Gå direkt till innehåll
Toppmoderna Yeniköy-fabriken i Turkiet kommer producera Ford Pros transportbilar
Toppmoderna Yeniköy-fabriken i Turkiet kommer producera Ford Pros transportbilar

Pressmeddelande -

Solenergi och avancerad artificiell intelligens i Fords "framtidsfabrik"

Solenergi och avancerad AI bygger nya Ford Transit Custom i Ford Otosans "framtidsfabrik"

Avancerad solcellsteknik, omfattande användning av artificiell intelligens och löpande band med reducerade ljudnivåer finns bland innovationerna som nu implementerats i den nya fabriken. Totalt kommer 2 miljarder euro att investeras i Ford Otosans produktionsanläggningar i Kocaeli – inklusive Yeniköy. Detta är den största investeringen någonsin i den privata sektorn i Turkiet.

Ford Otosan är ett joint venture-företag mellan Ford och Koç Holding som grundades för mer än 60 år sedan. I företagets första flervåningsfabrik kommer Europas mest sålda skåpbil i 1-tonssegmentet, Transit Custom, och nya Tourneo Custom – för persontransport, att tillverkas.

Under nästa år kommer även produktionen av helelektriska E-Transit Custom och E-Tourneo Custom. Detta kommer att hjälpa Ford Otosan att uppnå koldioxidneutralitet för alla sina fabriker i Turkiet till och med 2030.

En av världens mest effektiva bilfabriker

– Den toppmoderna Yeniköy-fabriken hjälper redan Ford Pro att förbättra kvaliteten för kunden. Det är också en av världens mest effektiva bilfabriker, och sätter en ny standard för storskalig produktion av transportbilar med flera olika typer av drivlinor,
säger Hans Schep, generaldirektör för Ford Pro, Ford Europa, han tillägger:

– Ford har varit Europas mest sålda transportbilsmärke under de senaste 8 åren. Vi kommer att använda den ledarrollen för att förbättra ägarupplevelsen för våra kunder med innovativ teknologi, och för att utöka vårt utbud av transportbilar och effektivisera utvecklingen och produktionen.


Yeniköy-fabriken sätter en ny standard för biltillverkning i Turkiet och leder den elektriska omvandlingen av industrin i denna del av världen.

Solceller och artificiell intelligens minskar energiförbrukningen och gör produktionen mer effektiv


Den innovativa anläggningen är nu en av de mest effektiva bilfabrikerna i världen. En del av fabrikens årliga energiförbrukning kommer från innovativa lösningar – som solcellsglasväggar, som har använts för första gången av den turkiska bilindustrin. Solpaneler på taket bidrar också till att minska behovet av externa energikällor – som alla dessutom är certifierade som förnybara. Dessutom använder Solar Wall-tekniken också solljus för att värma upp fabriken. Detta minskar användningen av naturgas.

Avancerade produktionslösningar används genom hela produktionsprocessen. Realtidsdata och artificiell intelligens kombineras för att skapa s.k. digitala tvillingar för att skapa virtuella produktionssimuleringar. Detta ökar produktionseffektiviteten och gör det möjligt att reagera snabbt på fluktuationer i efterfrågan, tillgång till komponenter eller variationer i produktionsprocesser.

Närmare samarbete med flera våningar


Genom att placera svets- och monteringsstationerna på flera våningar kan de olika teamen också arbeta närmare tillsammans och öka effektiviteten i produktionslinjen. Sladdlösa uppladdningsbara verktyg har också ersatt tryckluftsutrustning i flera delar av produktionslinjen. Detta ger en tystare och bekvämare arbetsmiljö.

Kapaciteten vid Yenikõy-fabriken kommer år 2025 att öka till 405 000 enheter årligen för produktion av den nya generationen 1-tons transportbilar.

– Som en smart fabrik för framtiden kommer Yeniköy-fabriken att producera effektivt, mer hållbart och bli mer flexibelt genom att implementera avancerad teknik för en helt uppkopplad och flexibel produktion. Den här fabriken representerar framtiden för vår verksamhet och kommer att hjälpa oss att möta den allt växande efterfrågan bland våra kunder av banbrytande design och smarta nollutsläppsbilar under de kommande åren,
säger Güven Özyurt, generaldirektör, Ford Otosan.

Nya Transit Custom kan redan beställas redan idag och helelektriska E-Transit Custom och E-Tourneo Custom kommer att börja levereras till kunder från sommaren 2024.

Ämnen

Kategorier


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom fem återförsäljare uppdelade på 63 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se.

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll