Gå direkt till innehåll
FORD FÖRHANDSVISAR 3-CYLINDRIG ECOBOOST-MOTOR PÅ MOTORMÄSSAN I PEKING

Pressmeddelande -

FORD FÖRHANDSVISAR 3-CYLINDRIG ECOBOOST-MOTOR PÅ MOTORMÄSSAN I PEKING

  • 1,0-liters EcoBoost motor kommer leverera jämförbara prestanda med en större rak 4-cylindrig motor fast med betydligt bättre bränsleekonomi
  • Förväntade CO2 utsläpp på under 100g/km

Göteborg, 28 april 2010  – En av de stora överaskningarna på den internationella bilutställningen i den kinesiska huvudstaden Peking, som öppnade i helgen, var utan tvekan Ford Start Concept, som ger en glimt av en möjlig framtida bil för storstäder.

Men det finns också mycket med denna bil som är väldigt realistiskt och nära i tiden. Det gäller framförallt den nya 3-cylindriga EcoBoost-motorn på 1 liter. 

Fords ingenjörer har experimenterat med 3-cylindriga motorer de senaste 20 åren, men har kännt att effekten som en sådan motor utvecklade var inte tillräcklig för en mindre bil.

Detta har Fords nya EcoBoost-teknologi uppenbarligen rådit bot på. Teknologin som lanserades under 2009 kombinerar turbo och direktinsprutning. Denna kombination ger betydligt högre effekt från en förhållandevis liten motorvolym.

Fords EcoBoost-teknologi har gradvis börjat lanseras i de amerikanska och europeiska personbilarna – med en 3,5-liters V6-motor och 2.0-liters radmotor till att börja med. De nyaste 4-cylindriga Ford EcoBoost bensinmotorerna ger klassledande effekt och vridmoment – mer än 10 % mer effekt - med en reduktion av CO2-utsläppet på mer än 15%.

Den nya 1.0-liters Ford EcoBoost-motorn är konstruerad med gjutjärnsblock, topplock i aluminium samt en sump i aluminium. Kompressionsförhållandet är 10:1 och den kompakta arkitekturen gör den idealisk för små bilar, som Ford Start Concept är ett bra exempel på.

Omfattande utvecklingsarbete visar på effekt och vridmoment som är jämförbart med en konventionell 4-cylindrig sugmotor på 1,6 liter, med ett beräknat CO2-utsläpp som ligger under 100 g/km.

Mer konkret information om den nya motorn kommer bli tillgängligt närmare tidspunkten för produktionsstart.

# # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder kan laddas ned på Ford Motor Companys webbplats för media (http://media.ford.com).

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll