Gå direkt till innehåll
FORD VISAR SPÄNNANDE CONCEPT PÅ MOTORMÄSSAN I PEKING

Pressmeddelande -

FORD VISAR SPÄNNANDE CONCEPT PÅ MOTORMÄSSAN I PEKING

Göteborg, 28 april 2010 - I den nya konceptbilen Ford Start Concept, som just nu visas upp på den internationella bilutställningen i Peking, har Fords utvecklare utgått från tankar kring framtidens transportbehov i storstäderna.

En av frågorna designerna ställde sig var: hur kombinerar man enkelhet och harmoni med de krav på trygga persontransporter som gäller i stadsmiljön?

Fords globala konceptgrupp började med att reflektera över den komplexitet och det brus och buller som omger oss.  

– I en tid med ett konstant flöde av intryck har vi tagit fram en bil som kommunicerar visuell renhet och harmoni och där varje linje har en funktion, säger J Mays, chef för design och kreativ verksamhet. 

Ford Start Concept har en trecylindrig 1,0-liters EcoBoost-bensinmotor som väl förvaltar den körglädje som kunderna förknippar med Ford. Motorn, som kommer att börja tillverkas inom kort, har effekt och egenskaper som en 1,6-liters radmotor, men koldioxidutsläppen ligger under 100 g/km. 

Vi ska skapa musik och inte buller – så kan man sammanfatta den överordnade designfilosofin bakom Ford Start Concept. Teamet studerade de formgivningselement som ligger bakom den attraktionskraft som moderna småbilar ofta saknar. Bland annat tog formgivarna med sig några inspirationsfordon – bland annat en Porsche 356 Speedster och en Alfa Romeo Zagato SZ – in på ritkontoret för att undersöka vad det är som gör dem så tilldragande. 

Dessa tidiga sportbilar präglades av en enkel och funktionell design. Man prioriterade proportioner, väghållning och effektivitet. Fokus låg på det som verkligen var nödvändigt för föraren utan att man offrade den glädje och frihet som bilkörning ger. 

– Enkelheten som formgivningskoncept finns överallt omkring oss, förklarar Mays. Vi utvecklade en gemensam vision med målet att få fram ett vackert fordon som talar till både förnuftet och känslorna. Ford Smart Concept har fått en stram exteriör med funktionella proportioner och sofistikerade ytor som man annars bara hittar på fordon i premiumklassen. 

– Kupén är så rymlig att man får plats med det nödvändiga, säger Mays. Vi koncentrerade oss på att bara ge den information som föraren verkligen behöver i kombination med god sikt, säkerhet och plats för alla i bilen.

Ford Start Concept är den första renodlade konceptbilen som utvecklats under strategin One Ford. Det finns idag inga beslut om att sätta bilen i produktion.

# # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder kan laddas ned på Ford Motor Companys webbplats för media (http://media.ford.com).

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll