Gå direkt till innehåll
Ford utvecklar testfordon som väjer för stillastående eller långsammare fordon och fotgängare

Pressmeddelande -

Ford utvecklar testfordon som väjer för stillastående eller långsammare fordon och fotgängare

  • Ford presenterar idag en testbil utrustad med teknik som använder sig av automatisk styrning och inbromsning för att undvika kollisioner med framförvarande fordon som stannat eller bromsat in och för att undvika att köra på fotgängare.
  • Systemet väjer automatiskt för hindret om inte förararen styr undan eller bromsar trots varningar.
  • Ford leder det europeiska forskningsprojektet interactIVe (förkortningen står för Accident Avoidance by Active Intervention of Intelligent Vehicles, dvs. undvikande av olyckor genom aktiv intervention från smarta fordon), ett konsortium med 29 deltagare som arbetar för att utveckla aktiva säkerhetssystem som ingriper vid risk för kollision.

 

LOMMEL, Belgien, den 9 oktober 2013 – Ford presenterar idag en testbil utrustad med teknik som använder sig av automatisk styrning och inbromsning för att undvika kollisioner med framförvarande fordon som stannat eller bromsat in och för att undvika att köra på fotgängare.

Fords nya funktion för att undvika hinder varnar föraren om det finns långsamtgående eller stillastående fordon framför eller fotgängare. Om föraren inte väjer eller bromsar trots varningarna aktiveras automatisk styrning och inbromsning för att undvika kollision. Den här veckan demonstrerar Ford den nya tekniken för journalister på sin testbana i belgiska Lommel. En video från demonstrationen kan ses här.

Ford har utvecklat en Ford Focus med den här funktionen som en del av det Ford-ledda, europeiska forskningsprojektet interactIVe (Accident Avoidance by Active Intervention of Intelligent Vehicles, dvs. undvikande av olyckor genom aktiv intervention från smarta fordon). Ett konsortium på 29 partner utvecklar tillsammans aktiva säkerhetssystem som intervenerar om det finns risk för kollision*.

”Det finns många tillfällen – till exempel när man plötsligt råkar ut för bilkö framför – då den här tekniken kan vara till fördel både för föraren och andra trafikanter”, säger Barb Samardzich, som ansvarar för produktutveckling på Ford Europa. ”I det här forskningsprojektet får vi en bild av en säkrare framtid där vi kraftigt kan minska risken för en del typer av olyckor.”

Tekniken, som kallas ”Obstacle Avoidance” (hinderundvikande), använder tre radarenheter, ultraljudssensorer och en kamera för att läsa av vägen upp till 200 meter framför fordonet. Om systemet upptäcker ett långsamtgående eller stillastående objekt visas först en visuell varning och sedan hörs en ljudsignal. Om föraren inte reagerar genom att väja undan eller bromsa slår systemet automatiskt på bromsarna, letar efter en lucka till höger eller vänster och tar kontroll över styrningen för att undvika en kollision.

Tekniken har testats i hastigheter högre än 60 km/h. Enligt forskningen har mindre än en tredjedel av förarna i de fordon som varit inblandade i olyckor av typen påkörning bakifrån försökt styra undan före olyckan**.

”När Ford nu demonstrerar funktionen för att undvika hinder på ett av de fordon vi använder i interactIVe-projektet bygger vi vidare på befintlig teknik för att visa vad vi tror att framtida innovationer kan komma att erbjuda i framtiden”, säger Samardzich.

I Lommel visas också den nya konceptmodellen Ford S-MAX Concept som är utrustad med Fords intelligenta skyddssystem med hjälp före kollision – systemet identifierar fotgängare och aktiverar bromsarna om det finns risk för påkörning.

Ford har redan infört en rad funktioner för aktiv säkerhet i sina fordon, till exempel aktivt citystopp, som med en ljuskänslig sensor läser av trafiken framför 50 gånger per sekund för att förhindra kollisioner i hastigheter upp till 15 km/h och kan mildra kollisioner i hastigheter upp till 30 km/h. I Fords filkörningshjälp används en kamera som registrerar fordonets position i förhållande till vägmarkeringarna och via en rörelse i ratten varnar föraren om bilen är på väg att hamna utanför filen.

# # #

* interactIVe (Accident Avoidance by Active Intervention of Intelligent Vehicles) är ett europeiskt forskningsprojekt, med 29 deltagare, som lanserades 2010 på Fords europeiska forskningscentrum i tyska Aachen. Projektgruppen, som leds av Ford, består av sju biltillverkare, sex underleverantörer, fjorton forskningsorganisationer och tre övriga intressenter. 

** German In-Depth Accident Study (GIDAS).

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. www.fordmedia.eu

Följ oss på www.facebook.com/fordsverige, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

# # #

För ytterligare information, kontakta:

Fredrik Nilsson, Ford Motor Company AB, fnilsso8@ford.com. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen


Ford Europa ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 177 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://corporate.ford.com eller www.ford.se. 

 

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll