Gå direkt till innehåll
Stark mytbildning kring E85 lever kvar, visar färsk undersökning från Ford

Pressmeddelande -

Stark mytbildning kring E85 lever kvar, visar färsk undersökning från Ford

E85 innehåller inte längre sulfatnivåer som är skadliga för motorn och efter de senaste årens skattesänkningar är drivmedlet åter billigare att köra på jämfört med bensin. Men trots det lever de gamla myterna kvar hos svenskarna. En ny undersökning från Ford visar att mer än hälften av svenskarna fortfarande tror på myterna och alltså saknar kunskap om utvecklingen som har varit.

Har du hört talas om att en etanolbil kan gå sönder om den tankas med E85, eller att E85 är så högt beskattat att det är dyrare att köra på än bensin? Det var i så fall sant – för tio år sedan. Nu visar en undersökning gjord av Ford att 54,8 procent av svenskarna fortfarande tror på myterna. Nästan 25 % tror till och med att E85 är dyrare än bensin vid pumpen, vilket inte stämmer. En liter E85 tankas i dag för strax under 12 kronor medan en liter 95-bensin går loss på nästan 16,50 kronor.

– Vid sidan av el och andra förnybara bränslen tror vi och många andra att E85 är transportsektorns bästa chans att nå 2030-målen. Då utgör de här vanföreställningarna faktiskt ett klimathot i sig, och det borde såklart vara föremål för offentliga informationskampanjer, om regeringen menar allvar med 2030-målet, säger Erik Lindham, informationschef på Ford.

Hög nivå av okunskap
Trots att både bränslet och skatten har utvecklats det senaste decenniet, och trots att E85 i dag av många bedöms vara det effektivaste bränslet för en snabb klimatomställning av transportsektorn på kort sikt, så lever alltså flera av myterna om E85 fortfarande kvar och skapar en hög nivå av okunskap.

– För att klara klimatmålen måste transportsektorn snabbt ställas om från fossilt till förnybart, och etanol E85 har en nyckelroll i det. Därför är det ett riktigt hot mot klimatet att kunskapen om E85 är så låg – nu behöver vi folkbilda! Det säger Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet.

Kvinnor kan mer än män
Värst är okunskapen bland män. Medan 55,4 procent av kvinnorna varken trodde på myterna om att E85 är skadligt för motorn eller att E85 är dyrare att tanka var det bara 36,3 procent av männen som genomskådade dem.

Det är också nästan dubbelt så vanligt att män tycker illa om E85 än att kvinnor gör det. Var tredje man (31,1 %), men bara var sjätte kvinna (17,7 %), har en negativ inställning till E85. Bland de som har en positiv inställning till E85 är det jämnare, 22 procent av männen och 19,1 procent av kvinnorna.

– Det är lite anmärkningsvärt att kvinnor återigen utmärker sig positivt i ett ämne som har med trafik och bilism att göra. Kvinnor kör enligt statistiken generellt bättre, vilket minskar olyckorna, och vi på Ford driver därför sedan tidigare kampanjen Dela Ratten för att öka jämställdheten i trafiken. Nu kan vi lägga till att kvinnor också har bättre kunskaper om förnybara drivmedel till det, säger Erik Lindham på Ford Sverige.

Emotionell grund till negativ inställning
Sammantaget uppger var fjärde svensk, 24,6 procent, att de har en negativ inställning till E85 som drivmedel, medan 54,9 procent är neutrala. Den vanligaste orsaken att vara negativt inställd till E85 är att man tror att det är dyrt att köra på, vilket mer än en tredjedel av de negativt inställda angav som orsak. Därefter kommer att man hört om andra som haft problem med sina E85-motorer (30,2 % av de med negativ inställning) eller att man själv haft en E85-bil med problem (20,8 %).

– När vi studerar siffrorna från undersökningen framkommer en bild att många verkar inbilla sig problem eller negativa minnen som kanske inte stämmer med verkligheten. 5,1 procent av alla i undersökningen svarade att de hade personlig erfarenhet av motorproblem på grund av höga sulfathalter i E85 i början på 2000-talet, vilket slaget på hela befolkningen motsvarar över 400 000 människor. Det ska jämföras med de cirka 250 000 E85-bilar som hittills har sålts i Sverige och kanske tio procent av dem råkade ut för problem. Det tyder på att den negativa inställningen till E85 är väldigt mycket mer emotionellt än rationellt betingad, säger Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett globalt bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincoln lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company, och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Koncernen har cirka 199 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon på 50 separata marknader och har cirka 53 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 24 produktionsanläggningar (16 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 8 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll

Svenskar mest positiva till delningsekonomin i ny undersökning – kan till och med dela hund

Svenskar mest positiva till delningsekonomin i ny undersökning – kan till och med dela hund

Svenskarna är mest positiva av alla nationaliteter till det nya fenomenet delningsekonomi, i en ny europeisk undersökning från biltillverkaren Ford. 72,7 % kan tänka sig att låna ut sin bil mot betalning och 80,4 % kan tänka sig att låna någon annans bil. Men så många som en tredjedel av svenskarna i undersökningen kan tänka sig att dela med sig av sin hund mot betalning.

Ford i unik satsning på förnybara drivmedel – blir enda märket i Sverige att åter sälja E85-bilar

Ford i unik satsning på förnybara drivmedel – blir enda märket i Sverige att åter sälja E85-bilar

För snart 20 år sedan var Ford först i Sverige med etanolbilar. När bilmärket nu presenterar sin nya satsning på förnybara drivmedel för den svenska marknaden står det klart att de återigen kommer vara det enda bilmärket i Sverige att sälja etanolbilar, vid sidan av andra förnybara drivmedel som HVO, fordonsgas och el. Först ut blir Ford Kuga EcoBoost E85 som börjar säljas nu.

Relaterade event