Gå direkt till innehåll
Fords 1.0-liters EcoBoost-motor får priset International Engine of the Year och många lovord

Pressmeddelande -

Fords 1.0-liters EcoBoost-motor får priset International Engine of the Year och många lovord

  • Fords nya 1,0-liters EcoBoost-motor får utmärkelsen International Engine of the Year
  • Dessutom tar 1,0-liters EcoBoost-motorn hem priserna "Best New Engine" och "Best Engine Under 1.0-litre" från samma tidskrift.
  • EcoBoost kombinerar turboladdning och direktinsprutning med variabla ventilinställningar på både insug och utblås så att man får en hög effekt trots den lilla motorns bensinsnåla dimensioner.
  • Nya Focus är den första modell som kan fås med den nya trecylindriga 1,0-liters EcoBoost-motorn. Senare i år kommer motorn att finnas också på Ford C-MAX och B-MAX.

Stuttgart, 13 juni 2012 – Fords 1,0-liters EcoBoost-motor – som lanserades tidigare i år till beröm från motorpressen – fick idag utmärkelsen International Engine of the Year. 

Den lilla, avancerade 3-cylindriga motorn tog också hem två andra utmärkelser – Best New Engine och Best Engine Under 1.0-litre – när priserna presenterades av tidskriften Engine Technology International. Priserna bygger på en omröstning bland 76 journalister i 35 länder.

Det här är första gången under tävlingens trettonåriga historia som Ford vunnit utmärkelsen International Engine of the Year. 1,0-liters EcoBoost-motorn fick dessutom de högsta poängen någonsin.

”Vi satte ribban högt när vi utvecklade den här bilen”, säger Joe Bakaj, global motorchef på Ford. ”Vi ville sänka bränsleförbrukningen rejält samt utveckla enastående prestanda och låga buller- och vibrationsnivåer i en mycket liten trecylindrig motor.”

”Utvecklingsteamet lyckades göra det omöjliga och skapa en del riktigt spännande innovationer”, fortsätter Bakaj. ”Resultatet är en utmaning för alla tillverkare av bensinmotorer världen över”.

Dean Slavnich, ordförande för priset International Engine of the Year och redaktör på Engine Technology International, kommenterar: "Det är en välförtjänt seger för en mycket speciell motor.”

Motorn, som inte är större än ett A4-ark, har utvecklats på Fords tekniska centra i brittiska Dunton och tyska Merkenich. Själva tillverkningen sker i rumänska Craiova och i Köln.

I 1,0-liters EcoBoost-motorn används en turbo med låg tröghet som snabbt ger kraft vid gaspådrag vid låga varvtal och varvar upp till 248 000 varv/min som mest.

Andra innovationer i 1,0-liters EcoBoost-motorn: 

  • Ett avgasgrenrör gjutet i ett stycke med cylinderhuvudet sänker temperaturen på avgaserna och gör att motorn kan köras med en optimal bränsle-/luftblandning i ett större varvtalsregister.
  • Ett unikt motorblock av gjutjärn som minskar den energi som krävs för uppvärmningen med upp till 50 procent jämfört med aluminium och minskar bränsleförbrukningen.
  • De två drivremmarna roterar i ett oljebad, vilket ger en tystare och effektivare motordrift.
  • I stället för att använda energislukande balansaxlar har man gjort svänghjulet och remskivan obalanserade för att kompensera för motorns konfiguration.

I Europa lanserades 1,0-liters EcoBoost-motorn på Focus tidigare i år. Motorn kommer att finnas på C-MAX och B-MAX senare under året. Till USA, Asien/Stillahavsområdet och Afrika kommer motorn under nästa år.

Nya Focus med 100-hästars 1,0-liters EcoBoost-motor har klassens lägsta bränsleförbrukning med 4,8 l/100 km* och koldioxidutsläpp på 109 g/km. 125-hästarsmodellen drar 5,0 l/100 km och släpper ut 114 g koldioxid per kilometer.

Under den första försäljningsmånaden i Europa såldes mer än 4 700 Focus med 1,0-liters EcoBoost. Det motsvarar nästan en fjärdedel av alla Ford Focus-bilar som sålts på Fords 19 traditionella marknader i Europa.

Ford Europa räknar med tre gånger fler bilar med effektiva EcoBoost-bensinmotorer år 2015; detta är en ökning från 2011 års produktion på 141 000 till 480 000 enheter. Mer än 300 000 av framtidens EcoBoost-bilar antas köra med den 1,0-litersmotorn.

International Engine of the Year utses av en jury med 76 motorjournalister från 35 länder världen runt. De aspekter man bedömer är körbarhet, prestanda, ekonomi, buller/vibrationer samt lyckad användning av avancerad motorteknik. Jurymedlemmarna gav 1,0-liters EcoBoost-motorn 28 procent mer poäng än den närmaste konkurrenten och den högsta totalpoängen i tävlingens historia.

"Att en trecylindrig motor utan problem räcker till för en bil som Ford Focus visar att framtiden ser mycket ljus ut för förbränningsmotorn”, kommenterar Slavnich på Engine Technology International. ”Effekt, följsamhet och imponerande bränsleförbrukningssiffror är bara toppen på isberget när det gäller den här motorn och vad den erbjuder förarna idag. Snyggt jobbat, Ford!"

Andra jurymedlemmar berömde också 1,0-liters EcoBoost-motorn.

"Om mindre motorer är vad som gäller i framtiden finns det inget bättre exempel än det här. Samma effekt som den konventionella 1,6-litersmotorn som den ersätter och mycket roligare att köra,” säger den brittiska journalisten John Simister.

"Med sitt utmärkta vridmoment också vid låga varv ger den här trecylindriga turbomotorn samma prestanda som en mindre turbodiesel, fast med mindre buller och vibrationer”, säger Christophe Congrega på franska L’Automobile Magazine.

# # #

*Alla bränsleförbrukningsvärden och koldioxidutsläpp i g/km är hämtade från officiellt godkända tester i enlighet med EG-direktivet 93/116/EG.  Värdena för bränsleförbrukning har tagits fram i enlighet med EU-direktivet 80/1268/EEC och kan därmed skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen. 

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt. http://ieoty2012.fordmedia.eu


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll