon B-MAX använder teknik som motverkar de vanligaste olyckorna och höjer säkerheten i tätt trafikerade miljöer.

Fords backstartshjälp hindrar bilen från att rulla bakåt vid start eller parkering i motlut; B-MAX är dessutom extremt lättmanövrerad i trånga utrymmen tack vare kompakt kaross, upphöjd förarposition, liten vändradie och bakåtriktad kamera.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt. www.media.ford.com


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll