Gå direkt till innehåll
Nya B-MAX följer trenden mot mindre bilar – Nu startar tillverkningen på den nya fabriken i Rumänien

Pressmeddelande -

Nya B-MAX följer trenden mot mindre bilar – Nu startar tillverkningen på den nya fabriken i Rumänien

  • Nya Ford B-MAX är en kompaktbil med premiumfunktioner. Tillverkningen av nya B-MAX har startat på Fords avancerade fabrik i rumänska Craiova.
  • Med nya B-MAX tar Ford ett kliv in på den växande marknaden för mindre kompaktbilar. Ett segmentet som förväntas växa med 17 procent fram till år 2018 och man räknar med att cirka 40 procent av de européer som äger större bilar idag kommer att välja mindre modeller i framtiden.
  • B-MAX rymmer last som är upp till 2,3 meter lång och detta trots att bilen bara är 4,1 meter lång. Tack vare det innovativa dörrsystemet kan sidans dörröppning bli hela 1,5 meter bred.

CRAIOVA, Rumänien, den 10 juli 2012 – Fords nya, smarta B-MAX är företagets svar på trenden mot mindre fordon i Europa. Produktionen drog igång den 25 Juni på Fords nya fabrik i rumänska Craiova. 

Idag letar över 40 procent av ägarna till större bilar i Europa efter mindre och mer bränslesnåla modeller. Samtidigt vill cirka 20 procent av de som redan äger en mindre bil ha större utrymme i den.Det beskrivna segmentet förväntas växa med 17 procent fram till 2018. Sedan det första kompakta multiaktivitetsfordonet presenterades år 2000 har utvecklingen gått snabbt – t.ex. från fem motortävlingarna i segmentet år 2003 till tio stycken år 2008. I slutet av året förväntas tolv olika modeller finnas på marknaden. 

”Många av våra kunder i Europa känner av de sämre tiderna och en dyr, snabb och stor bil ger inte heller samma höga status som tidigare. Många vill istället vara smarta och miljömedvetna konsumenter”, säger Henry Mason på det globala trendanalysföretaget trendwatching.com.

”Europeiska kunder är mogna, urbana och sofistikerade. Givetvis vill de ha en bil som passar en flexibel och kompakt livsstil*.”

B-MAX kombinerar kompakt mått lämpliga för stadstrafik med möjligheten att lasta föremål som är upp till 2,3 meter långa, medan dörrsystemet Easy Access ger en öppning i sidan som är hela 1,5 m bred.

Utvecklingen av kompakta multiaktivitetsfordon har ofta inneburit att man tvingats kompromissa både när det gäller utseendet och utrustningen. Enligt en rapport från brittiska bilbranschanalytikerna Trend Tracker är det faktorer som ekonomi och bekvämlighet som vägleder bilköpare i volymklasserna, medan utseendet är viktigare för köpare av bilar i premiumsegmenten.

Tack vare nya B-MAX kan köparna välja en mer kompakt bil samtidigt som de bibehåller stilen och komforten. B-MAX erbjuds med klassledande bränslesnåla motorer, Ford ECOnetic Technology-innovationer och Fords förstklassiga röststyrningssystem SYNC som ger en förbättrad integration av mobiltelefoner och MP3-spelare. Några exempel på premiumutrustning är instrumentpanel i mjuka material, sofistikerad kupébelysning och förstklassig klädsel i tyg eller (som tillval) i präglat skinn.

Ford har investerat mer än 675 miljoner euro i den nya fabriken i rumänska Craiova, där nya B-MAX, och den prisbelönade 1,0-liters EcoBoost-motorn, sätts ihop. Fords fabrik i Craiova innebär att tekniskt avancerade tillverkningsmetoder på en helt ny nivå lanseras i Rumänien. 

”B-MAX har precis det som kunderna önskar i en bil av den här storleken och visar att Ford vill erbjuda europeiska kunder största tänkbara valfrihet”, säger projektledaren för B-MAX, Klaus-Peter Tamm.

”Den är liten, bränslesnål och snygg samt har utrustning på en nivå som passar för kunder som tidigare vant sig vid stora bilar. B-MAX är ett unikt erbjudande i det här segmentet och är en bil som passar in i alla människors vardagsliv.”

Nya B-MAX kommer att börja säljas i Europa under september i år.

# # #

*http://trendwatching.com/trends/citysumers/

**Uppgiften bygger på en undersökning med 5 236 volymkunder och 2 200 premiumkunder som alla tänker köpa en ny bil inom 3–5 år. Resultaten finns publicerade i Trend Trackers rapport Car Brands & Consumer Involvement Theory : http://www.trendtracker.co.uk/store/2011/09/uk-car-buyer-brand-perceptions-2011

# # #

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material

Relaterade nyheter