Gå direkt till innehåll
Nya Ford S-MAX Concept vänder sig till en sportig kundkrets med elegant design och smart teknik

Pressmeddelande -

Nya Ford S-MAX Concept vänder sig till en sportig kundkrets med elegant design och smart teknik

 • Den nya konceptbilen S-MAX Concept visar upp Fords framtidvision för en avancerad SAV-modell.
 • S-MAX Concept bygger vidare på den nuvarande modellen utan att kompromissa med den eleganta designen, omsorgen om detaljer, den avancerade tekniken eller den flexibla interiören.
 • Bland funktionerna för kommunikation och hälsokontroll kan nämnas SYNC med MyFord Touch samt Fords pulsmätningssäte och övervakning av glukosnivån.
 • Till de avancerade säkerhets- och bekvämlighetsfunktionerna hör bil-till-bil-kommunikation, smart skyddssystem med hjälp "före kollision", dubbel bildskärm och en specialversion av den aktiva parkeringshjälpen.
 • De nya 1,5-liters EcoBoost-motorn ger både körglädje och energieffektivitet.

KÖLN, Tyskland, den 28 augusti 2013– Ford presenterar idag den nya konceptbilen Ford S‑MAX Concept, en ny modell för sportaktiviteter som vässar populära S-MAX med tuffare design, avancerade funktioner och förstklassigt utförande. 

”När Ford år 2005 presenterade konceptet SAV – sport activity vehicle ("sportaktivitetsfordon") – fick det direkt ett stort gensvar. Konceptet låg till grund för dagens S-MAX, en verkligt sportig bilmodell”, säger Barb Samardzich, ansvarig för produktutveckling på Ford Europa. ”I nya S-MAX Concept använder vi oss av den senaste designen och tekniken för att göra bilen ännu mer tilltalande.”

I nya S‑MAX Concept återfinns Fords senaste globala formspråk med en högt placerad grill, bakåtsvepande strålkastare och en unik utformning av den nedre panelen med designelement som ger ett flytande intryck inne i den nedre främre öppningen och ovanför spoilern.

Den karaktäristiska S-MAX-profilen har förstärkts med en motorhuv som sömlöst möter den kraftigt lutande vindrutan, som i en dynamisk kurva övergår i taket så att man får en unik upplevelse av att glastak. Bakom den eleganta silhuetten döljer sig en rymlig och mångsidig interiör som kan erbjuda allt från fyra till sju säten.

”De som kör S‑MAX har ett passionerat förhållande till sin bil och ställer höga krav. De ser S-MAX som en verklig unik modell”, säger Martin Smith, designchef på Ford Europa. ”Det var vårt uppdrag att överträffa kundernas förväntningar på alla områden samtidigt som vi inte skulle ta bort något av det som de älskar med S-MAX.”

Längs med bilen löper en linje som ger ett sportigare och längre intryck, och dessutom har den fått ett skulpterat och mer muskulöst axelparti och distinkta strålkastare med "organiska" LED-lampor som ger större flexibilitet vad gäller placering, design, reaktionstid och färgalternativ.

Interiören i S‑MAX Concept präglas av det senaste inom design, bekvämlighet, anslutbarhet, flexibilitet och omsorg om detaljerna.

I förarutrymmet ligger fokus helt på föraren. Dynamiska former utmärker den högt placerade instrumentpanelen som löper bakåt mot mittkonsolen och skapar en känsla av rymd. Dörrpanelerna har fått en liknande skulpterad form, och den innovativa utformningen av innertaket understryker rymligheten.

Förstklassiga material, t.ex. en infattning i mjukt läder runt instrumentpanelen och detaljer i läder och kolfiber i de skulpterade sätena, förstärker interiörens exklusiva kvaliteter.

”De väl genomförda detaljerna, t.ex. ventilöppningarna i instrumentpanelen, upptäcks snart av kvalitetsmedvetna kunder”, säger Smith. ”Varje liten detalj i kupén har valts med största omsorg.”

I Ford S‑MAX Concept används avancerad teknik för att erbjuda kunderna helt nya nivåer inom anslutbarhet och hälsokontroll samt säkerhet, bekvämlighet och körglädje.

Ford SYNC utgör navet i bilens avancerade kommunikationssystem. Ford SYNC med MyFord Touch ger tillgång till trådlös nätuppkoppling, och dessutom finns dockningsuttag för surfplattor som passagerarna i baksätet kan använda sig av.

Med SYNC AppLink kan föraren använda röststyrning av mobilappar från alltfler leverantörer, till exempel Spotify, Kaliki, Glympse och Aha för att få musik, nyheter och skräddarsydd information samt platsrelaterade navigeringsalternativ.

SYNC-systemet innehåller också funktioner inriktade på förarens hälsa:

 • Fords pulsövervakande säte registrerar förarens puls och ger långtidsdata om hjärtaktiviteten, vilket man annars bara kan få via sin vårdcentral. Möjlighet finns att koppla till Ford SYNC för att informera medicinsk expertis om avvikande mönster och också låta ett nödsystem ta över om så skulle behövas.
 • En blodsockermätare kopplade till Ford SYNC kan användas t.ex. för att varna föräldrar om ett sovande diabetessjukt barn i baksätet får skadliga glukosnivåer.

Avancerade kommunikations- och sensorsystem används i S-MAX Concept för att få fram detaljerad information om körmiljön och i slutändan stärka säkerheten:

 • Fords avancerade kommunikationsteknik innebär att bilen kan informera andra fordon med samma utrustning om t.ex. mötande trafik på fel sida av vägen eller om en bil stannat till på ett farligt ställe, t.ex. i en kurva med dålig sikt.
 • Fords smarta skyddssystem "Intelligent Protection System" med "Pre-Collision Assist" känner av fotgängare och slår på bromsen om en krock verkar överhängande.
 • I bilens avancerade version av aktiv parkeringsassistans ingår stöd för fickparkering, hjälp med att köra ut från parkeringsplatsen och varning för korsande trafik. Det här är nästa generations parkeringshjälp från Ford; den kontrollerar styrning, växling och förflyttning framåt och bakåt. Föraren får också hjälp att upptäcka korsande trafik när hon eller han lämnar parkeringsplatsen.

I interiören finns en rad smarta lösningar som ökar flexibiliteten och mångsidigheten:

 • Så kallad Thin Seat-teknik ("tunna säten") används i den tredje sätesraden, vilket gör att sätena enkelt kan höjas och sänkas med en enda rörelse. En smart andra rad med säten gör bilen lätt att stiga in och ur; mittsätet kan fällas ned mot golvet så att man får största tänkbara flexibilitet.
 • Bildskärmen med ”double-view” i mittkonsolen innebär att olika information visas för föraren och frampassageraren. Det betyder att föraren inte blir distraherad av ovidkommande information och passageraren t.ex. kan se på en film utan att störa körningen.

Fords avancerade drivlinor ser till att den välkända körglädjen i S-MAX blir om möjligt ännu större:

 • Den helt nya och högeffektiva 1,5-liters EcoBoost-bensinmotorn med turboladdning, dubbla oberoende variabla kaminställningar och annan avancerad teknik ger mer kraft och förbättrad bränsleekonomi.

”Nya S-MAX Concept är inte bara en unik och kompromisslös kombination av design, mångsidighet och förarorienterade egenskaper utan också ett prov på hur innovativa funktioner kan ge en överlägsen säkerhet, hälsokontroll och anslutbarhet”, säger Pim van der Jagt, teknisk chef för Fords avdelning för forskning och avancerad teknik. ”Med S-MAX Concept har vi velat visa upp en del av de spännande tekniska funktioner som Ford planerar att erbjuda sina kunder i framtiden.”

# # #

För ytterligare information och bilder, besök http://iaa2013.fordmedia.eu

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. www.fordmedia.eu


Följ oss på
www.facebook.com/fordsverige, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Fredrik Nilsson, Ford Motor Company AB, fnilsso8@ford.com. +46 (0)31 707 10 95

 

 

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material

Relaterade nyheter