Följ Hedin Motor Company AB

Nya Ford B-MAX "barnfamiljtestas" med lera, mjölk och läsk

Pressmeddelande   •   Jan 29, 2013 11:30 CET

  • När Ford "barnfamiljtestar" nya B-MAX, utsätts bilen för lera, mjölk och läsk när man försöker efterlikna den omilda behandlingen från småbarn och husdjur.
  • Teknikerna undersöker materialens motståndskraft mot spill och fläckar, gör tester med en vass "spikklubba" och använder kardborreband för att simulera slitaget från barns kläder och väskor.
  • Plastens styrka testas med en gummiboll som väger tio gånger mer än en vanlig fotboll.

Göteborg, 29 januari 2013 – Alla föräldrar vet hur svårt det är att hålla en ny bil ren och snygg när man har barn och husdjur. Ford har försökt underlätta för mammor och pappor genom att ”barnfamiljtesta” nya B-MAX.

Tekniker har utsatt nya B-MAX för laboratorietester som simulerar värsta tänkbara behandling från barn och husdjur. Här ingår att dränka material i mjölk och läsk, testa klädseln med hjälp av vass "spikklubba" och utsätta plastdetaljer för en tung gummiboll.

”Genom att testa hur bilen kan hantera allt från spilld läsk till leriga kängor har vi sett till att kupén i nya B-MAX klarar det mesta”, säger Mark Montgomery, ansvarig för materialteknik på Ford Europa. ”Jag har själv småbarn så jag vet hur kladdigt det kan bli.”

Dörrsystemet i nya B-MAX, med gångjärnsupphängda framdörrar och bakre skjutdörrar med inbyggda mittstolpar, gör det enklare än någonsin att ta sig in och ut ur bilen. Prover från alla de olika läder- och tygklädslar som används i B-MAX har testats mot fläckar och ”tvättbarhet” sedan de legat nedsänkta i olika vätskor under ett dygn – eller smutsats ned med jord och fett.

Teknikerna har också testat hur väl bilen klarar av skador som kan orsakas av blixtlås, knäppen och liknande på barnens kläder och väskor. I testen med "spikklubban" använde man en metallkula med vassa spikar som drogs mot klädseln 600 gånger för att efterlikna skavande blixtlås och nitar; dessutom utsatte man tyget för slitaget från kardborreband.

Plastdelarnas stöttålighet testades i –30 grader, då materialet blir skörare, med en gummiboll tio gånger tyngre än en vanlig fotboll. Klädslarna testades också genom att under 17 timmar i sträck utsättas för 60 000 skrapningar. Metallspikar drogs över plastdetaljerna, och mattorna testades med specialutrustning försedd med grova, starkt nötande hjul.

”Med hjälp av de här testerna gör vi allt vi kan för att bilen ska ha en kupé som ser lika fräsch ut den tusende som den första gången familjen sätter sig i bilen”, förklarar Montgomery.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt. www.media.ford.com


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige, www.twitter.com/fordsverige
eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.