Gå direkt till innehåll
Nya Ranger Raptor: djärv design helt enligt Raptor-familjens DNA

Pressmeddelande -

Nya Ranger Raptor: djärv design helt enligt Raptor-familjens DNA

• Ny video ger en titt bakom kulisserna i processen att skapa den mest kraftfulla Ranger Raptor som Ford någonsin har tagit till Europa

• Fyra tusen kilo lera, hundratals skisser och tusentals timmars arbete gick åt till att designa nya Ranger Raptor

• Varje detalj är handgjord för att leverera form och funktion, vilket underblåser den känslomässiga kopplingen som kunderna har med sin Raptor

Ta en smygtitt bakom Ford Design-ridån och lär dig, på 90 sekunder, vad som krävs för att gå från klotter på ett skissblock till Fords mest kraftfulla Ranger i Europa hittills – den helt nya Ranger Raptor.

Hundratals skisser, tusentals kilo lera och hundratals liter färg. Folk kanske ofta tänker på nya bilar som byggs av sofistikerade maskiner på massiva produktionslinjer, men det första steget i processen börjar med hantverkarna.

Designen av Ranger Raptor började med en brief som utgjorde ryggraden i designen, vilket bekräftade inspirationen och måste-ha funktioner.

När den kreativa briefen är klar och beslutad börjar formgivarna skissa och det "börjar alltid med en penna och papper", säger Dave Dewitt, exteriördesignchef, Ranger Raptor. Efter att de hundratals skisserna har godkänts återskapar det digitala designteamet dem virtuellt som både ett huvudreferensdokument och för att mata in i nästa steg, lermodellering.

Med mer än 4 000 kg lera ristas modeller i skala 1:3 och sedan modeller i full storlek, först av maskiner innan sista delen görs av skulptörmästare. Fords designchefer godkänner lerdesignen och därefter är den "frusen". Ler-modellerare skulpterar också modeller i naturlig storlek av rattar, instrumentbrädor och säten.

Medan ler-modellerarna arbetar börjar färg- och materialteamet välja tyger, texturer och färger för att framhäva utseendet och känslan hos nya Ranger Raptor samtidigt som man säkerställer att den överensstämmer med bilens design-DNA.

Kunderna kan välja mellan sju exteriörfärger, inklusive slående, Raptor-unik Code Orange eller Conquer Grey som bekräftar pickupens exklusivitet och prestanda. För ännu mer visuell kraft erbjuder Ford Raptor-stänkdekalgrafik som lägger till race-inspirerad karaktär.

Inredningsdesigners arbetar för att säkerställa att Raptors interiör känns som en sittbrunn men också är så praktisk som en pickup borde vara.

Medan de olika teamen arbetar med interiören och exteriören går designingenjörsteamet under ytan för att säkerställa att det snygga utseendet är mer än bara yta.

Slutresultatet, efter mycket hårt arbete där en hel del är byggt för hand av ett team av begåvade kreativa och hantverkare, är den helt nya Ranger Raptor.

Prestandan – en överblick
Ranger Raptor sveper in sitt prestandachassi i en djärv och aggressiv exteriör som inte bara tar Ranger till nästa nivå, utan fullkomligt skriker Ford Performance och tydligt länkar den till resten av Raptor-familjen.

"Vårt designuppdrag för Ranger Raptor var att verkligen luta sig in i "formföljande funktion" och ta Ranger till nästa nivå, säger Max Tran, chefsdesigner, Ranger Raptor.

Teamet fick också i uppdrag att berätta historien om Ranger Raptor genom dess design. "Med bara en enda blick var du tvungen att få en tydlig bild av Ranger Raptors kraft, prestanda och förmåga, men också inse att den var en del av Ford Performance och Raptor-familjerna," sa Dewitt.

Raptor-bilar är höjden av terrängprestanda och även om varje modell har sin egen personlighet, måste de innehålla designelement från Raptor-familjen. Dessa inkluderar djärva F-O-R-D-bokstäver som sträcker sig över den mörklagda grillen med matris-LED-strålkastare som sträcker sig från stänkskärm till stänkskärm, tåliga främre och bakre stötfångare i stål byggda för rigorös terrängkörning, basplåt av höghållfast stål, funktionell huv och sidoventiler, och breda stänkskärmar.

Ranger Raptor innehåller alla dessa element och skiljer sig ytterligare från standard Ranger med en pumpad motorhuvskupol som antyder kraften där under, dubbla avgasrör placerade högt för att undvika hinder, samt Precision Grey-accenter.

"Med vår design säkerställde vi att Ranger Raptor stod ensam som sin eget bil, inte bara bredvid Ranger utan också i Raptor-familjen," sa Dewitt. "Du kan parkera dem alla sida vid sida och se de saker som gör dem olika men också de element som binder dem till varandra."

Ford Performance-interiör
Enligt Nick Eterovic, inredningschef för Ranger Raptor, var inredningen av pickupen avgörande för att instifta förtroende hos kunderna och påvisa bilens högpresterande kapacitet.

"Vårt designteam fick i uppdrag att ta fram en övertygande förarhytt med funktionen av en högpresterande terrängracepickup och komforten och bekvämligheten hos en modern sportbil," sa Eterovic.

Ranger Raptors förarhytt är lika uttrycksfull som exteriören, med Ford Performance Code Orange-inslag överallt. Instrumentpanelen och dörrpanelens toppar är täckta av Terra Suede som är mjuk men ändå tålig och lätt att rengöra, med en matt finish för att minska reflektioner och anslå en förstklassig prestandakänsla i interiören.

Ford Performance-sätena är unika för nya Ranger Raptor och hämtar sin inspiration från sätena inuti jaktflygplanet F-22 Raptor med greppvänliga sidostöd utformade för att hålla passagerare på plats oavsett terräng. Sätesmaterialen har utvecklats för att vara både funktionellt och estetiskt tilltalande med en nyutvecklad "supermatt" sätesklädsel, accentuerad med mocka. Eftersom varje Ranger Raptor är en dubbelhytt, har baksätena designats för att vara lika greppvänliga och bekväma som de främre.

Kunderna får en iögonfallande cockpitkänsla med en nydesignad, förstklassig läderratt, tumstöd, orange markering i mitten på toppen av ratten och magnesiumpaddlar för manuella växlingar. Den Ranger Raptor-specifika My Mode-knappen låter kunder välja Normal, Sport och Baja lägen för styrning, fjädring och avgassystem – som också har ett tyst läge för tidiga morgnar.

Det som sammanbinder hela interiören är Fords nya ,konfigurerbara 12,4-tums digitala instrumentkluster, som har skräddarsydda startanimationer som passar pickupens prestandakaraktär. Som komplement till det digitala klustret finns en 12-tums pekskärm i mitten i porträttstil som har Fords senaste generationens SYNC 4A infotainmentsystem.

"Den helt nya Ranger Raptor är lika djärv och uttrycksfull på insidan som den är på utsidan. Från det digitala instrumentklustret, fingertoppsåtkomst till anpassningsbara fjädring, avgas- och styrlägen, till de kraftigt förstärkta sätena, dedikerade terrängdisplayer på pekskärmen och Code Orange-accenter, är nya Ranger Raptor någonting helt unikt”, säger Eterovic.

Video:

Ämnen


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom 34 återförsäljare uppdelade på 77 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll