Gå direkt till innehåll
Ford kommer erbjuda europeiska kunder tre olika fordon med eldrift under 2014

Pressmeddelande -

Ford kommer erbjuda europeiska kunder tre olika fordon med eldrift under 2014

 • Ford lanserar tre fordon med eldrift inför nästa år, så att kunderna får största möjliga valfrihet.

 

 • Nästa år lanserar Ford laddhybriden C-MAX Energi och Mondeo Hybrid; tillverkningen av Focus Electric inleddes redan i somras och försäljningen startar inom kort.

 

 • Enligt en undersökning som Ford sponsrat är de flesta européer bekymrade över miljön men vet inte hur de ska leva mer miljövänligt.

 

 • 54 procent menar att klimatförändringarna utgör det största hotet som vi står inför idag; 52 procent säger att ett liv utan bil vore otänkbart, och 38 procent vet inte hur de ska leva mer miljömedvetet.

 

 • Undersökningen visar också att hela 72 procent anser att bilar med eldrift är bättre för miljön och att 28 procent skulle kunna tänka sig att köpa en sådan bil.

 

KÖLN, Tyskland, den 5:e september 2013 – Ford tillkännager att de kommer att erbjuda de europeiska kunderna tre helt olika fordon med eldrift nästa år och på så vis komplettera sitt utbud med bränsleeffektiva bensin- och dieselfordon.

Nästa år lanserar bolaget laddhybriden C-MAX Energi och Mondeo Hybrid. Redan idag kan kunderna beställa Ford Focus Electric, en batterdriven och helt utsläppsfri modell som produceras i tyska Saarlouis.

”Vi på Ford drar nytta av vår globala erfarenhet och expertis när vi nu lanserar en rad eldrivna fordon som erbjuder kunderna maximal valfrihet”, säger Barb Samardzich, ansvarig för produktutveckling på Ford Europa. ”Kunderna i Europa har ett starkt miljöengagemang och vi ser hur intresset för bilar med eldrift ökar för varje dag.”

Ford är världens näst största tillverkare av hybridfordon, och företagets andel av den amerikanska marknaden för eldrivna bilar har fyrdubblats bara det senaste året. Fram till juni år hade Ford sålt cirka 46 000 fordon med eldrift i USA – det är en ökning på mer än 400 procent på ett år.

I Fords utbud med eldrivna fordon ingår följande modeller:

 • Focus Electric som har en avancerad elektrisk motor på 142 hk och litiumjonbatteri. Toppfarten är 137 km/h och räckvidden upp till 162 km. Den inbyggda laddaren på 6,6 kW kan fulladda det västkekylda 23 kWh-batteriet på 3-4 timmar med anslutning till ett 32 A-nät*.
 • C-MAX Energi är Fords första laddhybrid i volymtillverkning. Den kombinerar hybridelteknik med ett högspännings litiumjonbatteri på 7,6 kWh. Målet är att modellen ska hamna under 50 g CO2 /km och kunna köras på bara el i minst 30 km. Om man använder laddstation ska batteriet kunna fulladdas på mindre än 3 timmar.
 • Fusion Hybrid kombinerar en förbränningsmotor med en elmotor och ett batteri, och den kan på enbart eldrift komma upp i 136 km/h.  Vid mer krävande förhållanden tar förbränningsmotorn över samtidigt som batteriet laddas. Eldriften används vid start och lägre hastigheter. Fusion Hybrid kommer i Europa att säljas som Mondeo Hybrid. Målet är en bränsleförbrukning under 4,5 l/100 km och CO2-utsläpp som understiger 99 g/km.

Ford Focus Electric och C-MAX Energi används för övrigt redan i forskningsprojektet colognE-mobil i Köln; projektet, som har en budget på cirka 100 miljoner kronor, kan komma att fungera som mall för utbyggnaden av en elbilsinfrastruktur i övriga städer i Tyskland.

Fords utbud av fordon med eldrift kompletterar bolagets bränslesnåla bensin- och dieselbilar. Här ingår bland annat följande modeller:

 • Focus ECOnetic med 3,4 l/100 km och 88 g/km**.
 • Focus 1,0-liters EcoBoost med 100 hästkrafter – börjar säljas i början av nästa år och har utsläpp på 99 g/km och en förbrukning på 4,3 l/100 km.
 • Sju olika Fiesta-drivlinor som har CO2-utsläpp som understiger 100 g/km.

1,0-liters EcoBoost-motorn kombinerar direktinsprutning, turboladdning och variabla ventilinställningar för att sänka bränsleförbrukningen utan att kompromissa med kraft. Den utsågs till Årets motor (International Engine of the Year) både 2013 och 2012.

Enligt en Ford-sponsrad undersökning är de flesta européer bekymrade över miljön och menar att klimatförändringarna utgör det största hotet som vi står inför idag. Undersökningen, som omfattar 6 000 personer i olika delar av Europa, visar också att många är osäkra på hur de ska kunna leva ett "grönare liv", att en majoritet vill fortsätta att äga en bil och att allra flesta anser att att eldrivna fordon är bättre för miljön.

Ford lät The Futures Company***, ett ledande konsultföretag, genomföra undersökningen för att ta reda på mer om hur människor ser på en rad frågor som rör fordon, trafik och miljö. Här är några av resultaten:

·  72 procent anser att eldrivna fordon är bättre för miljön.

·  54 procent menar att klimatförändringarna utgör det största hotet som vi står inför idag.

·  52 procent uppger att ett liv utan bil vore omöjligt.

·  38 procent är osäkra på hur de skulle kunna leva ett mer miljömedvetet liv.

·  28 procent skulle kunna tänka sig att köpa en bil med eldrift.

·  23 procent vill att deras resande i framtiden blir mer miljövänligt.

Ford tillverkade sin första elbil redan för 100 år sedan när man tog fram en eldriven T-Ford som prototyp. Tyvärr gjorde den tidens bristfälliga batteriteknik att samarbetet mellan Henry Ford och uppfinnaren Thomas Edison för att ta fram ”en billig och praktisk … elektrisk automobil” inte blev någon framgång.

"Ford är stolta över sitt arv när det gäller att göra nyskapande teknik tillgänglig för så många som möjligt. Vi lanserar nu ett av branschens mest heltäckande utbud av fordon med koldioxidutsläpp under 100g/km. Modellprogrammet har en så stor variation och flexibilitet att det passar alla våra kunder i Europa”, säger Samardzich.

# # #

* Laddningstiderna varierar beroende på hur fordonet används och hur vägförhållandena ser ut. Ungefärliga laddningstider baseras på externa faktorer som körstil, användning av tillbehör, batteriet laddningsstatus och temperatur. Laddningstiderna varierar beroende på den anslutning till elnätet som finns tillgänglig. Uppgiven räckvidd vid eldrift har uppmätts i enlighet med krav och specifikationer i den senaste utgåvan av EU-direktivet EG 715/2007 och i regelverket UN-ECE 101. Testresultaten vad gäller bränsleekonomin kan skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder och regler i övriga delar av världen.

* Uppgivna siffror för bränsleförbrukning och CO2-emission är uppmätta i enlighet med de tekniska kraven och specifikationerna i EU-direktivet EG 715/2007. Resultat i miles per gallon (MPG) motsvarar också denna europeiska körcykel och anges i imperial gallon. Testresultaten vad gäller bränsleförbrukning kan skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen.

*** Undersökning genomförd av The Futures Company mellan juli och augusti 2012. 6 028 personer deltog från Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien.

# # #

För ytterligare information och bilder, besök http://powerofchoice.fordmedia.eu 

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. www.fordmedia.eu


Följ oss på
www.facebook.com/fordsverige, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Fredrik Nilsson, Ford Motor Company AB, fnilsso8@ford.com. +46 (0)31 707 10 95


Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan, USA. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 177 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök www.corporate.ford.com eller www.ford.se.

Ford Europa ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material

Relaterade nyheter