Gå direkt till innehåll
Omfattande förbättringar av motorprogrammet och Fords automatiska start- och stoppsystem för Ford Mondeo, S-MAX och Galaxy

Pressmeddelande -

Omfattande förbättringar av motorprogrammet och Fords automatiska start- och stoppsystem för Ford Mondeo, S-MAX och Galaxy

  • Omfattande förbättringar av motorprogrammet för Fords större modeller.
  • Ny 1,6-liters Duratorq TDCi-motor med 115 hk – en ny effektiv motor för Ford modellerna: Mondeo, S-MAX och Galaxy.
  • Fords automatiska start- och stoppteknik är standard på både 1,6-liters dieselmotorn Duratorq TDCi och 1,6-liters bensinmotorn EcoBoost.
  • Nya Ford Mondeo ECOnetic med 1,6-liters Duratorq TDCi och Fords automatiska start- och stoppsystem som standard klarar den skattemässigt viktiga gränsen för koldioxidutsläpp på 115 g/km.
  • Fler nyheter för Fords modeller i storbilsklassen: 2,2-liters Duratorq TDCi med 6-stegad automatlåda som tillval

GENÈVE, 28 februari 2011 – Ford kan nu presentera en rad drivlineförbättringar som ytterligare stärker företagets modeller i storbilsklassen: Mondeo, S-MAX och Galaxy.

En ny och effektiv 1,6-liters Ford Duratorq TDCi med maxeffekt på 115 hk (85 kW) är det senaste tillskottet i Fords redan mycket omfattande motorprogram för storbilssegmentet. Samtidigt erbjuds Fords automatiska start- och stoppsystem för både denna mindre dieselmotor, och för den nyligen lanserade 1,6-liters Ford EcoBoost-motorn (160 hk/118 kW).

Kombinationen av 1,6-liters Duratorq TDCi och Fords automatiska start- och stoppsystem ger nya Ford Mondeo ECOnetic riktigt bra förutsättningar. Bilen släpper endast ut 114 gram koldioxid per kilometer i genomsnitt.

Det nya motorprogrammet kompletteras även med en förstklassig 2,2-liters Ford Duratorq TDCi dieselmotor (200 hk/147 kW), som nu även erbjuds med Fords sexstegade automatväxellåda. Det ger en kraftfull, men avslappnad och behaglig körupplevelse.

”Introduktionen av den nya mindre dieselmotorn och Fords automatiska start- och stoppsystem är två viktiga exempel på vårt arbete för en mer hållbar fordonsteknik”, säger Rolf Deges, chefstekniker för Ford Europas uppdaterade bilar i CD-klassen. ”I hela Europa ökar efterfrågan på enklare, mindre motorer och nya tekniker, och vi är mycket glada över att kunna uppfylla de nya behoven med våra nya produkterbjudanden.”

1,6 liters Ford Duratorq TDCi

Den nya 1,6-litersmotorn är en mindre dieselmotor som utvecklar ett vridmoment på hela 270 Nm mellan 1 750 och 2 500 varv/min för Mondeo, S-MAX och Galaxy. Den är en effektiv ersättare till 2,0-liters Ford Duratorq TDCi-motorn med 115 hk.

”Tack vare vridmomentkapaciteten kan vi nu erbjuda en mindre dieselmotor även för stora bilar som Ford Galaxy. Det ger dessutom mycket låg bränsleförbrukning”, säger Deges. ”Våra erfarenheter av den här motorn i våra mindre passagerarbilar är mycket goda – och rätt kalibrerad för större och tyngre fordon är 1,6-liters Ford Duratorq TDCi det perfekta alternativet för kostnadsmedvetna ägare till större bilar.”

1,6-liters Ford Duratorq TDCi har som standard ett underhållsfritt belagt partikelfilter (cDPF) som inte kräver några tillsatsämnen för regenerering.

För Mondeo är bränsleförbrukningen bara 4,9 l/100 km* för blandad körning i alla modeller med sexväxlad manuell standardväxellåda, vilket motsvarar ett koldioxidutsläpp på endast 129 g/km. För S-MAX och Galaxy är värdena också mycket bra – bränsleförbrukningen vid blandad körning är bara 5,4 l/100 km och koldioxidutsläppet 144 g/km.

De enastående resultaten beror till stor del på Ford ECOnetic-tekniken, som är standard för hela serien, med bland annat ett smart förnybart laddningssystem, förarinformationssystemet Ford Eco Mode samt aktiva grilluckor. Samtliga tekniker är standardutrustning på nya 1,6-liters Duratorq TDCi-motorn.

Fords automatiska start- och stoppfunktion för Mondeo, S-MAX och Galaxy

Med kombinationen av Fords automatiska start- och stoppsystem och en 1,6-liters Ford Duratorq TDCi och Ford EcoBoost-motorerna för Mondeo, S-MAX och Galaxy tar Ford ytterligare ett viktigt steg mot en miljövänligare fordonsteknik, även hos stora och lyxigare modeller.

Det automatiska start- och stoppsystemet kan minska bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen med upp till fem procent vid blandad körning. Vid stadskörning och tung trafik med många stopp kan minskningen uppgå till hela 10 procent.

I Fords automatiska start- och stoppsystem ingår en förbättrad och mycket slitstark startmotor som kan hantera det större antalet motorstarter. Dessutom har drevmekanismen förstärkts och bullernivåerna sänkts.

Systemet har också ett IF-batteri (Improved Flooded) med en VQM-modul (Voltage Quality Module). Det gör att elförsörjningen till elektroniska komponenter, såsom underhållningssystemen, är konstant även när motorn startas om. Ett särskilt övervakningssystem kontrollerar batteriets status och ser till att det automatiska start- och stoppsystemet inte stänger av motorn om batteriet inte är tillräckligt laddat.

Ett integrerat sensorsystem används för att identifiera om föraren utför en åtgärd som signalerar att han eller hon tänker köra i väg, exempelvis genom att trampa på gaspedalen eller kopplingen. Så snart föraren förbereder bilen för att köra i väg startar motorn tyst och nästan direkt – det tar systemet endast omkring 0,3 sekunder att få i gång motorn. Processen sker nästan omärkligt och innan föraren hunnit växla.

Fords automatiska start- och stoppsystem för båda avancerade 1,6-litersmotorerna för Mondeo, S-MAX and Galaxy är standard på svenska marknaden.

Nya Ford Mondeo ECOnetic: 114 g koldioxidutsläpp och Fords automatiska start- och stoppsystem som standard

Tack vara den nya 1,6-litersmotorn av typen Ford Duratorq TDCi och Fords automatiska start- och stoppsystem i kombination med andra bränsleförbättringar är nya Mondeo ECOnetic den mest bränslesnåla modellen hittills.

Nya Mondeo ECOnetic har en specialkalibrerad 115-hästarsversion (85 kW) av 1,6-liters Ford Duratorq TDCi-motorn med ett standardpartikelfilter av typen cDPF, sexväxlad manuell växellåda av typen Ford Durashift med längre slutväxelförhållande på 1:3.69 (att jämföra med 1:4.06 på standardmodellen) och välavvägd utväxling för samtliga växellägen.

Nya Mondeo ECOnetic har också förbättrade aerodynamiska egenskaper med lägre fjädring och lågfriktionsdäck. Tillsammans medför dessa förbättringar att nya Mondeo ECOnetic får en bränsleförbrukning som är lägre än 4,3 l/100 km* vid blandad körning och ett genomsnittligt koldioxidutsläpp på 114 g/km – en viktig gräns ur skattesynpunkt i en del europeiska länder.

Den minskade bränsleförbrukningen innebär inte att Ford har snålat med andra funktioner – nya Ford Mondeo ECOnetic kommer att finnas i alla Mondeo-versioner förutom Titanium S.

Ny automatlåda av typen Durashift 6-tronic för 2,2-liters Duratorq TDCi

Fords 2,2-liters Duratorq TDCi-motor med 200 hk erbjuds nu även med sexstegad automatlåda som tillval. Det är en uppdatering av Fords beprövade automatlåda Durashift 6-tronic. Denna växellåda med vridmomentomvandlare är perfekt i kombination med den sportiga 2,2-liters Duratorq TDCi-motorn, som har ett maximalt vridmoment på 420 Nm vid 1 750–3 000 varv/min – och 450 Nm i transient overboost-läge.

Växellådan är utvecklad och kalibrerad för att ge extremt mjuka växlingar och en skön körupplevelse och har både ett manuellt läge och ett sportläge. När föraren för spaken från läge D åt höger aktiveras sportläget, som ger kraftfullare och mer följsamma prestanda med snabbare nedväxling och högre varvtal före uppväxling. När spaken är i högerläge finns det dessutom ett helautomatiskt läge där föraren kan köra med maximalt engagemang. För spaken framåt för att växla ned eller bakåt för att växla upp.

En avgörande faktor för integreringen i Fords modeller i storbilsklassen är utvecklingen av enhetens TCM-programvara (Transmission Control Module).

TCM är kopplad till bilens ECM (motorkontrollmodul). Den styr upp- och nedväxlingar, tomgångskontrollen, iläggning av fram- och backväxel samt utför självdiagnostisering genom att övervaka kommunikationsstatusen för alla sensorer, elektroniska komponenter och ECM.

Växellådan har konstruerats och tillverkats för Ford av Aisin AW, ett företag med ett världsomspännande och långvarigt anseende om att bygga tillförlitliga växellådor som bryter ny mark inom automatväxling. För att komplettera och förstärka kördynamiken har Fords konstruktörer haft ett nära samarbete med Aisin AW, där man har skräddarsytt TCM-programvaran.

TCM omfattar avancerade, adaptiva inlärningsprocedurer. Efter den fastställda inkörningsperioden ger växellådan optimal växlingsmjukhet vid alla förhållanden, oavsett hur terrängen ser ut och vad föraren gör. Växellådan anpassar sig för att ge optimala prestanda och maximal mjukhet vid växlingar, oavsett vilket läge som väljs.

Växellådans effektivitet har ökats bland annat genom att trögheten hos vridmomentsomvandlare och lager minskats och med hjälp av en metod som gör det möjligt att oftare koppla förbi omvandlaren.

”Kombinationen av 2,2-liters Duratorq TDCi-motor och växellådan Durashift 6-tronic är perfekt för förare som ställer höga krav på sitt fordon. Den ger kraftfulla prestanda men samtidigt en avslappnad och skön körupplevelse”, berättar Rolf Deges. ”De nya funktionerna är idealiska för våra större bilmodeller. De kompletterar de befintliga kombinationerna av den sexstegade Ford PowerShift-växellådan med dubbel våtkoppling och 2,0-liters Duratorq TDCi med 140 eller 163 hk.”

Den extra komforten som en automatlåda med vridmomentomvandlare medför betyder inte nödvändigtvis att bränsleförbrukningen ökar. Vid blandad körning förbrukar en Ford Mondeo med den här drivlinan endast 6,5 l/100 km* och genererar i genomsnitt endast 173 g koldioxid per kilometer. Vid landsvägskörning är bränsleförbrukningen så låg som 5,1 l/100 km*.

Imponerande motorprogram

Tack vare de nya funktionerna kan Ford erbjuda ett imponerande och omfattande motorprogram för modellerna i storbilsklassen som passar för alla kunder.

# # #

För fullständigt Genève Motorshow pressmaterial och högupplösta bilder och video, besök http://geneva2011.fordmedia.eu/


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef