Gå direkt till innehåll
Undvik fortkörningsböter med Fords fartbegränsare

Pressmeddelande -

Undvik fortkörningsböter med Fords fartbegränsare

  • Med hjälp av smart teknik kan föraren ställa in en högsta hastighet för bilen: funktionen har blivit det populäraste förarstödet i Fords utbud.
  • Mer än 220 000 Ford-bilar som såldes i Europa förra året var utrustade med fartbegränsningssystems. Andelen var 86 procent för Mondeo, 85 procent för S-MAX och 83 procent för Kuga.
  • Anpassningsbar fartbegränsare hjälper föraren att hålla hastighetsgränserna och undvika dryga böter  – en högsta hastighet mellan 15 och 170 km/h kan ställas in och systemet kan tillfälligt åsidosättas med ett kraftigt tryck på gaspedalen.

Göteborg, den 18 April 2012 – Man kan tro att det är motoreffekt, exakt styrning eller avancerad miljöteknik som väcker bilkundernas habegär, men i stället är det den anpassningsbara fartbegränsaren som seglat upp som storfavorit. Det är troligen det växande antalet fartkameror ute på vägarna som ligger bakom utvecklingen.  

Fords anpassningsbara fartbegränsare låter föraren ställa in en högsta hastighet för att undvika böter eller andra påföljder på grund av fortkörning. Förra året såldes mer än 220 000 Ford-bilar med anpassningsbar fartbegränsare, vilket är en högre siffra än för någon annan förarstödsfunktion. Andelen var 86 procent för Mondeo, 85 procent för S-MAX och 83 procent för Kuga.

”Den här busenkla funktionen hjälper dig att hålla hastighetsgränserna ”, säger Torsten Wey, teknisk specialist på Ford Europa. ”Det räcker ju att man tappar skärpan en kort sekund för att man ska komma upp i för hög hastighet; med den här funktionen slipper föraren att oroa sig för det.”

Den anpassningsbara fartbegränsaren introducerades år 2010 och innebär att föraren kan ställa in en högsta hastighet mellan 15 och 170 km/h. Om man överskrider den förinställda hastigheten minskas bränsletillförseln automatiskt vilket resulterar i att bilen går långsammare.

Det finns idag cirka 35 000 fartkameror i Europa. Var femte bilist i Storbritannien har fått fortkörningsböter pga. kameraregistrering; under 2008 och 2009 drog de brittiska kamerorna in sammanlagt omkring 900 miljoner konor i böter.

”Anpassningsbar fartbegränsare finns nu på de flesta av våra modeller, och vi ser på efterfrågan att funktionen är uppskattad”, säger Wey. ”Om man ställer in en högsta hastighet slipper man titta på hastighetsmätaren hela tiden.”

Andra Ford-modeller med anpassningsbar fartbegränsare är Galaxy, Focus, C-MAX och Grand C-MAX.

Anpassningsbar fartbegränsare – så här funkar det

  • Funktionen aktiveras med reglage till vänster på ratten
  • Fartgränsen kan höjas och sänkas i steg om 5 km/h
  • Systemet stryper mjukt bränsletillförseln när bilen når upp till den förinställda hastigheten
  • Om farten stiger på grund av en kraftig nedförsbacke varnas föraren med ljud- och ljussignaler
  • Om föraren behöver köra om kan systemet tillfälligt åsidosättas med ett kraftigt tryck på gaspedalen

# # # 

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt. www.media.ford.com


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige
www.twitter.com/FordEu ellerwww.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95


Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll