Gå direkt till innehåll
En studie visar att nästan hälften av alla bilförare i Europa använder SMS framför ratten – Ford presenterar ny mobil teknik för text-till-tal

Pressmeddelande -

En studie visar att nästan hälften av alla bilförare i Europa använder SMS framför ratten – Ford presenterar ny mobil teknik för text-till-tal

  • Enligt en ny undersökning uppger 48 procent av alla bilförare i Europa att de har läst SMS framför ratten. Studien gjordes på uppdrag av Ford Europa i samband med att företaget förbereder introduktionen av sitt bilkommunikationssystem SYNC, som kan läsa upp SMS med hjälp av en teknik som omvandlar text till tal.
  • Undersökningen – som omfattar bilister i Tyskland, Spanien, Frankrike, Storbritannien, Italien och Ryssland – avslöjar att italienska bilförare syndar mest; hela 61 procent erkänner att de har läst SMS medan de kör.
  • SYNC-systemet, som innehåller en funktion för omvandling av text till tal, lanseras senare i år i den nya modellen Ford B-MAX och kommer också att dyka upp i bland annat Focus och Kuga.

Göteborg, 2 april 2012 Enligt en ny studie säger hälften av alla bilförare i Europa att de läst SMS framför ratten, en dålig vana som man vet kan bidra till fler olyckor i trafiken.

Den här studien i trafiksäkerhet gjordes på uppdrag av Ford för att ta fram underlag i samband med att företaget förbereder introduktionen av sitt bilkommunikationssystem SYNC, som kan läsa upp SMS med hjälp av en teknik som omvandlar text till tal. Dessutom gör SYNC att föraren med röstkommandon kan välja mellan olika förprogrammerade SMS-svar.

48 procent av tillfrågade bilförare i Tyskland, Spanien, Frankrike, Storbritannien, Italien och Ryssland uppger att de har kontrollerat sina SMS medan de kör. I Italien var andelen 61 procent, i Ryssland 55 procent, i Frankrike och Tyskland 49 procent, i Spanien 40 procent och i Storbritannien 33 procent.

Trots att den dåliga vanan att läsa SMS framför ratten är så utbredd, tycker de flesta förare i undersökningen att beteendet är farligt. Hela nittiofem procent av förarna i de sex länderna håller med om att SMS-andet påverkar körförmåga och säkerhet. Ungefär hälften tror att förarna reagerar 50 procent långsammare när de kontrollerar sina SMS.

”Smarta telefoner har snabbt blivit en viktig del av mångas vardag”, säger Christof Kellerwessel, som är chefstekniker med ansvar för el och elektronik på Ford Europa. ”SMS kan dock distrahera förarna, så ett system som innebär att en röst läser upp meddelandena är förstås en stor fördel.”

Ford SYNC presenteras nu i sommar i nya B-MAX och kommer sedan snabbt till andra modeller, såsom Focus och Kuga. Text-till-tal-funktionen på SYNC, som utvecklats av Microsoft, innebär att meddelanden kan hämtas med enkla röstkommandon (från kompatibla Bluetooth-anslutna telefoner).

SYNC gör också att förare kan välja ett av flera förprogrammerade svar, så att de kan fokusera på sin körning men samtidigt hantera sin mobil på ett säkrare sätt. Bland de färdiga svaren finns: ”Jag älskar dig”, ”Skicka vägbeskrivning” och ”Vi ses om 10 minuter”.

Undersökningen, som omfattar 5 500 personer, visar att förare i Tyskland, Spanien, Frankrike, Storbritannien och Italien är mest benägna att svara på SMS om de kommer från deras partner. För ryska förare är det viktigare att läsa SMS från en annan familjemedlem än hustrun/maken.

SMS från vänner får minst uppmärksamhet, med undantag för Tyskland och Frankrike där det är arbetsrelaterade meddelanden som får lägst prioritering.

Text-till-tal-funktionen i SYNC är kompatibel med ett växande antal smarta mobiler, tack vare MAP-standarden (Message Access Profile) för Bluetooth-anslutningar. Standarden används redan av ledande mobiltillverkare som Research In Motion (RIM), företaget bakom Blackberry.

”RIM planerar att införa MAP på sina BlackBerry-mobiler. Vi är glad över samarbetet med Ford och hoppas uppnå en standardisering i bilbranschen”, säger Andrew Bocking som ansvarar för programvaran i handhållen utrustning på Research In Motion.

Mer än 4 miljoner Ford-fordon i USA har redan SYNC och Ford räknar med att 3,5 miljoner nya bilar i Europa kommer att vara utrustade med SYNC senast år 2015.

# # #

För att ta del av mer detaljerat resultat från studien, se bifogade filer. 

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt. www.media.ford.com


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll