Gå direkt till innehåll
Fords nya robot ”Survival” ska underlätta vardagen för anställda när den nu lanseras i företagets fabriker i Europa.
Fords nya robot ”Survival” ska underlätta vardagen för anställda när den nu lanseras i företagets fabriker i Europa.

Pressmeddelande -

Självkörande robot förenklar vardagen för Ford-anställda

Fords självkörande bilar är bara några år bort, och just nu visar en liten robot i produktionen vad som komma skall. Roboten heter ”Survival” och ska underlätta vardagen för mängder av Ford-anställda när den nu lanseras i fabriker i Europa.

Just smeknamnet ”Survival” kommer från robotens förmåga att kunna anpassa sig till olika miljöer. Roboten är gjord för att kunna leverera reservdelar och styra undan för hinder som kommer i dess väg. Survival är utvecklad av Fords ingenjörsteam och är den första i sitt slag att användas i någon av företagets faciliteter i Europa.

– Survival har programmerats för att kunna lära sig respektive fabriks uppbyggnad, och med hjälp av sensorer behöver den inte någon extern guide för att ta sig fram obehindrat, säger Eduardo García Magraner, ingenjörschef på Fords fabrik i Valencia, Spanien, där roboten nu provkörs.

En effektiv hjälpreda
Survivals förmåga att hjälpa till har överstigit många förväntningar i initiala tester. Inledningsvis förknippade de anställda roboten med en science fiction-film, men med tiden har Survival blivit en del av deras vardag. Robotens uppgift är att transportera reservdelar till tillverkningen, vilket är en kritisk del i att producera bilar som Ford Kuga, Ford Mondeo och Ford S-MAX enligt fastställda scheman. Att hämta reservdelar är en tidskrävande syssla, där Survival nu gör ett jobb som sparar många timmar för Fords anställda, som istället kan utföra mer avancerade uppgifter.

Survival kan effektivisera produktionen med upp till 40 timmar per dag, och har 17 olika fack för att transportera material i olika storlekar och vikter. För att undvika att någon tar fel, öppnas varje fack automatiskt vid respektive arbetsstation.

– Vi har haft Survival på prov i ett år nu och vi har inte stött på några problem hittills. Snarare har roboten blivit en viktig del av teamet. Förhoppningen är att utöka produktionen av Survival och expandera den till fler Fordfabriker, säger Eduardo García Magraner.

Survival är en av alla smarta robotar som Ford använder sig av i sin produktion, där Robutt är ett annat exempel. Robutt användes initialt för att säkerställa att materialen i Fords bilsäten klarade av ett decenniums torrslitage. Idag kan Robutt även simulera vad som händer med bilens säten över tid på grund av svett.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett globalt bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincoln lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company, och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Koncernen har cirka 199 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon på 50 separata marknader och har cirka 53 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 24 produktionsanläggningar (16 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 8 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll

Fords robotrumpa "Robutt" simulerar bland annat svettiga förare.

Robotrumpan "Robutt" ser till att Fords bilsäten klarar av svettiga motionärer

För att säkerställa kvaliteten på Fords bilsäten har företaget skapat robotrumpan Robutt. Roboten kan sätta sig i en bil precis som en förare eller passagerare, och provsitter ett säte över 7 500 gånger för att simulera ett decenniums användning – på bara tre dagar. "Robutt" simulerar exempelvis hur sätet klarar av svettiga motionärsrumpor.

Ford ska innan året är slut ha 30 självkörande bilar av Mondeo Hybrids amerikanska systermodell Fusion.

Ford ska lansera bilar utan ratt senast 2021

Ford avslöjar nu planer på att inom fem år ha helt förarlösa bilar kommersiellt tillgängliga i stor skala. Bilarna kommer varken ha ratt eller pedaler. För att göra det möjligt presenterar bil- och mobilitetsföretaget flera investeringar i teknik-startups, ett exklusivt samarbete med neurovetenskapen och en mer än fördubbling av det egna utvecklingscentret i Silicon Valley.

Nu implementerar Ford sex välkoreograferade robotar vid företagets anläggning i tyska Köln.

Robotar och ingenjörer sida vid sida ger Ford Fiesta den perfekta finishen

Ford introducerar nu ett team av samarbetande robotar som tillsammans med företagets ingenjörer i Köln ska ge Ford Fiesta den perfekta finishen. De sex robotarna är koreograferade att kunna slipa hela karossen på Fiestan på endast 35 sekunder – något som ger Fords ingenjörer tid till mer avancerade uppgifter.