Gå direkt till innehåll
Ford summerar sina två första år som privat importör – rejäl volymökning

Pressmeddelande -

Ford summerar sina två första år som privat importör – rejäl volymökning

De senaste två åren har Ford i Sverige stått under Hedin Mobility Groups regi, och man har i samband med uppköpet gjort en rad betydande förändringar. Detta har gett bolaget ett rejält uppsving gällande volym, där man ökat med drygt 53 procent under 2022 jämfört med 2020 när bolaget stod under den tidigare ägaren Ford of Europe.

Det var i början av januari 2021 som Hedin Mobility Group förvärvade Ford Motor Company AB av Ford of Europe. Det nya bolaget, Hedin Motor Company AB, blev därmed en privat importör av Ford i Sverige med ansvar för import och distribution av personbilar och lätta lastbilar samt distribution av reservdelar och tillbehör.

Nu har det gått två år sedan uppköpet och resan har hittills gått mycket starkt framåt. Sett till rena ökningar i volym under 2022 jämfört med 2020 när man ägdes av Ford of Europe är ökningen för person- och transportbilar sammanvägt 53,2 procent. Den totala marknadsandelen för 2022 landade på 5,31 procent.

Ökningen på personbilssidan med samma parametrar imponerar ännu mer, där ökningen är 80,9 procent. Sett till marknadsandelar så hade man under 2020 2,02 procent och har ökat till 3,71 procent för 2022.

Även på transportbilssidan gör man en betydande volymökning med 22,5 procent, där man är det näst största transportbilsmärket i landet sett till marknadsandel som under 2022 slutade på 18,64 procent.

Denna ökning har skett till trots av en osäker omvärld som präglats av covid-19, halvledarbrist och invasionskriget i Ukraina, där många andra varumärken har tappat i volym under samma period.

John Hurtig är VD för Hedin Motor Company AB och ser flera skäl till varför denna framgång kan knytas till det nya importörskapet:

- Hedin Mobility Group är en mycket stark organisation som expanderar snabbt inom mobilitet och i flera länder. De jobbar för konstant utveckling och har betydligt kortare beslutsvägar än vad vi hade tidigare. Vi har tillsammans med dem kunnat bli mer kostandsaffektiva och volymdrivna, något som vi ser resultatet av nu, säger John.

  En av de bilmodeller som gått starkast i Sverige under 2022 är laddhybridsversionen av Ford Kuga. Under det gångna året blev bilen Sveriges näst mest sålda laddhybrid med en segmentsandel på 11,46 procent.

  En ny strategi för landets återförsäljare
  I samband att man blev en privat importör formulerade Hedin Motor Company målsättningen om att Ford skulle bli ett av de tre största bilmärkena i landet sett till total marknadsandel samt att bli den största aktören i Sverige på lätta transportbilar.

  Som ett led i målsättningen genomförde man under förra året stora förändringar i återförsäljarstrukturen och bildade fem större geografiska kluster med endast en återförsäljare som fick huvudansvar för varsitt kluster.

  Detta har också bidragit till ökningen i marknadsandelar då det nya upplägget gjort processer och beslutsvägar betydligt enklare, där endast fem aktörer fått ett större ansvar för volym och lönsamhet. Det har också blivit tydligare synergieffekter mellan återförsäljarna och Hedin Motor Company eftersom det endast rört sig om fem återförsäljare.

  Nio eldrivna bilar på marknaden innan utgången av 2024
  När Hedin Motor Company nu blickar framåt kommande två år så finns det många aspekter som ska stödja företaget i resan mot att bli en av de tre största aktörerna i landet, inte minst sett till nya lanseringar. Innan utgången av 2024 ska Ford ha minst nio helt eldrivna bilar i Europa och Sverige, däribland en helt ny crossover som kommer att presenteras under första kvartalet i år och lanseras i två versioner, mot slutet av 2023. Man ska dessutom lansera en helt eldriven version av Ford Puma på personbilssidan.

  På transportbilssidan, där man under 2022 lanserade den helt eldrivna Ford E-Transit, ska man innan utgången av 2024 lansera nya Ford E-Transit/Tourneo Custom samt en eldriven version Transit/Tourneo Courier.

  Ytterligare lanseringar som är nära förestående under 2023 är bland annat Ford Bronco och nya Ranger Wildtrak, som båda kommer lanseras under första halvan av året.

  Hedin Motor Companys målsättning för 2023 är en total volym på 22 000 bilar och en marknadsandel på 6,57 procent (person- och transportbilar sammanvägt).

  Ny bilpartner till Ski Team Sweden X-Country
  I somras inledde Hedin Motor Company också ett samarbete med Svenska Skidförbundet Längd (Ski Team Sweden X-Country) där man blev förbundets officiella bilpartner. Det är det största samarbetet som Ford någonsin ingått i Sverige och sträcker sig över flera år.

  Man har bland annat en gemensam målsättning i frågor om hållbarhet då man vill säkra snötillgången i framtiden i visionen ”Snö om 50 År”, där Ford elektrifierade bilar spelar en viktig roll.

  Ämnen


  Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom fem återförsäljare uppdelade på 63 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se.

  Om Ford Motor Company
  Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

  Kontakter

  Christoffer Strömberg

  Christoffer Strömberg

  Presskontakt Informationschef

  Relaterat innehåll