Gå direkt till innehåll
Svenskar mest positiva till delningsekonomin i ny undersökning – kan till och med dela hund

Pressmeddelande -

Svenskar mest positiva till delningsekonomin i ny undersökning – kan till och med dela hund

Undersökningen har besvarats av fler än 10 000 respondenter i Italien, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Spanien och Sverige. Det är bilföretaget Ford som har genomfört undersökningen för att bättre förstå attityder till att dela såväl bilar som en lång rad andra ägodelar och tjänster, som hjälper till att forma den växande delningsekonomin.

Svenskar vill dela bil, parkering, cykel och verktyg
Svenskarna är den grupp i undersökningen som är mest positiva till delningsekonomi generellt. Allra helst kan svenskarna tänka sig att ta med paket åt andra (84,7 %), samåka (84,4 %), dela parkeringsplats (82,9 %), dela verktyg (81,8 %), dela cykel (75 %) eller dela bil (72,7 %).

– För oss är det viktigt att förstå konsumenternas attityd till delandet. Det är glädjande att så många är intresserade av att samsas om jordens begränsade resurser. Då kan de användas så effektivt som möjligt, men vi som producenter måste skapa möjligheter för att göra det, säger Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige.

Var tredje kan tänka sig att dela sin hund
Jämfört med övriga Europa är svenskarna betydligt mer positiva till att dela med sig. Men när det kommer till kläder, mobiltelefon, tv, skor eller att laga mat åt andra säger svensken nej i högre utsträckning än andra. Bara var fjärde svensk kan tänka sig att dela eller använda en delad mobiltelefon. Däremot kan var tredje svensk tänka sig att dela med sig av sin hund mot betalning.

Ford är just nu inne i en utvecklingsfas med fokus på mobilitetslösningar. Det globala programmet kallas för Ford Smart Mobility och innebär satsningar på att bli ledande inom mobilitet, autonoma fordon, kundupplevelse, data och analys. En del i utvecklingen är företagets nya kundupplevelseplattform FordPass som redan lanserats i USA och kommer till Europa senare i år. En av funktionerna i FordPass smartphone-app är just att enkelt kunna hitta personer att samåka med på de sträckor du inte behöver en egen bil.

Delningsekonomin exploderar – omsätter miljardbelopp
Begreppet delningsekonomi har etablerat sig kraftigt på kort tid i Sverige. Enligt Institutet för språk och folkminnen är det första belagda användandet av ordet från 2013. Under 2015 slog ordet igenom ordentligt och kvalificerade sig till svenska Språkrådets nyordslista. Delningsekonomin genererar globalt redan intäkter på mer än 13 miljarder euro per år och beräknas kunna generera värden på 293 miljarder euro per år 2025. Bildelning spås öka med 23 procent fram till 2025.

Svenskar Övriga européer
Jag skulle dela med mig av min bil 72,7 % 54,7 %
Jag skulle använda bildelning/bilpool 80,4 % 72,1 %
Jag skulle dela med mig av min parkeringsplats 82,9 % 64,5 %
Jag skulle dela med mig av mitt förråd 56,9 % 41,8 %
Jag skulle dela med mig av min hund 31,4 % 17,3 %
Jag skulle dela med mig av mina verktyg 81,8 % 68,2 %
Jag skulle dela med mig av min cykel 75 % 61,8 %
Jag skulle dela med mig av min mobiltelefon 26,5 % 30,6 %

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll

Ford vill minska trafikträngseln i städer – satsar på lånecyklar

Ford vill minska trafikträngseln i städer – satsar på lånecyklar

Ford gör en specialsatsning på storstäder inom ramen för sitt program för nya transportlösningar, Ford Smart Mobility. Ford tillkännager nu att företaget kommer köpa upp ett crowdsourcat pendlarreseföretag, samarbetar med ett lånecykelföretag och inrättar ett särskilt team som bara ska jobba med transportlösningar för storstäder, ett City Solutions Team.

Ford ska innan året är slut ha 30 självkörande bilar av Mondeo Hybrids amerikanska systermodell Fusion.

Ford ska lansera bilar utan ratt senast 2021

Ford avslöjar nu planer på att inom fem år ha helt förarlösa bilar kommersiellt tillgängliga i stor skala. Bilarna kommer varken ha ratt eller pedaler. För att göra det möjligt presenterar bil- och mobilitetsföretaget flera investeringar i teknik-startups, ett exklusivt samarbete med neurovetenskapen och en mer än fördubbling av det egna utvecklingscentret i Silicon Valley.

Make it driveable –  Fords app-tävling för innovativa mobilitetslösningar

Ford anordnar app-tävling för innovativa mobilitetslösningar

Ford anordnade under september månad en 24 timmars programmerings-utmaning utifrån temat mobilitet. Grundförutsättningen för tävlingen var att apparna skulle vara kompatibla med Ford SYNC AppLink – Fords röststyrda kommunikationsplattform.

Stark mytbildning kring E85 lever kvar, visar färsk undersökning från Ford

Stark mytbildning kring E85 lever kvar, visar färsk undersökning från Ford

E85 innehåller inte längre sulfatnivåer som är skadliga för motorn och efter de senaste årens skattesänkningar är drivmedlet åter billigare att köra på jämfört med bensin. Men trots det lever de gamla myterna kvar hos svenskarna. En ny undersökning från Ford visar att mer än hälften av svenskarna fortfarande tror på myterna och alltså saknar kunskap om utvecklingen som har varit.