Gå direkt till innehåll
Ford SYNC gör Europa-debut i nya B-MAX

Pressmeddelande -

Ford SYNC gör Europa-debut i nya B-MAX

  • B-MAX blir den första bilen i Europa med Fords röststyrda kommunikationssystem SYNC.
  • I SYNC ingår en nödhjälpsfunktion (Emergency Assistance), som kontaktar en larmoperatör om en olycka skulle ske.
  • Ford räknar med 13 miljoner SYNC-användare världen över år 2015, varav 3,5 miljoner i Europa. Redan idag finns systemet i 4 miljoner bilar i USA.

Barcelona, 27 februari 2012 – B-MAX kommer att bli den första modellen i Europa som erbjuds med SYNC, Fords röststyrda kommunikationssystem, tillkännager företaget i samband med att man presenterar den nya bilen på 2012 års Mobile World Congress i Barcelona.

SYNC finns redan på 4 miljoner bilar i USA och lanseringen i Europa i en av mest överkomliga modellerna gör att Ford tar ett stort steg närmare målet: 13 miljoner SYNC-användare år 2015. Ford räknar med totalt 3,5 miljoner europeiska bilar med SYNC inom tre år.

”Nya B-MAX är en viktig del av Fords strategi att lansera SYNC i Europa och är en modell som passar vårt syfte perfekt”, säger Stephen Odell, chef för Ford Europa. 

Om en olycka skulle hända kontaktar Fords nödhjälpsfunktion den lokala larmoperatören på rätt språk. Det är det mest avancerade systemet av sitt slag. Det kommer att finnas tillgängligt i mer än 30 länder i Europa och i andra delar av världen.

Under utvecklingen av nödhjälpsfunktionen har Ford samarbetat med European Emergency Number Association (EENA) och fått värdefull hjälp med systemdesignen. EENA arbetar för att effektivisera hanteringen av 112-samtal i hela Europa.

”Vi ser positivt på att Ford konsulterat EENA och europeiska larmcentraler under utvecklingen av den nya nödhjälpsfunktionen”, säger Gary Machado, direktör på EENA.

”Vi är övertygade om att den här typen av lösningar, som automatiskt kontaktar larmcentralen från det drabbade fordonet, kommer att rädda liv.”

Om en krockkudde löses ut eller om bränslepumpen stängs av till följd av en olycka skickas ett förinspelat nödanrop ut från förarens eller passagerarens Bluetooth-anslutna mobiltelefon. Meddelandet skickas på det lokala språk som är inställt för bilens aktuella GPS-koordinater.

”Fords nödhjälpsfunktion kommer att ge ytterligare trygghet åt våra B-MAX-kunder”, säger Paul Mascarenas, chef för forskning och innovation på Ford. ”Tjänsten fungerar under hela bilens livslängd. Den är kostnadsfri och kräver ingen registrering, i motsats till konkurrerande system.”

SYNC läser också upp inkommande SMS från kompatibla mobiltelefoner. Systemet kan dessutom användas med en rad olika digitala musikspelare, som iPod och USB-anslutna minnen. Systemet uppdaterar automatiskt mobilens kontakter; med hjälp av enkla röstkommandon kan man välja genre, artist, album, låt och spellista. Tack vare USB-ingången kan systemet lätt uppgraderas med nya funktioner i framtiden.

SYNC har utvecklats i samarbete med den ledande röstigenkänningsspecialisten Nuance och kommer till en början att stödja brittisk engelska, europeisk franska, europeisk spanska, europeisk portugisiska, tyska, italienska, turkiska, nederländska och ryska. Användarna kommer att kunna ge anvisningar som ”ring upp (mottagarens namn)” eller ”spela (artistens namn)”.

SYNC och nödhjälp är bara två inslag i det klassledande teknikpaket som B-MAX kommer att erbjudas med. I paketet ingår också för aktivt citystopp, som hjälper föraren att undvika kollisioner i låga hastigheter med stillastående eller långsamma fordon. Två andra tekniska funktioner är backstarthjälp, som förhindrar att bilen rullar bakåt vid start i uppförsbacke, och bakåtriktad kamera.

Ford B-MAX  kommer att visas upp i mars på 2012 års bilmässa i Genève. Försäljningen i Europa inleds senare i år.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt. http://mwc2012.fordmedia.eu/


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll