Gå direkt till innehåll
Nya Ford Focus med nya, kraftfullare motorer förbättrar bränsleekonomin med upp till 19 procent

Pressmeddelande -

Nya Ford Focus med nya, kraftfullare motorer förbättrar bränsleekonomin med upp till 19 procent

  • Nya Focus drivlinor ger upp till 19 procent bättre bränsleekonomi.
  • Nya Focus är först ut i Europa med en 1,5-liters EcoBoost-bensinmotor och en 1,5-liters TDCi-dieselmotor som bidrar till väsentligt lägre koldioxidutsläpp för alla modeller.
  • 2,0-liters TDCi-motorn har uppgraderats för bättre effekt, vridmoment och bränsleekonomi.
  • Fords effektiva NOX-filter förbättrar utsläppsnivåerna och en DLC-beläggning (Diamond Like Coating) reducerar motorns interna friktion.

Göteborg, den 18 september 2014 – Nya Ford Focus ger upp till 19 procent bättre bränsleekonomi och ett väsentligt lägre koldioxidutsläpp för alla modeller. Det är Fords mest bränslesnåla motorprogram för Focus.

Nya Focus blir den första bilen i Europa med Fords nya 1,5-liters EcoBoost-bensinmotor och kan för första gången utrustas med Fords 1,5-liters TDCi-dieselmotor där Fords konstruktörer ytterligare optimerat effekten, vridmomentet och bränsleeffektiviteten från 2,0-liters TDCi-motorn. Dessutom kommer Focus även i fortsättningen att erbjudas med den prisbelönta 1,0-liters EcoBoost-bensinmotorn och en 1,0-liters EcoBoost-motor med koldioxidutsläpp på endast 99 g/km.*

Avancerad ny dieselmotorteknik i både 1,5-liters och 2,0-liters TDCi-motorerna inkluderar ett effektivt NOX-filter som renar avgasemissionerna och minskar friktionen genom en mikroskopiskt tunn DLC-beläggning. En turboladdare med variabla munstycken förbättrar motorns luftflöde.

Bränslebesparande funktioner omfattar Fords automatiska start/stopp-system, aktiv grilljalusi och smart förnyelsebar laddning, vilka alla bidrar till att väsentligt minska koldioxidutsläppen för alla bensin- och dieselmodeller.

”Genom att först analysera varje liten detalj i drivlina och transmission har vi lyckats förbättra bränsleekonomin utan att kompromissa med prestandan. Fyra nya kombinationer av motor och växellåda ger våra kunder större valmöjligheter”, säger Joe Bakaj, ansvarig för produktutveckling på Ford Europa. ”När den nya 1,5-liters TDCi-motorn lanseras uppfyller alla motorer till Ford Focus kraven för Euro VI flera månader innan lagen träder i kraft.”

Kraftfulla bensinmotorer

Fords nya 1,5-liters EcoBoost-bensinmotor förbättrar bränsleekonomin med sju procent jämfört med den tidigare, lika effektstarka 1,6-liters EcoBoost-motorn. Det gäller i kombination med manuell sexväxlad växellåda och Fords automatiska start/stopp-system. I början av nästa år kommer motorn även att erbjudas med en sexväxlad automatväxellåda.

1,5-liters EcoBoost-motorn finns i versioner på 150 och 182 hk och har det inbyggda avgasgrenröret som introducerades med Fords 1,0-liters EcoBoost-motor. Motorn når snabbare en optimal temperatur och den korta vägen som avgaserna färdas mellan cylindrarna och turboladdaren ger snabbare rätt vridmoment.

Motorn har dessutom ett motorblock i aluminium och viktiga EcoBoost-tekniker som turboladdning, direktinsprutning av bränsle vid högt tryck och dubbla oberoende och variabla kamaxlar. Ett intagssystem med vattenkyld laddluftskylare ger effektivare luftförsörjning av motorn och styrsystemet har omprogrammerats för högre motoreffekt, tystare gång och ökade prestanda.

”Fords nya 1,5-liters EcoBoost-bensinmotor ger kunderna det allra senaste inom EcoBoost-motorteknik i ett smartare och effektivare utförande” säger Bakaj. ”Nya EcoBoost är en mer ekonomisk, smidig och varvtalsvillig motor för förare som vill ha både prestandan hos en bensinmotor och låga driftkostnader.”

Prisbelönt 1,0-liters EcoBoost

Nya Focus kommer även i fortsättningen att erbjudas med Fords 1,0-liters EcoBoost-bensinmotor som förra året föredrogs av en tredjedel av kunderna** och i år för tredje året i rad har utsetts till International Engine of the Year. I början av nästa år kommer Focus 1,0-liters EcoBoost på 125 hk även att erbjudas med en sexväxlad automatväxellåda.

Nya Focus kommer även i fortsättningen att erbjudas som 1,0-liters EcoBoost-modell med koldioxidutsläpp på endast 99 g/km. Den är en direkt efterföljare till modellen som tidigare i år blev den första familjebilen i Europa utanför hybridsegmentet med koldioxidutsläpp under 100 g/km.

De låga utsläppsnivåerna uppnås genom nya växellägen och bränslesnåla tekniker som automatiskt start/stopp-system, aktivt grilljalusi och Ford EcoMode. Det senare hjälper förare till en bränslesnålare körstil genom att ge återkoppling om deras körteknik.

Fords system för smart förnyelsebar laddning ökar generatoreffekten och laddar batteriet när bilen bromsas eller rullar fritt. Därmed tillvaratas energi som annars skulle gå förlorad och motorbelastningen och bränsleförbrukningen minskar.

Alla automatväxellådor och PowerShift-växellådor för både diesel- och bensinmodeller har paddelreglage som tillval. De gör att föraren kan växla utan att ta händerna från ratten.

Ny dieselteknik

Nya Focus erbjuds nu för första gången med Fords 1,5-liters TDCi-dieselmotor på 95 eller 120 hk. Motorn har finjusterats för bättre effekt, varvtal och köregenskaper med en optimerad förbränningskammare och den senaste tekniken för turboladdning och bränsleinsprutning. Förbränningsprocessen är den hittills mest bränsleeffektiva i en Ford-dieselmotor och NOX-filtret i avgasefterbehandlingssystemet möjliggör ännu renare utsläpp.

”Det aktiva materialet i det nya, effektiva NOX-filtret har en total yta som motsvarar två och en halv normalstor fotbollsplan – trots att diametern bara är 132 mm och längden 124 mm”, säger David King, ansvarig för dieselkalibrering på Ford Europa. ”Filtret absorberar NOX-emissionerna från en effektivare dieselförbränning och hjälper oss på så sätt att sänka CO2-utsläppen.”

Ford har anpassat kolvarnas urgröpningar för bättre förbränning och ytbehandlat kolvar, stift och packningar med en DLC-beläggning. Materialet är bara sex tusendels millimeter tjockt, dvs. mindre än en tredjedel av tjockleken hos ett mänskligt hårstrå, och ändå är det tillräckligt starkt för att kunna minska friktionen och bidra till bättre bränsleekonomi och köregenskaper.

En uppdaterad turbo med variabla munstycken ökar lutflödet till motorn och den senaste typen av direktinsprutning under högt tryck minskar interna bränsleförluster och förbättrar förbränningen. Det i sin tur bidrar till bättre bränsleekonomi och lägre koldioxidutsläpp.

95-hästarsversionen släpper ut 98 g CO2/km, vilket är tio procent mindre än 1,6-liters TDCi-dieselmotorn. När motorn kombineras med en sexväxlad manuell växellåda är bränsleförbrukningen 3,8 l/100 km. Det är den första instegsdieseln som kan kombineras både med en automatväxellåda och med Fords automatiska start/stopp-system.

Nästa år introduceras en 120-hästars, 1,5-liters TDCi-diesel med PowerShift-automatlåda som förväntas ge en 19-procentig förbättring av bränsleekonomin i Focus jämfört med den tidigare 115-hästars, 2,0-liters TDCi-dieseln med PowerShift. Den sexväxlade manuella växellådan ger en tioprocentig förbättring.

Den uppgraderade 2,0-liters TDCi-dieselmotorn ger väsentligt bättre effekt, vridmoment och bränsleekonomi. 150-hästarsmodellen förbättrar bränsleekonomin med 15 procent jämfört med 140-hästarsmodellen i ett utförande med sexväxlad manuell växellåda eller PowerShift-automatlåda. Ökningen möjliggörs genom införandet av Fords automatiska start/stopp-system och turboteknik med variabla munstycken. Samtidigt ökar vridmomentet från 340 till 350 Nm.

”Nya Ford Focus är det hittills tydligaste exemplet på Fords intensiva arbete med att utveckla avancerade tekniker som uppfyller förarnas krav på bränsleekonomi”, säger Bakaj. ”Kunder som vill minska koldioxidutsläppen eller sänka de rörliga kostnaderna behöver inte välja särskilda modeller utan hittar optimerade drivlinor i hela utbudet.”

Fords 1,6-liters Ti-VCT-bensinmotor och 1,6-liters TDCi-dieselmotor kommer att finnas kvar i utvalda serier på några marknader.

# # #

* Angivna siffror för bränsleförbrukning och CO2-emission är uppmätta i enlighet med de tekniska kraven och specifikationerna i de senaste utgåvorna av EU-direktiven EG 715/2007 och EG 692/2008. Siffrorna för bränsleförbrukning och CO2-emission anges för en fordonsvariant och inte för en enstaka bil. Den standardiserade testmetod som används möjliggör jämförelser mellan fordonstyper och mellan tillverkare. En bils bränsleförbrukning och CO2-emission påverkas även av körstil och andra faktorer som inte är tekniska. Koldioxid är den växthusgas som är den främsta orsaken till den globala uppvärmningen. Resultat i miles per gallon (MPG) motsvarar också denna europeiska körcykel och anges i enheten imperial gallon. Testresultaten vad gäller bränsleförbrukning kan skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen.

** Fords egna försäljningssiffror. Följande 20 länder avses: Österrike, Belgien, Storbritannien, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien, Sverige och Schweiz.

För pressmeddelanden, tillhörande material, högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. www.fordmedia.eu.

Följ oss på www.facebook.com/fordsverige, instagram.com/fordsverige och www.youtube.com/fordsverige

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll