Gå direkt till innehåll
Ford får priset International Engine of the Year för andra året i rad – och ökar produktionen av sin 1,0-liters EcoBoost-motor

Pressmeddelande -

Ford får priset International Engine of the Year för andra året i rad – och ökar produktionen av sin 1,0-liters EcoBoost-motor

  • För andra året i följd får Fords 1,0-liters EcoBoost-motor utmärkelsen International Engine of the Year (årets motor).
  • Den turboladdade, direktinsprutade trecylindriga motorn fick de högsta poängen någonsin i prisets 15-åriga historia.
  • För att möta den växande efterfrågan planerar Ford att, från mitten av augusti, fördubbla produktionen av sin 1,0-liters EcoBoost-motor på motorfabriken i Köln.
  • I Europa kan 1,0-liters EcoBoost-motorn idag fås i modellerna Fiesta, B-MAX, Focus, C-MAX och Grand C-MAX. Den kommer senare att erbjudas också dem som väljer Transit Connect, Transit Courier, Tourneo Connect, Tourneo Courier, Mondeo eller EcoSport.
  • Motorn lanseras nu i hela världen; i Indien och Kina har den nyligen börjat säljas i Ford EcoSport och senare i år blir det Nordamerikas tur med Ford Fiesta.

STUTTGART, Tyskland, den 5 juni 2013 – Fords mycket bränslesnåla, pigga och uppmärksammade trecylindriga 1,0-liters bensinmotor EcoBoost fick idag för andra året i rad utmärkelsen International Engine of the Year.

Motorn – som kombinerar direktinsprutning, turboladdning och variabla ventilinställningar för att sänka bränsleförbrukningen utan att kompromissa med effekten – fick den högsta poängen i utmärkelsens historia. Motorn tog även hem priset i kategorin Best Engine Under 1.0-litre (bästa motorn under 1 liter) på den årliga utdelningen arrangerad av tidskriften Engine Technology International.

Ford bekräftar också sina planer på att möta den stora efterfrågan genom att – från mitten av augusti – fördubbla produktionen av EcoBoost-motorn på sin fabrik i Köln, till mer än 1 000 motorer om dagen.

”Med en så mogen teknik som förbränningsmotorn är det ovanligt med verkliga genombrott, men det har teamet bakom den här motorn lyckats åstadkomma”, säger Joe Bakaj, som är globalt ansvarig för drivlinor på Ford. ”Du måste själv testa den för att tro att en så liten, och trecylindrig, motor kan erbjuda så goda prestanda och ändå vara mycket bränslesnål.”

En jury med 87 motorjournalister från 35 länder världen över har bedömt motorernas körbarhet, prestanda, ekonomi, bullernivå och tillämpning av avancerad teknik. Ford är ett av tre bilföretag som vunnit utmärkelsen International Engine of the Year två år i rad, under de 15 år som priset delats ut. Fords 1.0-liters EcoBoost-motor har också belönats med det internationella Paul Pietsch-priset 2013 för teknisk innovation då den tyska tidskriften Auto Motor und Sport delade ut utmärkelser till årets bästa bilar, Dewar Trophy från RAC i Storbritannien och Breakthrough Award från det amerikanska magasinet Popular Mechanics.

”Vem skulle kunna tro det här? En 1,0-liters motor som har allt; den är stark, bränslesnål, miljövänlig och väger lite”, säger Peter Lyon, brittisk jurymedlem och frilansjournalist. ”Det är ett mästerverk.”

1,0-liters EcoBoost-motorn togs fram på Fords forsknings- och utvecklingscentra i Aachen, Merkenich (båda i Tyskland) och Dunton (Storbritannien). Den tillverkas i Köln och i rumänska Craiova.

Dean Slavnich, juryns ordförande och redaktör för Engine Technology International, kommenterar: ”Minstingen i EcoBoost-familjen – Fords första trecylindriga motor någonsin – är fortfarande oslagbar. Den är ekonomisk till vardags, samtidigt som den kompakta turbon ser till att den utan problem räcker till också för större modeller som Grand C-MAX.”

1,0-liters EcoBoost-motorn erbjuds idag på småbilar som Fiesta och B-MAX och kompaktmodellerna Focus, C-MAX och Grand C-MAX.  Inom en snar framtid kommer den också att finnas i större modeller, bl.a. nya Ford Mondeo. Dessutom blir motorn tillval i transportfordonen Transit Connect och Transit Courier samt i familjebilarna Tourneo Connect och Tourneo Courier. 

Den lilla EcoBoost-motorn lanseras nu i hela världen. I Indien och Kina har den nyligen börjat säljas i Ford EcoSport och senare i år blir det Nordamerikas tur med Ford Fiesta.

Motorn, som är inte större än att den får plats på handbagagehyllan på flyget, har klassledande bränsleekonomi på Europamarknaden i modeller som Fiesta, Focus, C-MAX och Grand C-MAX.

Fords motorfabrik i Köln har uppgraderats för att kunna hantera tillverkningen av 1.0-liters EcoBoost-motorn. Man har bland annat infört avancerade tillverkningsmetoder som minskar behovet av kylmedel när man tillverkar motordelarna i aluminium, från två liter till endast fem milliliter per komponent. Detta är ett sätt att minska produktionens negativa miljökonsekvenser.

Tack vare nya, ”kalla” metoder kan bilarna testas utan att startas, vilket minskar processens bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp med 66 procent. All övrig energi som fabriken förbrukar kommer från förnybara källor, däribland tre vattenkraftverk i Norge och Sverige.

Ford Europa planerar att tredubbla sin årsproduktion av fordon med bränslesnåla EcoBoost-motorer till 480 000 exemplar år 2015, vilket ska jämföras med de 141 000 sådana fordon som man tillverkade under år 2011. Företaget räknar med att mer än 300 000 av dessa bilar kommer att vara utrustade med 1,0-litersmotorn. Under första kvartalet 2013, i de 19 länder som traditionellt utgör Fords Europamarknad, satt en 1,0-liters EcoBoost-motor i 42 procent av sålda B-MAX, 30 procent av sålda Focus och 24 procent av sålda Fiesta.

# # #

*Alla bränsleförbrukningsvärden och koldioxidutsläpp i g/km är hämtade från officiellt godkända tester i enlighet med EG-direktivet 93/116/EG. Värdena för bränsleförbrukning har tagits fram i enlighet med EU-direktivet 80/1268/EEG och kan därmed skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

http://ecoboost.fordmedia.eu/enhanced.htm alt. www.fordmedia.eu


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEueller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll