Gå direkt till innehåll
Ford adderar det röstaktiverade SYNC-systemet till Focus redan klassledande teknikpaket

Pressmeddelande -

Ford adderar det röstaktiverade SYNC-systemet till Focus redan klassledande teknikpaket

 • Ford introducerar sitt röstaktiverade kommunikationssystem SYNC i den populära familjebilen Focus.
 • I SYNC ingår funktionen nödhjälp (Emergency Assistance), som utan extra kostnad hjälper till att kontakta larmtjänst om en olycka skulle inträffa.
 • SYNC erbjuder anslutning av mobila, digitala musikspelare via Bluetooth eller USB. Dessutom läser systemet upp mottagna SMS.

Barcelona, 27 februari 2012 – Ford har bekräftat att man inför sitt röstaktiverade kommunikationssystem SYNC (bl.a. med nödhjälpsfunktion) i Focus under året, så att bilens klassledande tekniska funktioner blir ännu vassare.

Om en olycka skulle inträffa kopplar nödhjälpsfunktionen upp bilen direkt till den lokala larmoperatören på det korrekta språket. Det är det mest avancerade systemet av sitt slag och kommer att finnas i mer än 30 länder i Europa och även på andra håll.

Om en krockkudde löses ut eller om bränslepumpen stängs av till följd av en olycka skickas ett förinspelat nödanrop ut från förarens eller passagerarens Bluetooth-anslutna mobiltelefon. Meddelandet skickas på det lokala språk som är inställt för bilens aktuella GPS-koordinater.

SYNC kan även användas för röstaktivering av mobiltelefoner och MP3-spelare med anvisningar som ”ring upp (mottagarens namn)” eller ”spela (artistens namn)”. Systemet ger smidig anslutning till mobila Bluetooth-enheter och integration av iPod och minnesenheter via USB. SMS från kompatibla enheter läsas upp högt och man kan också skicka förinställda SMS-svar.

”Två viktiga mål när vi utvecklade nya Focus var säkerhet och bekvämlighet”, berättar Gunnar Herrmann, chef för Ford globala mellanklassbilar. ”Vi arbetar hela tiden med att förbättra och utöka teknikpaketet för Focus, vilket lanseringen av SYNC och den smarta nödhjälpsfunktionen vittnar om.”

Ford Focus är redan idag utrustad med en lång rad förarassistans- och säkerhetsfunktioner som bidrog till att bilen år 2011 utsågs till Europas bästa mindre familjebil av Euro NCAP, ledande bilsäkerhetsorganisation i Europa.

De funktioner som gav Focus fyra stycken Euro NCAP-utmärkelser för avancerad teknik är:

 • Forward Alert, som varnar föraren med en symbol på instrumentbrädan och en ljudsignal om det finns en risk för påkörning av bilen framför. Dessutom förbereds bromsarna så att de svarar snabbare när föraren trycker på bromspedalen.
 • Driver Alert, som använder information från bilens digitalkamerasystem och annan fordonsinformation för att bedöma hur uppmärksam föraren är och slår larm i två steg (via instrumentpanelen och ljudsignal) om föraren verkar trött eller håller på att somna.
 • Aktivt citystopp, är utformat för att hjälpa förare att undvika kollisioner i låg hastighet; en framåtriktad infraröd kamera används för att söka efter objekt framför bilen och aktiverar bromsarna om föraren inte reagerar.
 • Varning vid filbyte och filkörningshjälp, som använder sig av bilens framåtriktade kamera för att övervaka positionen i förhållande till vägmarkeringarna och varnar föraren visuellt och med en vibration i ratten när systemet upptäcker att fordonet, mot förarens vilja, är på väg att lämna filen.

 Andra tekniska funktioner som ingår i Focus:

 • Identifiering av vägskyltar, som använder digitalkameran för att identifiera vägmärken och informera föraren om gällande hastighetsgränser, omkörningsregler och annan information via instrumentpanelen.
 • Automatiskt helljus, som växlar automatiskt mellan helljus och halvljus när ljusskällor närmar sig. På så sätt får föraren maximal sikt och slipper reglera strålkastarna manuellt.
 • Aktiv parkeringshjälp, som stödjer föraren genom att söka efter parkeringsluckor och automatiskt parkera styra in bilen rätt medan föraren behåller kontrollen över gas och broms.
 • Adaptiv farthållare, som hjälper föraren att upprätthålla ett lagom avstånd till andra fordon med automatisk hastighetsjustering till en förinställd marschfart.
 • Med fartbegränsaren kan förarna ställa in en egen hastighetsgräns, så att de under speciella förhållanden – till exempel i okänd stadsmiljö eller vid vägarbeten på motorväg – kan koncentrera sig på körningen utan att riskera att köra för fort.

När nya Ford Focus – den tredje generationen av den populära modellen – började säljas år 2010 angav den en ny standard vad gäller teknisk utrustning för kompakta familjebilar i Europa.

Bilen kan fås med bränslesnål ECOnetic-teknik och avancerade EcoBoost-bensinmotorer, t.ex. Fords senaste 1.0-liters EcoBoost-motor med klassledande bränsleekonomi eller turboladdade Duratorq-dieselmotorer. Ford har dessutom tillkännagett att högprestandamodellen Focus ST och elversionen Focus Electric kommer att börja säljas senare i år.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt. http://mwc2012.fordmedia.eu/


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll