Gå direkt till innehåll
Sverigelansering av nya Ford Focus Kombi den 28-29 maj

Pressmeddelande -

Sverigelansering av nya Ford Focus Kombi den 28-29 maj

  • Produktionen inleds nu av den nya, eleganta Ford Focus kombi
  • Kombin förväntas stå för mer än två tredjedelar av Focus-försäljningen i Sverige
  • Den nya kombin har samma attraktiva egenskaper som femdörrarsmodellen: ett stort urval drivlinor med låga CO2-utsläpp, klassledande kördynamik, enastående kvalitet och säkerhet samt nya tekniska funktioner på en högre nivå än någonsin förut
  • Leveranserna till svenska kunder inleds under juni månad i år

Göteborg, den 6 maj 2011 – Återförsäljare över hela Europa kommer snart att börja sälja en ny version av Fords senaste Focus-modell sedan tillverkningen startat av den nya kombin.

Den nya modellen, som produceras på Fords fabrik i tyska Saarlouis, fraktas nu ut till återförsäljarna och försäljningen sätter igång i slutet av maj. Därmed kan kunderna välja mellan två dynamiska och attraktiva modeller – femdörrars och kombi – beroende på vilken som passar deras livsstil bäst.

”Kundernas och medias respons på vår nya femdörrars Focus har varit fantastisk, och vi räknar med att kombiversionen får ett lika positivt mottagande”, säger Anna Müller, VD för Fords svenska marknadsbolag.

”Fords återförsäljare i Europa rapporterar en stark efterfrågan i samband med lanseringen av nya Focus. I början av april hade man fått in drygt 20 000 beställningar och antalet stiger snabbt.

Med nya Ford Focus erbjuder vi klassledande teknik, design och köregenskaper på marknaden för bilar i mellanklassen. Tack vare kombin når vi ut med dessa kvaliteter till ännu fler kunder.”

En dynamisk och praktisk kombi

Nya, attraktiva Ford Focus kombi är en viktig nyhet på den europeiska marknaden, där cirka en tredjedel av Focus-köparna föredrar kombiversionen. I kombilandet Sverige är hela två av tre sålda Focus en kombi.

”Kombin har alltid varit en viktig Focus-modell i Europa och det är bara femdörrarsutförandet som är populärare”, kommenterar Gunnar Herrmann, som övervakade utvecklingen av nya Focus i sin egenskap av chef för Fords globala C-bilslinje.

”Kunderna önskar sig det utrymme och den flexibilitet som en traditionell kombi ger, men de vill för den sakens skull inte offra de tekniska funktioner, den goda kördynamik eller den snygga design som man förknippar med femdörrarsmodeller. Vi tror att den nya kombiversionen av Focus kommer att uppfylla deras önskemål.”

Nya Focus kombi har fått en väl genomtänkt och elegant design, präglad av balansen mellan dynamisk design och praktisk funktionalitet. Inbyggda takräcken i aluminium (tillval) understryker kombins ”kinetic design”-formspråk och bakluckan har fått en inbyggd, kompakt takspoiler.

Snygg och rymlig

Bakom den eleganta exteriören döljer sig en rymlig och väl utformad interiör med gott om plats både för passagerare och bagage.

Kombin har samma hjulbas som femdörrarsmodellen – 2 648 mm – men för att man ska få ett större lastutrymme har totallängden ökats med 198 mm till 4 556 mm. Det här ger värdefullt extra utrymme även om Focus också i kombiversion har en kompakt form, något som gör den lätt att manövrera i stadstrafik och vid parkering.

Med baksätena på plats har kombin ett stort lastutrymme på 490 liter. Baksätena kan delas 60/40. Man kan dessutom fälla sitsarna framåt och skapa en platt lastyta med de nerfällda ryggstöden. Med nerfällda baksäten är den maximala lastkapaciteten hela 1 516 liter (med reparationssats för däck).

Kombin har ett lastutrymme mellan hjulhusen som är 1 149 mm brett, vilket är 119 mm mer än på femdörrarsversionen.

Flexibel och mångsidig

Nya Focus kombi är en attraktiv och flexibel familjebil som kan fås med en lång rad funktioner så att den blir mångsidig och passar för många olika användningsområden.

Kunderna kan till exempel skräddarsy bagageutrymmet med olika tillbehör, från mattor och bagagenät till hundgaller och lastskydd.

Takräckena i polerat aluminium (tillval) utgör grunden för ett helt takboxsystem med speciella tvärstag och olika beslag för säkra transporter av allt från cyklar till skidor.

Också de yngsta passagerarna ska förstås resa tryggt och bekvämt; Focus kombi har bältespåminnare bak – så att föraren varnas om passagerare i baksätet inte använder säkerhetsbälte – och elektriska barnlås på bakdörrarna.

Ett stort urval drivlinor med låga koldioxidutsläpp

För den nya Focus-kombin finns samma spännande urval drivlinor med låga CO2-utsläpp och smarta tekniska funktioner som för nya femdörrars Ford Focus.

I motorprogrammet finns bland annat den avancerade nya 1,6-litersversionen av Fords EcoBoost-motor med turboladdad direktinsprutning och flera avancerade Duratorq TDCi-dieselmotorer av typen common-rail. De har alla betydligt lägre bränsleförbrukning än tidigare modeller.

Förutom de högeffektiva bensin- och dieselmotorerna använder de nya Focus-modellerna sig av andra funktioner från Ford ECOnetic-programmet som minskar bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

Alla bilar med 1,6-liters Fords EcoBoost-bensinmotorn eller 1,6-liters TDCi-dieselmotorn är utrustade med det automatiska start-/stoppsystemet och har koldioxidutsläpp från endast 109 g/km på dieselmodellen.

Smarta tekniska funktioner på en helt ny nivå

I den nya kombimodellen kan kunderna dra nytta av Fords mycket stora investering i fordonsteknik. Focus-serierna erbjuder en rad spännande funktioner som man annars bara hittar i större och dyrare bilar.

Här följer några av de viktigare innovationerna i nya Focus: 

  • Aktiv City Stop – det här systemet, som nu erbjuds för första gången av Ford, syftar till att hjälpa förare att undvika att köra in i framförvarande fordon när bilen rör sig i låga hastigheter. I systemet används en infraröd laser, monterad bredvid backspegeln, för att upptäcka föremål framför bilen. Om systemet bedömer att det finns risk för kollision förbereds bromsarna. Om föraren inte vidtar några åtgärder lättar systemet på gasen och bromsar bilen automatiskt. 
  • Aktiv parkeringshjälp – ett avancerat nytt system som automatiskt styr in bilen i en ledig parkeringslucka (vid parallellparkering). Systemet använder sig av två ultraljudssensorer för att leta efter en tillräckligt stor lucka mellan parkerade bilar. När en lämplig lucka har hittats meddelas föraren, och tydliga instruktioner i form av text och grafik visas i mittkonsolen. Föraren gasar, bromsar och växlar medan parkeringshjälpen tar över styrningen helt och hållet. 
  • Varning vid filbyte – använder sig av en framåtriktad kamera och varnar föraren med en vibration i ratten när kameran upptäcker att fordonet, mot förarens vilja, är på väg att lämna filen. Kamerasystemet övervakar hela tiden fordonets position i förhållande till markeringarna på vägen. Om bilen lämnar körfältets mitt och inget medvetet körfältsbyte registreras eller föraren blinkar, aktiveras vibrationsalarmet. 
  • Filkörningsassistans – den här avancerade funktionen bygger vidare på filbytesvarningen genom att använda styrsystemet och mjukt styra tillbaka bilen till rätt körfält i stället för att bara avge en varning. 
  • Vägmärkesidentifiering – det här systemet använder kameran för att identifiera vägmärken på båda sidor av vägen och på broar. Det ger föraren information om aktuella hastighetsgränser, förbudsskyltar, omkörningsförbud och annan information via skärmen på instrumentpanelen. 
  • Automatiskt helljus – funktionen växlar automatiskt mellan helljus och halvljus. På så sätt får föraren maximal sikt och slipper reglera strålkastarna manuellt. 
  • Förarvarning– systemet använder kameran för att registrera när föraren blir trött eller håller på att somna. Genom att övervaka bilens position i förhållande till vägmarkeringarna upptäcker systemet om bilen driver i sidled, vilket är ett typiskt tecken på att föraren börjar bli dåsig eller tappar koncentrationen. Om systemet upptäcker att föraren håller på att bli trött aktiveras en varningsprocess i två steg. 
  • Adaptiv farthållare – ett radarbaserat farthållarsystem som hjälper föraren att hålla avståndet till andra bilar. Om systemet upptäcker att bilen framför saktar ner eller är för nära, bromsas bilen automatiskt för att hålla avståndet. Så fort vägen är fri igen ökas hastigheten till den valda marschfarten.

”Vi är glada över att kunna erbjuda våra europeiska kunder nya Focus både som femdörrars och som kombi. Vi ser fram emot att bygga vidare på den starka historia av framgångar som kännetecknar Focus i Europa”, avslutar Herrmann.

# # #

 

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök www.media.ford.com eller www.fordmedia.eu


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef