Gå direkt till innehåll
Fords koncernchef Alan Mulally startar upp tillverkningen av den avancerade 1,0-liters EcoBoost-motorn som ger Ford Focus klassens lägsta CO2-värden

Pressmeddelande -

Fords koncernchef Alan Mulally startar upp tillverkningen av den avancerade 1,0-liters EcoBoost-motorn som ger Ford Focus klassens lägsta CO2-värden

  • Mulally är på plats vid produktionsstarten för den nya enliters EcoBoost-motorn i Köln.  Det är en liten men effektiv motor som kommer att säljas över hela världen.
  • Ford har investerat 134 miljoner euro (drygt 1 miljard svenska kronor) i en ny, tekniskt avancerad produktionslinje i motorfabriken i Köln. 
  • Motorn, som kommer att erbjudas i europeiska Ford Focus från början av nästa år, ger modellen klassledande siffror vad gäller CO2 -utsläpp och bränsleekonomi.  Senare kommer också Ford C-MAX och nya B-MAX att utrustas med den nya motorn, vid sidan av andra Ford-modeller världen över.
  • Den nya 1.0-liters EcoBoost-motorn är Fords minsta bensinmotor. Den turboladdade direktinsprutningsmotorn finns i två versioner för Focus: 125 hk med 114 g/km CO2 och 100 hk med 109 g/km CO2 .
  • Motorn, som är utvecklad i Europa, kommer i början av 2012 även att tillverkas i rumänska Craiova. Det ger en totalproduktion i Europa på 700 000 exemplar per år. I hela världen räknar Ford med en årsproduktion på upp till 1,3 miljoner motorer.

Göteborg, 9 november 2011 – Fords koncernchef Alan Mulally satte idag igång volymproduktionen av Fords minsta bensinmotor: en 1,0-liters, turboladdad EcoBoost-motor med direktinsprutning som kommer att finnas till försäljning i Europa i början av 2012 och så småningom över hela världen.

Ford informerar att den nya trecylindriga EcoBoost-motorn i 125-hästarsversion ger Ford Focus CO2-utsläpp på endast 114 g/km – vilket är lägre än någon av konkurrenterna i klassen.  Med hundrahästarsversionen får Focus klassens klart lägsta CO2-värde: 109 g/km.

"Våra nya enliters EcoBoost-motor – och hela vårt utbud EcoBoost-motorer – bygger på smarta tekniska lösningar som ger mer kraft, bättre bränsleekonomi och lägre koldioxidutsläpp med hjälp av turboladdning och direktinsprutning”, säger Mulally. "Dessa motorer gör att våra kunder kan skaffa sig de bränsleeffektiva bilar som de vill ha samtidigt som vi håller ner koldioxidutsläppen."

På plats i fabriken vid produktionsstarten fanns också Hannelore Kraft, ministerpresident för Nordrhein-Westfalen, och Elfi Scho-Antwerpes, Kölns borgmästare. Ford uppgav att man för den nya motorn investerat 134 miljoner euro (drygt 1 miljard svenska kronor) i en avancerad produktionslinje i motorfabriken i Köln. Fabrikens 870 anställda kommer att sätta samman upp till 350 000 stycken nya 1,0-litersmotorer varje år.

I början av nästa år kommer tillverkning av den nya motorn också att ske i rumänska Craiova, så att man får en sammanlagd årsvolym i Europa på cirka 700 000 exemplar. Företaget räknar med att man inom några år når upp till en global produktion på runt 1,3 miljoner enliters EcoBoost-motorer. 

Fords nya, enliters EcoBoost-bensinmotor

Den nya EcoBoost-motorn har prestanda som motsvarar en traditionell 1,6-litersmotor fast med väsentligt bättre bränsleekonomi och lägre koldioxidutsläpp. Cylinderblocket ryms på ett A4-papper men ger upp till 125 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 170 Nm (och 200 Nm vid overboost), vilket gör motorn till Fords mest kompakta någonsin. 

"För Ford står Tyskland framför allt för en tekniskt avancerad produktion”, säger Mulally. "Ingen annanstans utanför USA har vi så omfattande utveckling och tillverkning som i Tyskland."

Den nya EcoBoost-motorn gör debut i europeiska Ford Focus i början av 2012. 125-hästarversionen får en bränsleförbrukning på 0,5 l/10 km och koldioxidutsläpp på endast 114 g/km. Versionen på 100 hästkrafter har klassens lägsta CO2-emissioner på bara 109 g/km. Motorn kommer även att erbjudas i populära Ford C-MAX och nya Ford B-MAX med produktionsstart under 2012. Ford kommer senare att informera om hur motorn, i båda versionerna, kommer att användas globalt i de olika modellprogrammen.

Den nya motorn har utvecklats av Fords motorspecialister i tyska Aachen och i engelska Dunton.

"Vår nya 1.0-liters EcoBoost-motor har ända från början varit ett samarbetsprojekt som involverat expertis från olika delar av Europa, både vad gäller själva konstruktionsarbetet och byggandet av den nya produktionsanläggningen”, kommenterar Stephen Odell, som är chef för Ford Europa.

"Samarbetet har lett fram till att Ford Focus med den nya 1,0-liters EcoBoost-motorn från början av nästa år kan skryta med klassens lägsta CO2-värden – i en bil som också ger den körglädje som kunderna förväntar sig när de köper en Ford.”

Avancerad EcoBoost-tillverkning

Den avancerade EcoBoost-produktionsanläggningen vid fabriken i Köln har ritats av Fords tekniker i brittiska Dunton, som tagit hjälp av Fords virtuella "fabrikslaboratorium" för att skapa en lösning som är både flexibel och effektiv. I anläggningen ingår nästan 100 nya monteringsmaskiner och en 580 meter lång specialbyggd monteringsbana.

I produktionen används 55 automatiska och 14 halvautomatiska processer. Vid 90 arbetsstationer arbetar den välutbildade personalen med att tillverka motorer enligt högsta tänkbara kvalitetsnormer. Exaktheten i de nya maskinerna ligger på 10 mikrometer, vilket är cirka en tiondel av ett hårstrås diameter.

Ford har infört nya tillverkningstekniker som minskar mängden kylmedel som krävs vid tillverkningen av aluminiumdelar till endast fyra eller fem milliliter per komponent. Det ska jämföras med den tidigare metoden som krävde upp till två liter kylmedel per del. Den här minskningen på mer än 99 procent minskar de miljöskadliga konsekvenserna av produktionen.

Nya testtekniker gör att färdiga motorer kan testas utan att man behöver starta dem. Detta minskar processens bränsleförbrukning och CO2-utsläpp med 66 procent. 100 procent av fabrikens elförbrukning kommer från förnyelsebara källor. Den totala elförbrukningen på motorfabriken i Köln har minskat med 66 procent jämfört med tillverkningen av Fords 4,0-liters V6-motor, som upphör idag.

# # #

För ytterligare material så som högupplösta bilder och video, besök http://1l-ecoboost.fordmedia.eu alt. www.fordmedia.eu


Följ oss på www.facebook.com/fordofeurope,
www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material

Relaterade nyheter