Gå direkt till innehåll
T-FORDEN OCH MASSBILISMEN FIRAR 100 ÅR!

Pressmeddelande -

T-FORDEN OCH MASSBILISMEN FIRAR 100 ÅR!

I år är det 100 år sedan den första T-Forden såg dagens ljus. Med T-Forden satte Henry Ford världen på hjul - massbilismen var född!
Jubiléet började att firas redan i sommar, men ju närmare 100-årsdagen (4 oktober) desto mer tilltar det. I helgen bjuder svensk Ford-handel in till 100-årskalas.

Göteborg, 4 september 2008 - Med T-Forden öppnades även ett transportmedel för "vanliga" människor - massbilismen var född. Totalt tillverkades 15 miljoner T-Fordar varav 50000 såldes i Sverige. Bilarna skeppades i lådor för sammansättning i Sverige - idag en bortglömd storindustri.

- T-Forden räknas som den första massproducerade bilen och började säljas 1908. Året därpå importerades de 12 första T-Fordarna till Sverige av Gjestvangs i Stockholm. I landet fanns knappt 1000 bilar detta år, berättar Anna Müller, VD Ford Sverige.

Jubiléum
I Sverige har man haft chansen att se mängder av T-Fordar under 100 årsfirandet. I Gysinge och i Kalix svararde Svenska T-Fordklubben för arrangemangen.
Det största firandet som Ford arrangerat var 21-26 juli, i Wayne County Indiana, öster om motorsportmetropolen Indianapolis, dit T-Ford-fantaster från hela världen reste. Inte mindre än 970 T-Fordar från 47 delstater och nio nationer fanns på plats.
- T-Forden står för så mycket, inte minst ekonomisk och industriell utveckling. Den gav arbete samtidigt som den gav "Smith" chansen att köpa en egen bil, berättar Anna Müller.

Ford först i världen med löpandebandprincipen
Henry Ford utvecklade det första löpande bandet redan 1913 och revolutionerade därmed tillverkningsprocessen för T-Forden. Det första löpande bandet på fabriken i Highland Park, Michigan, USA, kom att inspirera alla de andra biltillverkare i världen som ville införa massproduktion.
Det finns troligen ingen bil som betytt så mycket för bilismens spridning som T-Forden.
År 1908 kostade en T-Ford 950 dollar men 1927 hade priset sjunkit till 250 dollar. En fyrcylindrig motor med 20 hästkrafter drev den 550 kg tunga bilen framåt. Toppfarten var 70 km / timme.

Henry Fords vision - en bil för alla
"Den skall vara stor nog för en familj, men dock ej större än att en person med fördel kan köra och äga den. Den skall tillverkas av det bästa material, av de bästa arbetare som kunna fås för pengar och dess konstruktion skall vara den enklaste som modern ingenjörskonst kan frambringa. Dess pris skall vara så lågt att ingen som åtnjuter en någorlunda god inkomst skall behöva avstå från den", skrev Henry Ford i sin affärsplan.
Det var Henrys dröm att kunna producera så många bilar som möjligt med enklast möjliga design och till lägsta möjliga kostnad. Att äga en bil var på den tiden förbehållet ett privilegierat fåtal. Henry Fords stora mål var att "sätta världen på hjul", och att producera en bil som alla kunde ha råd med. Målet var att även en fabriksanställd vid Ford skulle ha råd med en bil från fabriken.

T-Forden i Sverige
T-Forden tillverkades fram till 1927 då 15 miljoner exemplar sålts varav ca 50000 i Sverige. Under 1920-talet stod T-Forden för över hälften av den svenska bilparken.
Förutom Gjestvangs i Stockholm importerade även Amerikanska Bilimporten i Malmö T-Fordar. 1919 bildade Ford ett skandinaviskt bolag i Danmark och sommaren 1924 ett eget bolag i Sverige. Genom det första egna bolaget fick Ford igång försäljningen på den svenska marknaden och sålde under första året 10281 bilar, ett rekord som stod sig i hela 24 år.

Under många år drev Ford en stor "bilfabrik" i Värtan, Stockholm, för sammansättning av inledningsvis T-Fordar men med åren allt fler Ford-modeller. Även i Köpenhamn fanns en stor sammansättningsfabrik.
- Sammansättning av bilar var en stor och idag bortglömd svensk bilindustri långt in på 50-talet, i Värtan arbetade som mest 700 personer, tillägger Anna Müller. Anledningen till "bilfabrikerna" var framför allt tull och skatter, men också rent praktiskt, logistiska.

###
Fords pressreleaser och högupplösta bilder finns att tillgå
på Ford Motor Companys webbplats för media (http://media.ford.com).


För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:
Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 325 17 79

Ämnen

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll