Gå direkt till innehåll
Ford och Dow utvecklar lätta och kostnadseffektiva kolfiberkompositer för framtidens fordon

Pressmeddelande -

Ford och Dow utvecklar lätta och kostnadseffektiva kolfiberkompositer för framtidens fordon

  • En viktreduktion på upp till 300 kilo är en förutsättning för att Fords kommande fordon ska kunna nå sina mål gällande reducerad bränsleförbrukning och ökad räckvidd för elbilar.
  • Tekniker och forskare på Ford och Dow samarbetar för att utveckla kostnadseffektiva kolfibermaterial och tillverkningsprocesser på komponentnivå.

Göteborg, den 16 april 2012 – En viktig del i Fords strategi för högre bränsleeffektivitet är att minska fordonets vikt med upp till 300 kilo före årtiondets slut. För att kunna uppnå målet samarbetar Ford med Dow Automotive Systems, ett företag inom kemikoncernen Dow, för att ta fram avancerade kolfiberkompositer som kan användas i biltillverkning.

”Det finns två sätt att minska energiförbrukningen i en bil: man kan dels förbättra omvandlingseffektiviteten i motorn och dels kan man också minska det arbete som motorn måste utföra,” säger Paul Mascarenas, som är Fords tekniska chef inom forskning och innovation. ”Idag förbättrar Ford  omvandlingseffektiviteten med hjälp av kompakta motorer som EcoBoost® och eldrift. För att minska motorns arbete behöver man ta fram fordon med lägre vikt och förbättrade aerodynamiska egenskaper.”

Ford undersöker en rad olika nya material och ser över utvecklingsprocesser och tillverkningsmetoder för att kunna ta fram ett fordon som väger mindre men ändå uppfyller kraven på säkerhet och kvalitet.

”På Dow Automotive Systems har vi länge arbetat med att minska vikten på kundernas fordon med hjälp av genomtänkt design och fokus på materialvalet”, berättar Florian Schattenmann som är FoU-ansvarig på Dow Automotive Systems. “Vårt partnerskap med Ford när det gäller kolfiberkompositer är en naturlig utveckling av vårt tidigare samarbete kring höghållfasta polymerer och nya sammanfogningsmetoder.”

Kolfiberkompositer har använts i flygplan och tävlingsbilar i årtionden på grund av den unika kombinationen av hög styrka och låg vikt. Fram tills nyligen har dessa material dock varit alldeles för dyra för att man ska kunna använda dem i tillverkningen av vanliga bilar.

Dow Automotive Systems och Ford har tecknat ett samarbetsavtal som innebär att forskare från de båda företagen arbetar på flera fronter. Utvecklingsteamen kommer att fokusera dels på hur man framställer kolfiber för bilindustrin på ett kostnadseffektivt sätt, dels på vilka arbetsmetoder som ska användas i tillverkningen av fordonskomponenter.

I partnerskapet kombineras Fords erfarenheter av att utveckla och masstillverka bilar med Dow Automotives kompetens inom FoU, materialvetenskap och polymerhantering.

”En lägre vikt ger energibesparingar för alla Fords fordon,” tillägger Mascarenas. ”Men viktminskningen är allra viktigast för att vi ska kunna öka räckvidden för laddhybrider och batteridrivna elbilar.”

Partnerskapet innebär också att Ford kan dra nytta av det utvecklingsarbete som Dow Chemical har inlett med den turkiska kolfibertillverkaren AKSA och det amerikanska energidepartementets laboratorium Oak Ridge.

Om arbetet blir framgångsrikt kan kolfiberkomponenter dyka upp i nya Ford-modeller under andra halvan av 2010-talet till följd av att produktutvecklarna försöker uppfylla strängare krav på bränsleeffektivitet och ge laddhybdridbilarna en större räckvidd.

# # #

 Om Dow Automotive Systems

Dow Automotive Systems är en affärsenhet i divisionen Performance Materials i Dow Chemical och världsledande leverantör av samarbetslösningar, avancerade material och teknisk komptetens till orginaltillverkare, leverantörer, eftermarknadskunder och tillverkare av kommersiella fordon. Företaget är främst inriktat på strukturella, elastiska och gummirelaterade vidhäftningslösningar, teknik för emissionskontroll, polyuretanskum och ljuddämpningslösningar, filmer, vätskor samt innovativa komposittekniker. Företaget har kontor och utvecklingscentra över hela världen. Mer information finns på dowautomotivesystems.com.

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt. www.media.ford.com


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige
www.twitter.com/FordEu ellerwww.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Taggar


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material

Relaterade nyheter