Gå direkt till innehåll
Ford presenterar helelektriska E-Tourneo Courier som maximerar utrymme och stil, allt i ett praktiskt och kompakt format

Pressmeddelande -

Ford presenterar helelektriska E-Tourneo Courier som maximerar utrymme och stil, allt i ett praktiskt och kompakt format

  • Helt nya E-Tourneo Courier markerar nästa viktiga milstolpe i Fords löfte att till 2035 gå all-in på elektrifiering och uppnå nollutsläpp för all sin bilförsäljning i Europa
  • Helelektrisk design från grunden maximerar utrymmet i en kompakt och femsitsig multiaktivitetsbil med ett distinkt SUV-inspirerat utseende
  • Ett enkelt elbilsägande med E-Tourneo Couriers fulla utbud av uppkopplingsmöjligheter, avancerade digitala tjänster och trådlösa funktionsuppdateringar
  • Helelektrisk E-Tourneo Courier kommer att finnas tillgänglig att beställas från slutet av 2024. En bensindriven Tourneo Courier EcoBoost kan beställas senare i sommar för leverans i år

Ford avtäckte idag den helt nya, helt elektriska E-Tourneo Courier. Byggd för äventyr och redo att ge sig ut på vägen, E-Tourneo Courier är en femsitsig multiaktivitetsbil med en distinkt SUV-inspirerad design, som erbjuder gott om plats för passagerare och deras packning i ett kompakt format som passar i city såväl som på snirkliga skogsvägar.

Det senaste tillskottet till Fords mångsidiga Tourneo-familj har en nyutvecklad helelektrisk drivlina, ackompanjerat av ett brett erbjudande av uppkopplade funktioner för att göra elbilsägande både roligt och tillgängligt, samt med stöd för molnuppdateringar via luften (OTA) för att förbättra produkten över tid.

"Spännande nya produkter som E-Tourneo Courier är Fords framtid i Europa – elektriska, roliga och drivna av ett rastlöst sökande efter nästa äventyr. Vår nya helelektriska multiaktivitetsbil är det senaste exemplet på vår globala miljard-satsning för att skala upp elbilsproduktionen och leverera fler uppkopplade ”vill-ha” produkter till våra kunder”, säger Martin Sander, general manager, Ford Model e, Europa.

E-Tourneo Courier är en av tio helelektriska bilar som Ford har lovat att sälja i Europa till 2024 för att uppnå målet att nå noll-utsläpp för all bilförsäljning till 2035. Företaget investerar 50 miljarder dollar globalt för att uppnå sitt produktionskapacitetsmål på fler än 2 miljoner helelektriska bilar fram till 2026.

Den helelektriska modellen kommer att levereras till kunder under 2024 1och den följer lanseringen av den bensindrivna versionen Tourneo Courier EcoBoost 1 som kan beställas i sommar med första leveranser redan före slutet av detta år.


Designad för äventyr

E-Tourneo Courier har utvecklats från grunden för att leverera en rymlig och praktisk design i ett agilt och kompakt paket. Korta överhäng och tydliga, raka linjer stärker exteriörens visuella bredd och djärvhet, medan elbilsfronten har ett futuristiskt utseende med en ljuslist som sträcker sig från kant till kant ovanför Fords diamantformade grill i krom.

"Vi designade E-Tourneo Courier för att våra kunder ska få ut det mesta av livet – vare sig de är ute med familj och vänner eller när de behöver lasta utrustning så som cyklar i bagageutrymmet – och exteriördesignen bevisar detta "no-nonsense" tankesätt,” säger Amko Leenarts, designchef, Ford, Europa."Den SUV-inspirerade designen är robust utvändigt och samtidigt rymlig inuti, de moderna elbils-detaljerna ger en exklusiv ”touch” och positionerar tydligt E-Tourneo Courier som en del av Fords elektriska revolution."


Den helt elektriska multiaktivitetsbilen är konstruerad för att ge plats åt fem vuxna och deras bagage, och med praktiska funktioner så som 60-40 delad bänk bak och över 44 procent mer bagageutrymme än den utgående E-Tourneo Courier modellen.2 Passagerare drar också nytta av förbättrat axelutrymme och generösare takhöjd, samt en rad bekväma förvaringsmöjligheter som inkluderar en konfigurerbar mittkonsol, dolt förvaringsutrymme och 44-liters ”frunk” dvs främre lastutrymme under motorhuven.

De digitala upplevelserna är centrerade kring den informativa "digiboard"-instrumentpanelen som har ett komplett digitalt instrumentkluster och SYNC 4 infotainmentsystem som styrs via den stora 12-tums pekskärmen.3 Den helt uppkopplade kupén stödjer dessutom trådlös Android Auto och Apple CarPlay-anslutning,4 samt en laddningsplatta för mobiltelefonen5 för att bibehålla kontakten när du är på väg. Over-the-air-uppdateringar kan förbättra funktionaliteten över tid utan att behöva besöka en återförsäljare.


E-Tourneo Courier kommer i en rad stylade modellversioner som inkluderar den distinkta Active-modellen med kontrasterande takfärg, hjulhuslister, takräcken och unika sätestyger.
Ny helt elektrisk upplevelse

Smidiga och mjuka helelektriska resor möjliggörs av E-Tourneo Couriers 100 kW (136 hk) elmotor, ytterligare förfinade med ett valbart enpedalskörnings-läge.6 Den mest omfattande uppsättningen av avancerade förarassistanssystem i sin klass7 gör vardagskörning och längre vägresor både tryggare och bekvämare. Som exempel kan föraren enkelt välja mellan Normal, Eco och Halt körläge för att passa underlaget.

Bilen erbjuder både 11 kW AC och 100 kW DC laddningsalternativ, och laddningshanteringen görs enklare med Fords kompletta hemladdningslösning, praktiska app och schemaläggningskapacitet för att dra nytta av billigare energipriser där det är tillgängligt. En typisk AC-laddning över natten från 10-100 procent tar 5,7 timmar.8 Fords programvara och BlueOval Charge Network, som är ett av de största i Europa och kommer att inkludera 500 000 laddare till 2024, underlättar offentlig laddning. Med en DC-snabbladdare kan kunderna addera 87 km räckvidd på bara 10 minuter och ladda från 10-80 procent på under 35 minuter när de behöver en snabb påfyllning när de är på resande fot.8

E-Tourneo Courier kommer att tillverkas i Craiova, Rumänien med start från andra halvan av 2024 vid sidan om Puma crossover – Fords mest sålda personbil i Europa, som även kommer att erbjudas som en elbilsversion med lansering under 2024.

Den helt nya Tourneo Courier med en 125 hk 1,0-liters EcoBoost turboladdad bensinmotor kommer att gå i produktion senare under 2023.1 Ytterligare information om hela produktutbudet finns i faktafilen.

###

1 Officiellt homologerad räckvidd, bränsleeffektivitet och CO2-utsläpp kommer att publiceras närmare start av försäljning. I enlighet med Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP). Publicerad räckvidd (avsett målvärde enligt WLTP) kan uppnås med ett fulladdat batteri - beroende på befintlig serie och batterikonfiguration. Den faktiska räckvidden kan variera beroende på olika faktorer (t.ex. väderförhållanden, körstil, ruttprofil, fordonsskick, ålder och litiumjonbatteriets skick).

2 Last- och lastkapacitet begränsad av vikt och viktfördelning.

3 Kör inte när du är distraherad eller när du använder handhållna enheter. Använd röststyrda system när det är möjligt. Vissa funktioner kan vara låsta när fordonet är i körläge. Alla funktioner är inte kompatibla med alla telefoner.

4 Kräver telefon med aktiv datatjänst och kompatibel programvara. SYNC 4 kontrollerar inte produkter från tredje part när de används. Tredje part är ensam ansvarig för deras respektive funktionalitet.

5 Tillgänglig trådlös Qi-laddning kanske inte är kompatibel med alla mobiltelefoner

6 One-Pedal Drive är ett extra körhjälpmedel. Det ersätter inte förarens uppmärksamhet och omdöme, eller behovet av att bromsa. Se instruktionsboken för detaljer och begränsningar.

7Förarassistansfunktioner är kompletterande och ersätter inte förarens uppmärksamhet, omdöme och behov av att kontrollera fordonet. Det ersätter inte säker körning. Se instruktionsboken för detaljer och begränsningar.

8 Laddningstid baserad på tillverkarens datortekniska simuleringar. Laddningshastigheten minskar när batteriet når full kapacitet. Dina resultat kan variera beroende på toppladdningstider och batteriets laddningstillstånd.


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom fem återförsäljare uppdelade på 63 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se.

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll