Gå direkt till innehåll
Nya eleganta Ford B-MAX öppnar dörrarna för praktiska stadskörningslösningar vid 2012 års bilmässa i Genève

Pressmeddelande -

Nya eleganta Ford B-MAX öppnar dörrarna för praktiska stadskörningslösningar vid 2012 års bilmässa i Genève

  • Ford B-MAX har eleganta och originella gångjärnsupphängda framdörrar och bakre skjutdörrar som integrerar B-stolpen och ger klassledande åtkomlighet
  • De klassledande bensin- och dieselmotorerna ger överlägsen bränsleekonomi och låga koldioxidutsläpp. 1,0-liters Ford EcoBoost bensinmotorn på 120 hk har 15 procent lägre bränsleförbrukning än den närmaste konkurrenten
  • B-MAX är en av de mest avancerade småbilarna i Europa. Bilen är bland annat försedd med SYNC, Fords röstaktiverade anslutningssystem. Dessutom finns en nödhjälpsfunktion som hjälper passagerarna att kontakta SOS Alarm i händelse av en olycka

GENÈVE, 5 mars 2012 – Nya Ford B-MAX, som presenterades idag på 2012 års bilmässa i Genève, kombinerar unik design, oöverträffad ekonomi och den kanske mest avancerade småbilstekniken i Europa.

B-MAX Easy Access-dörrsystem gör det enkelt att ta sig in och ut ur bilen genom de gångjärnsupphängda framdörrarna och bakre skjutdörrarna med sin integrerade B-stolpe.

Den nya modellen har även klassledande bränsleekonomi och de lägsta koldioxidutsläppen för både bränsle- och dieselmotorer 1.

B-MAX är den första bilen i Europa som kan erbjuda SYNC, Fords röstaktiverade anslutningssystem med en nödhjälpsfunktion som hjälper passagerarna att ringa direkt till SOS Alarm i händelse av en olycka.

Den är dessutom den första bilen i segmentet som erbjuder extra trygghet i form av Active City Stop-systemet, framtaget för att hjälpa bilister undvika krockar i låg hastighet med stillastående eller långsamma fordon framför bilen.

”Ford B-MAX utmanar verkligen det traditionella småbilstänkandet och går i spetsen för ett koncept som ingen annan tillverkare har försökt sig på”, säger Stephen Odell, styrelseordförande och koncernchef för Ford Europa.  ”Den smarta designen öppnar dörrarna – bokstavligen – för spännande nya tankar om vad som är möjligt för kompaktbilar.

”Men det här är mycket mer än bara en smart och mångsidig småbil”, tillade han. ”Den senaste tekniken från Ford innebär att B-MAX är roligare att köra, erbjuder ökad säkerhet och har klassledande bränsleekonomi. Den gör saker som andra bilar helt enkelt inte klarar av. Vi tror att Ford B-MAX kommer att ha stor inverkan på marknaden för kompaktbilar.”

Ny vision för kompaktbilar

B-max är byggd på Fords globala B-bilsplattform, som den delar med framgångsrika nya Fiesta. Bilen visar upp företagets vision om ett kompakt multiaktivitetsfordon (MAV) i premiumklassen som kombinerar oslagbar rymlighet och mångsidighet med en smart och elegant exteriör.

Joerg Beyer, Fords chef för den globala småbilar, sade: ”B-MAX är fullspäckad med innovativt tänkande, från det unika dörrkonceptet till den avancerade 1,0-liters EcoBoost-motorn och det kraftfulla SYNC-röststyrningssystemet. Kunder som letar efter ett kompakt och mångsidigt fordon har nu ett spännande nytt alternativ.”

B-MAX är endast strax över 4 meter lång, bara 11 cm längre än femdörrars Fiestan och hela 32 cm kortare än nya C-MAX. Därmed passar den perfekt för att uppfylla det växande behovet av mindre bilar lämpliga för trånga stadsmiljöer, utan att för den skull kompromissa med rymlighet eller komfort.

Unikt Ford Easy Access-dörrsystem

Det unika Ford Easy Access-dörrsystemet innebär helt nya nivåer av tillgänglighet, åtkomst och flexibilitet. Det består av vanliga, gångjärnsupphängda framdörrar och bakre skjutdörrar som kombineras i en ny karosskonstruktion. Konstruktionen integrerar de traditionella B-stolparna i fram och bakdörrarna, i stället för att låta dem utgöra en del av själva karossen.

När både fram- och bakdörrarna är öppna blir åtkomsten till kupén oslagbar, med en öppning som är mer än 1,5 meter bred. Det är ungefär dubbelt så brett jämfört med alternativa dörrkoncept från våra konkurrenter, vilket gör det betydligt enklare att ta sig in och ur baksätet, hjälpa barnen att komma på plats eller lasta och plocka ut varor2.

B-MAX dubbla bakre skjutdörrar innebär också stora fördelar på hårt trafikerade gator eller trånga parkeringsplatser där gångjärnsupphängda dörrar kan vara klumpiga. Fram- och bakdörrarna kan öppnas oberoende av varandra för att komma åt fram- eller baksätet efter behov.

Enastående mångsidig interiör

B-MAX kombinerar Ford Easy Access-dörrsystemet med flexibla och lättanvända säten. De 60/40-delade baksätena kan fällas ned helt med en enkel enhandsmanöver.  Passagerarsätet fram går också att fälla ned, vilket skapar en plan lastyta som rymmer exceptionellt långa föremål på upp till 2,35 meters längd.

Den generösa åtkomligheten gör det enkelt att lasta otympliga föremål genom sidodörrarna, till exempel möbelkartonger eller cyklar. Det justerbara lastgolvet i bagageutrymmet skapar en plan lastyta när baksätena fälls ned, med extra utrymme undertill så att värdefulla föremål kan läggas utom synhåll.

Föraren har en högre sittposition i B-MAX, vars totalhöjd är 12 cm högre än Fiestan. Detta ger även betydligt bättre takhöjd och benutrymme i baksätet.

Konstruerad för högklassig säkerhet

Fords tekniker har utvecklat innovativa lösningar som säkerställer att B-MAX har samma starka krockskydd som bilar med en mer traditionell kaross.

”Att behålla alla kundfördelar med dörrsystemet utan att säkerheten försämras för passagerarna i bilen har hela tiden varit vårt fokus”, förklarar Klaus-Peter Tamm, chefstekniker, Ford Europa.  ”Med hjälp av smarta tekniska lösningar – som lyder under flera patentansökningar – har utvecklingsteamet lyckats förverkliga det här spännande konceptet.”

Fram- och bakdörrarna har förstärkts rejält för att uppfylla kraven för sidokollisioner, med höghållfast borstål vid de områden som utsätts för störst belastning. Detta innebär att dörrarna tillsammans tar upp energin likt en virtuell B-stolpe.

Särskilda säkerhetslås och förstärkta stängningskonstruktioner hjälper till att hålla dörrarna stadigt fast i tak- och golvkaross vid en kollision, så att de kan agera tillsammans för att skydda passagerarna. I kombination med andra förbättringar av karossen och de senaste bilbältessystemen blir resultatet en bil som har konstruerats för att ge ett mycket starkt krockskydd.

Höghållfast och extra höghållfast stål utgör 58 procent av kaross- och dörrstrukturen, vilket gör konstruktionen stark, vridstyv och mycket vikteffektiv.

Kompakt, sportig och elegant

Ford har använt sig av Kinetic Design formspråket för att skapa en kompakt, sportig och elegant bil som berikar Fords MAV-serie med sin utmärkande karaktär.

”Tanken var att skapa en bil som ger känslan av S-MAX, fast mindre”, säger Martin Smith,  designchef på Ford Europa. ”Vi ville visa att en liten bil kan vara mycket rymlig och funktionell på insidan, samtidigt som den har samma eleganta och dynamiska utseende som gjorde S-MAX så populär.”

Fordonets slående frontparti visar upp en ny djärv tolkning av Fords välkända trapetsformade grill.  Andra utmärkande drag av Kinetic Design är bland annat de starka strålkastarna, den kraftfulla axellinjen med sin framträdande underskärning, en karakteristisk fönsterlinje med ”kick-up” efter bakdörrarna och de tydliga hjulhuskanterna.

Den djärva, tredimensionella ytan på sidan av karossen gör att ett högt och klumpigt utseende kan undvikas, något som annars är vanligt för den här typen av bil. Dessutom är kjolpanelerna nya med en elegant sicksackform vid bakdörrarna.

B-MAX är också trogen Fords DNA genom sina roliga köregenskaper, klassledande dynamik och vridmomentfördelning som ger överlägsen dragkraft och smidighet.

Rymlig interiör av högsta klass

Djärva grafiska element och skulpterade ytor tar de teman som återfinns i Fords senaste små och medelstora bilar till en ny nivå. Utmärkande drag är bland annat den slimmade, vingliknande delen på den övre instrumentpanelen som sträcker sig ut till dörrpanelerna och den framträdande mittkonsolen som går ned mellan framsätena.

De högkvalitativa, moderna materialen förstärker den gedigna hantverkskänslan och visar att även små, praktiska bilar kan vara bekväma och välutrustade. Ett heltäckande panoramatak av glas förstärker känslan av rymlighet.

Klassledande bränsleekonomi för bensin och diesel

B-MAX tillför en helt ny standard för bränsleeffektivitet till MAV-klassen tack vare Fords senaste bensin- och dieseldrivlinor, försedda med ECOnetic-teknik som ger låga koldioxidutsläpp.

Bland bensinmotorerna finns den 3-cylindriga1,0-liters Ford EcoBoost-bensinmotorn i versioner på 100 eller 120 hk. EcoBoost-motorn på 120 hk är försedd med Fords automatiska start-stoppsystem som standard. Den uppnår klassledande koldioxidutsläpp på 114 g/km och har en bränsleförbrukning på 4,9 l/100 km. Övriga bensinmotoralternativ är 1,4-liters Duratec-motorn på 90 hk och 1,6-liters Duratec-motorn på 105 hk, i kombination med den högeffektiva, sexväxlade Ford PowerShift-automatlådan med avancerad dubbelkopplingsteknik.

B-MAX kan fås med någon av två Duratorq TDCi-dieselmotorer, som båda ger klassledande bränsleeffektivitet.  1,6-litersmotorn på 95 hk har ett koldioxidutsläpp på 104 g/km och en bränsleförbrukning på 4,0 l/100 km. 1,5-litersdieselmotorn på 75 hk, som påminner mycket om 1,6-litersmotorn, används för första gången i Fords europeiska modellprogram. Den har ett koldioxidutsläpp på 109 g/km och en bränsleförbrukning på 4,1l/100 km.

Bland de ECOnetic-tekniker som finns på alla B-MAX-bilar som standard finns det elektriska servosystemet EPAS, som kräver mindre energi än hydrauliska servosystem, en växelspaksindikator som anger när du ska växla för att köra så effektivt som möjligt och förarinformationssystemet Ford Eco Mode, som hjälper föraren att köra mer ekonomiskt. Smart förnyelsebar laddning, som laddar batteriet när det är som mest ekonomiskt, är en annan funktion hos 1,0-liters EcoBoost- och 1,5/1,6-liters Duratorq-motorerna.

Ford SYNC-teknik med nödhjälpsfunktion

B-MAX blir en av de mest tekniskt avancerade småbilarna i Europa när den börjar säljas i slutet av 2012.

SYNC är ett avancerat gränssnitt för röststyrning, integration och anslutningar. Det gör att användarna kan ansluta mobiltelefoner och musikspelare via Bluetooth eller USB, ringa handsfreesamtal samt styra musikuppspelning och andra funktioner med röstkommandon. Systemet kan automatiskt överföra information från en ansluten Bluetooth-enhet till bilen, möjliggör samtal till kontakter med röstkommandon och kan läsa upp textmeddelanden högt från telefoner anslutna med Bluetooth MAP.

Systemet är redan en stor framgång i USA och förväntas användas i fler än 3,5 miljoner nya fordon i Europa fram till 2015. Tack vare SYNC kan B-MAX även erbjuda det innovativa nya nödhjälpssystemet, som hjälper passagerarna att ringa direkt till SOS Alarm i händelse av en olycka.

Nödhjälpsystemet är det mest avancerade i sitt slag, och klarar att kommunicera med räddningstjänster i över 30 länder. Det tillhandahålls kostnadsfritt till kunderna under hela fordonets livslängd. Genom fordonets GPS kan systemet kommunicera med larmoperatörerna på rätt språk i hela Europa. Nödhjälpen hjälper B-MAX-kunderna att känna sig tryggare och kan till och med rädda liv.

”Rätt storlek” för modern bilkörning

B-MAX innehåller den premiumteknik som kunderna efterfrågar när de letar efter en bil av ”rätt storlek”. Ungefär 40 procent av B-MAX-kunderna förväntas välja B-MAX efter att tidigare ha ägt en större bil.

Bland komfortutrustningen som ska tillfredsställa dessa kunder finns ett exklusivt ljudsystem från Sony med åtta högtalare, nyckelfritt system, Ford Power-knapp, bakåtriktad kamera och läderklädda stolar med mönstrat premiumläder.

B-MAX har lagt särskilt fokus på att uppnå den nivå av smidighet och manövrerbarhet som är särskilt värdefull vid stadskörning.

Den är dessutom den första bilen i segmentet som erbjuder extra trygghet i form av Active City Stop-systemet, framtaget för att hjälpa bilister undvika krockar i låg hastighet med stillastående eller långsamma fordon framför bilen.

”Vi tycker att nya Ford B-MAX är rätt bil vid rätt tillfälle”, säger Stephen Odell.  ”Kombinationen av stil, mångsidighet och premiumteknik är ny på småbilsmarknaden, och kommer att locka många nya kunder till Ford.”

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt. www.media.ford.com


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll