Gå direkt till innehåll
Ford planerar för tre gånger fler EcoBoost-bilar fram till år 2015

Pressmeddelande -

Ford planerar för tre gånger fler EcoBoost-bilar fram till år 2015

  • Ford Europa räknar med tre gånger fler bilar med EcoBoost-bensinmotor år 2015; detta är en ökning från dagens årsproduktion på 141 000 till 480 000 enheter. Mer än 300 000 av framtidens EcoBoost-bilar antas köra med den nya 1,0-litersmotorn.
  • Nyligen startade produktionen av 1,0-liters EcoBoost-motorn i rumänska Craiova. Fords EcoBoost-motorer kombinerar turboladdning och direktinsprutning med variabla ventilinställningar så att man får en hög effekt trots den lilla motorns bensinsnåla dimensioner.
  • Fram till år 2015 räknar Ford med att tillverka mer än 1,3 miljoner koldioxidsnåla EcoBoost-motorer för Europamarknaden; av dessa kommer omkring 800 000 att vara den nya 1,0-litersmotorn.
  • Under samma period förväntas Ford Europa dubblera antalet modeller som erbjuds med EcoBoost-motor.

Göteborg, 31 maj 2012 – Ford Europa planerar för en tre gånger större produktion av bränslesnåla och effektiva EcoBoost-bensinmotorer fram till år 2015. Företaget räknar med en årsproduktion på 480 000 enheter år 2015, att jämföra med de 141 000 som tillverkades förra året. Mer än 300 000 av den beräknade årstillverkningen kommer att bestå av den nya 1,0-liters EcoBoost-motorn.

Fords avancerade EcoBoost-motorer kombinerar turboladdning och direktinsprutning med variabla ventilinställningar på både insug och utblås så att man får en hög effekt trots den lilla motorns bensinsnåla dimensioner.

För den europeiska marknaden planerar Ford att mellan 2012 och 2015 bygga 800 000 fordon utrustade med den klassledande 1,0-liters EcoBoost-motorn; produktionen kommer att äga rum i Rumänien och i Köln. Under perioden kommer sammanlagt omkring 1,3 miljoner EcoBoost-motorer i olika storlekar att tillverkas.

"Våra planer för EcoBoost är onekligen ambitiösa, men vi tror att kunderna kommer att förstå varför när de får tillfälle att lära känna motorerna”, säger Sherif Marakby, drivlineansvarig på Ford Europa. ”Vi ligger långt framme när det gäller innovationer. Vår 1,0-litersmotor saknar faktiskt motstycke vad gäller effektivitet, styrka och förfining.”

Samtidigt som produktionen växer blir EcoBoost-motorerna tillgängliga i alltfler Ford-modeller. Antalet modeller med EcoBoost-motorer kommer att dubbleras till tio stycken fram till år 2015, då mer än hälften av Fords bensinbilar kommer att köra EcoBoost.

EcoBoost introducerades i Europa i slutet av 2010. Först ur var C-MAX med 1,6-litersversionen och C-MAX, Galaxy och Mondeo med 1,6-liters- och 2,0-litersversionerna. 2011 var det dags för Focus att få EcoBoost.

I år presenterades den nya, trecylindriga 1,0-liters EcoBoost-motorn i Focus, vilket – till beröm från motorpressen – gav bilen både klassledande bränslesnålhet och förvånansvärt mycket kraft. Senare i år kommer 1,0-liters EcoBoost-motorn att erbjudas i C-MAX och nya B-MAX, och därefter på ytterligare Ford-modeller. 

Den stora efterfrågan på EcoBoost-motorer gör att årsproduktionen beräknas till 330 000 enheter nästa år. Det motsvarar 44 procent av alla bensinmotorer från europeiska Ford. År 2015 räknar man med en andel på 57 procent.

Ford Europa kommer dessutom att tillverka ytterligare 800 000 EcoBoost-motorer för länder utanför Europa, viket är 90 000 mer än 2011. Bara i Nordamerika finns idag mer än 180 000 EcoBoost-fordon.

"Oavsett om det handlar om 1.0-litersversionen på 125 hästkrafter i Focus eller den betydligt större 2,0-litersvarianten på 250 hästkrafter i kommande Focus ST, ger EcoBoost en kombination av bränsleeffektivitet och prestanda som skulle ha varit otänkbar bara för några år sedan”, säger Barb Samardzich, produktutvecklingschef på Ford Europa. "Motorerna ger kunderna den prestanda, den förfining och det vridmoment som de efterfrågar, tillsammans med bränslesnålheten.”

Förutom att fördubbla produktionskapaciteten för 1,0-liters EcoBoost kommer man på Fords fabrik i rumänska Craiova också snart att börja tillverka nya B-MAX, som har försäljningsstart senare under året.

”Fords expansion lyfter den högteknologiska tillverkningen i den här delen av Europa,” säger Dirk Heller, Ford Europas chef för tillverkning och drivlinor. "Tack vare centrala produkter som 1,0-liters EcoBoost-motorn och nya B-MAX får Craiova stor betydelse för Fords fortsatta framgång i Europa.”   

Produktionen av 1,0-liters EcoBoost-motorn inleddes i november 2011 på Fords motorfabrik i Köln. 1,6-litersvarianten tillverkas i Bridgend, Wales, och 2,0-liters EcoBoost-motorn produceras i spanska Valencia.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt. www.media.ford.com

Följ oss på www.facebook.com/fordsverige, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll