Gå direkt till innehåll
Fords lilla men kraftfulla 1,0-liters EcoBoost-motor blir först med att utses till årets internationella motor för tredje året i rad

Pressmeddelande -

Fords lilla men kraftfulla 1,0-liters EcoBoost-motor blir först med att utses till årets internationella motor för tredje året i rad

  • Fords 1,0-liters EcoBoost-motor får utmärkelsen 2014 års International Engine of the Year och blir därmed först med att ta hem segern tre år i rad.
  • Den bränslesnåla och kraftfulla 1,0-liters EcoBoost-motor – som finns i Fiesta och nio andra modeller från Ford – fick även utmärkelsen ”Bästa motorn under 1,0 liter” tredje gången i rad.
  • Juryn lyfte fram motorn som ”ett av de finaste exemplen på motorteknik”.
  • Turboladdaren snurrar nästan dubbelt så snabbt som i en Formel 1-bil, mer än 4 000 varv per sekund.
  • Motorn – som tillverkas i tyska Köln, rumänska Craiova och kinesiska Chongqing – säljs nu i 72 länder.

STUTTGART, Tyskland, den 25 juni 2014– En liten Fordmotor som sitter bland annat i nya Fiesta har besegrat en rad prestigefyllda märken och tagit hem motorvärldens Oscars, tredje året i rad!

Fords 1,0-liters EcoBoost-bensinmotor – som sänker bränsleförbrukningen utan att kompromissa med kraften – fick idag utmärkelsen International Engine of the Year. Särskilt uppmärksammades motorns körbarhet, prestanda, ekonomi, låga buller och teknik.

Juryn med 82 motorjournalister från 35 länder utsåg dessutom tredje året i rad motorn till ”Bästa motorn under 1,0 liter”.

”Vi visste att motorn måste vara något alldeles speciellt för att kunna leverera enastående bränsleekonomi samt häpnadsväckande prestanda och låg bullernivå”, kommenterar Bob Fascetti, vice president, ansvarig för motorteknik på Ford ”Tack vare vårt utvecklingskoncept One Ford fortsätter nu EcoBoost sätta ribban för alla världens motortillverkare.”

Fords energisnåla motor har nu tagit emot 13 större utmärkelser. Förrom att ha fått International Engine of the Year-priser under tre år – däribland Best New Engine 2012 – har 1,0-liters EcoBoost fått tyska Paul Pietsch-priset 2013 för teknisk innovation, brittiska Dewar Trophy från Royal Automobile Club och amerikanska Breakthrough Award från tidskriften Popular Mechanics. Ford är också den första tillverkaren som förärats Wards utmärkelse 10 Best Engines för en trecylindrig motor.

“Årets tävling var den tuffaste hittills med 1,0-liters EcoBoost fortsätter att utmärka sig till följd av sin tysta gång, överraskande flexibilitet och fantastiska effektivitet”, säger Dean Slavnich, som är en av ordförandena för de 16:e International Engine of the Year-utmärkelserna och till vardags redaktör på tidskriften Engine Technology International. ”1,0-liters EcoBoost-motorn är ett av de finaste exemplen på motorteknik”.

En motors segertåg

Fords 1,0-liters EcoBoost lanserades år 2012 i Europa, på Ford Focus. Idag finns motorn som tillval på ytterligare nio modeller: Fiesta, B-MAX, EcoSport (säljs inte i Sverige), C-MAX och Grand C-MAX, Tourneo Connect, Tourneo Courier, Transit Connect och Transit Courier.

Senast i raden blir nya Mondeo; 1,0-liters EcoBoost blir den minsta motorn någonsin som den välkända familjebilen någonsin utrustats med.

Ford presenterade nyligen en ny 140-hästars version av motorn i nya Fiesta Red Edition och Fiesta Black Edition (inte aktuella för Sverige); detta blir de mest kraftfulla 1,0-litersbilarna någonsin. De accelererar från 0 till 100 km/h på 9 sekunder, har en toppfart på 201 km/h. Bränsleförbrukningen ligger på 4,5 l/100 km och koldioxidutsläppen på 104 g/km*.

Fords 1.0-liters EcoBoost-motor sitter nu i var femte bil som företaget säljer i Europa**. Under årets första fem månader har motorn varit mest populär i Nederländerna (38 procent av försäljningen), Danmark (37 procent) och Finland (33 procent).

Fords fabriker i tyska Köln och rumänska Craiova tillverkar en ny EcoBoost-motor var 42:e sekund och släppt nyligen ifrån sig motor nummer 500 000.

”Tre år har gått och många nya trecylindriga motorer har sett dagens ljus. Ändå är Fords 1,0-liters EcoBoost fortfarande den bästa”, säger Massimo Nascimbene, journalist och jurymedlem från Italien.

Global kraft

Fordmodeller med 1.0-liters EcoBoost-motor säljs nu i 72 länder. På den amerikanska marknaden lanseras snart nya Focus med 1,0-liters EcoBoost; kunderna kan redan idag köpa Fiesta med den bensinsnåla motorn.

Nyligen inledde Ford produktion av den populära motorn i kinesiska Chongqing för att kunna möta den stora efterfrågan i regionen. Under årets första kvartal valde mer än var tredje Fiestakund i Vietnam att utrusta bilen med en 1.0-liters EcoBoost-motor.

”Den här lilla motorn har varit en fantastisk framgångssaga. Sedan lanseringen har vi ökat möjligheten att välja den här motorn i fler modeller och fler länder. Vi har satt en ny global standard vad gäller motorteknik som ger direkt kundnytta både vad gäller bränslesnålhet och prestanda” säger Barb Samardzich, chef för Ford Europa.

Innovativ teknik

Mer än 200 tekniker på Fords utvecklingscentra i tyska Aachen och Merkenich samt i brittiska Dagenham och Dunton ägnade mer än fem miljoner timmar åt att ta fram 1.0-liters EcoBoost-motorn.

Motorns kompakta turboladdare med låg tröghet snurrar 248 000 varv per minut – det motsvarar mer än 4 000 gånger i sekunden och är nästan dubbelt så snabbt som turboladdarna på årets F1-bilar.

Turboladdaren i 140-hästarsversionen av motorn ger ett extra tryck på 1,6 bar. Maxtrycket på 124 bar är detsamma som om en elefant på fem ton ställde sig på motorkolven.

Motorblocket i gjutjärn är inte större än att det får plats som handbagage i ett flygplan. Cylinderhuvudet i aluminium har ett inbyggt avgasgrenrör som sänker avgastemperaturen. Tack vare en innovativ konstruktion av svänghjul och remskiva är EcoBoost tystare än konventionella trecylindriga motorer.

Friktionen har minskats med hjälp av specialbeläggning på kolvar och kolvringar, lågfriktions axeltätningar samt en kamrem som löper i olja. En oljepump med variabelt deplacement anpassar smörjningen till behovet och optimerar oljetrycket så att man får maximal bränsleeffektivitet.

”Vår 1,0-liters EcoBoost -motor togs fram som en annorlunda, mindre motor som skulle klara av att hantera de största utmaningarna – utan kompromisser när det gäller buller, prestanda och förbrukning”, säger Andrew Fraser, ansvarig för bensinmotorkalibrering på Ford Europa. ”Hemligheten bakom EcoBoost är en rad smarta tekniker som gör att en liten motor kan leverera samma fördelar som en stor.” 

# # #

* Angivna siffror för bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp är uppmätta i enlighet med de tekniska kraven och specifikationerna i den senaste utgåvorna av EU-direktiven EG 715/2007 och EG 692/2008. Siffrorna för bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp anges för en fordonsvariant och inte för en enstaka bil. Den standardiserade testmetod som används möjliggör jämförelser mellan fordonstyper och mellan tillverkare. En bils bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp påverkas även av körstil och andra faktorer som inte är tekniska. Koldioxid är den växthusgas som är den främsta orsaken till den globala uppvärmningen. Resultat i miles per gallon (MPG) motsvarar också denna europeiska körcykel och anges i enheten imperial gallon. Testresultaten vad gäller bränsleförbrukning kan skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen.

** Uppgifterna avser 20 europeiska länder. Österrike, Belgien, Storbritannien, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien, Sverige och Schweiz.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. http://fordmedia.eu


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEueller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95


Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll