Gå direkt till innehåll
Produktionen av Ford Focus Electric inleds i Europa – den första helt elektriska Ford-bilen byggd i Europa rullar snart ut från fabriken

Pressmeddelande -

Produktionen av Ford Focus Electric inleds i Europa – den första helt elektriska Ford-bilen byggd i Europa rullar snart ut från fabriken

  • Den första helt nya Focus Electric rullar ut från Fords anläggning i tyska Saarlouis. Det är Fords första helt elektriska fordon som byggs i Europa
  • Focus Electric går i täten för Fords elbilssatsning i Europa. Nästa år kommer laddhybriden C-MAX Energi och helt nya Mondeo Hybrid.
  • Funktionerna SmartGauge och Brake Coach hjälper den som kör Focus Electric att optimera eldriften.
  • Focus Electric är det första helt elektriska fordon i Tyskland som tillverkas på en fabriksbana för volymproduktion.

SAARLOUIS, Tyskland, den 13 juni 2013 – Biltillverkaren Ford skrev igår ett nytt kapitel i sin historia genom att i tyska Saarlouis inleda produktionen av nyheten Focus Electric – den första elbilen som byggs av Ford i Europa.

Den utsläppsfria modellen Focus Electric går i spetsen för Fords program med elektriska och extremt bränsleeffektiva fordon. Nästa år kommer i Europa laddhybriden C‑MAX Energi och strax därefter är det dags för helt nya Mondeo Hybrid.

Focus Electric, som utvecklats utifrån det globala konceptet One Ford, har en avancerad elmotor med litiumjonbatteri som ger 143 hästkrafter och toppfarten 136 km/h. Focus Electric har producerats i Nordamerika sedan december 2011. Tyskproducerade Focus Electric når kunderna i Europa från och med augusti i år.

”Focus Electric inleder en ny spännande era för Ford i Europa: elbilens. Modellen är ännu ett exempel på hur strategin One Ford används för att ta fram avancerade fordon för den här marknaden”, säger Barb Samardzich, som ansvarar för produktutveckling på Ford Europa. ”Det är ett fordon som tillmötesgår dagens bilköpares krav på mobilitet och miljövänlighet på det mest direkta sätt man kan tänka sig – genom att kombinera prestanda och avancerad teknik med en utsläppsfri drivlina.”

Vid invigningen av produktionen av Focus Electric deltog bl.a. Bernhard Mattes, ordförande för Ford-Werke GmbH; Martin Chapman, fabrikschef i Saarlouis; Peter Altmaier, Tysklands miljöminister och Annegret Kramp-Karrenbauer, Saarlands ministerpresident.

Ford har investerat 16 miljoner euro för att bygga ihop Focus Electric-produktionen med den befintliga tillverkningen av ”vanliga” Focus i Saarlouis, Det ger en flexibilitet som innebär att man kan öka volymen i takt med att efterfrågan växer.

”Produktionsstarten för Focus Electric i Tyskland utgör en viktig milstolpe för Ford i Tyskland och vittnar om Fords ställning som ett innovativt bilföretag”, säger Mattes. ”Vi ger nu kunderna verklig valfrihet, dvs. de kan välja mellan en bränslesnål konventionell drivlina och en helt elektrisk bil, beroende på vad de känner att de behöver.”

Focus Electric är det första helt elektriska fordon i Tyskland som tillverkas på en fabriksbana för volymproduktion. Varje Focus Electric kommer att utrustas med en elmotor på 6,6 kW som har en räckvidd på cirka 100 km efter 2–3 timmars laddning och en räckvidd på 150 km efter 3–4 timmars laddning från en strömkälla på 32 A.*

Focus Electric får ett nytt användargränssnitt som heter SmartGauge: det beräknar och visar räckvidden utifrån återstående kraft i bilen, förarens körstil (med inbromsningar och accelerationer) och användning av tillbehör som luftkonditionering och ljudanläggning.

Focus Electrics sofistikerade drivlina använder så kallade regenerativ inbromsning, vilket betyder att man utnyttjar upp till 95 procent av den rörelseenergi som normalt går förlorad när man bromsar. Funktionen Brake Coach uppmuntrar gradvis inbromsning för att hjälpa till att återföra energi till bilens batteri.

# # #

* Laddningstiderna varierar beroende på hur fordonet används och hur vägförhållandena ser ut. Ungefärliga laddningstider baseras på externa faktorer som körstil, användning av tillbehör, batteriet laddningsstatus och temperatur.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. www.fordmedia.eu


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEueller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll