Gå direkt till innehåll
Ford konsoliderar det svenska återförsäljarnätverket

Pressmeddelande -

Ford konsoliderar det svenska återförsäljarnätverket

Under 2022 kommer Ford i Sverige genomföra strategiska och stora förändringar i nätverket. Som ett led att effektivisera distributionskanalen kommer antalet återförsäljare minska till att endast bestå av fem återförsäljare med ansvar för större kluster och 66 försäljningspunkter. Syftet är att skapa ett högre fokus på Ford-varumärket och öka såväl i marknadsandelar som i lönsamhet.

Det har gått drygt ett år sedan Hedin Group förvärvade Ford Motor Company AB av moderbolaget Ford Motor Company Inc. Trots att fjolåret präglades av dels en pandemi, dels halvledarbrist lägger Hedin HMC Motor Company (det nya bolagsnamnet) ett riktigt framgångsrikt 2021 bakom sig.

Den totala marknadsandelen för Ford under 2021 slutade på 4,7%, där andelen för personbilar blev 3% och för transportbilar 19% vilket är den starkaste marknadsandelen Ford har haft i Sverige på fem år. Det fanns flera anledningar till framgången, bl.a. en lyckad lansering av företagets första elbil Mustang Mach-E, en ny svenskproducerad reklamsatsning med illusionisten Joe Labero i spetsen och en genomgripande förenkling av affärsvillkor och modellprogrammet.

Hedin Motor Company har formulerat en målsättning om att bli en av de tre största bilmärkena i Sverige inom ett par år sett till total marknadsandel, samt bli den största aktören i Sverige på lätta transportbilar. Som ett led i denna målsättning genomförs nu en förändring i den svenska återförsäljarstrukturen där det framtida nätverket kommer att bilda fem geografiska kluster;

Återförsäljare                             Geografiskt ansvarsområde

Bilbolaget Nord                          Norrland 

Bilbolaget Personbilar               Södra Norrland ( Sundsvall – Roslagen) 

Brandt Fordon                            Nordvästra Sverige inkl. Värmland & Dalarna

Holmgrens Bil                             Sydöstra & Mellan Sverige

Hedin Bil Mölndal AB                 Södra, Västra Sverige samt Stockholm/Mälardalen

Se indelning i bifogad grafik.

Vice VD och försäljningschef John Hurtig leder detta arbete på HMC och säger:

- Vi genomför denna förändring för att skapa ett större fokus på Ford-affären i Sverige tillsammans med våra återförsäljare. Vi har stora ambitioner i att öka våra marknadsandelar i landet på såväl person- som transportbilssidan och en viktig nyckel till detta är att ha en organisation som är dedikerad, fokuserad och som verkligen vill satsa på Ford.

-Jag är glad och stolt över att vi tillsammans med så starka återförsäljare kunnat skapa ett rikstäckande ÅF nätverk genom förvärv, nybyggnationer och stora investeringar för varumärket Ford.

Dagens Ford-återförsäljare kommer att fortsatt representera Ford tills avtalsperioden löper ut den 2 december 2022.

Ämnen


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom 34 återförsäljare uppdelade på 77 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll