Gå direkt till innehåll
Nya vindar blåser på Ford – koldioxidutsläppen sjunker kraftigt när fabriken i Dagenham går över till vindkraftverk

Pressmeddelande -

Nya vindar blåser på Ford – koldioxidutsläppen sjunker kraftigt när fabriken i Dagenham går över till vindkraftverk

  • Ett nytt, större vindkraftverk fördubblar minskningen av de årliga CO2-utsläppen från 2 500 till 5 000 ton.
  • På Fords fabrik i belgiska Genk finns sedan 2009 två vindkraftverk i bruk.
  • Också på Fords anläggning utanför Köln och på koncernens europeiska teknikcentra i Dunton och i Merkenich används förnybara energikällor.
  • Ford har länge haft en helhetssyn på hur man ska minska koldioxidutsläppen. På 1990-talet planterade man ett träd för varje bil utan katalysator som byttes in mot en ny bil. Det blev över 200 000 träd i planteringar med hållbart skogsbruk.

Göteborg, 22 augusti 2011 – Fords dieselmotorfabrik i engelska Dagenham kommer från och med slutet av augusti i år att bara använda el från vindkraft, sedan ett nytt vindkraftverk byggts på platsen. Det nya kraftverket fördubblar minskningen av de årliga CO2-utsläppen från 2 500 till 5 000 ton.

Kraftverken på Fords fabrik i Dagenham omvandlar vindkraft till elenergi som används i tillverkningen. Den ökade produktionen på fabriken – som beror på att man byggt en ny monteringsbana för 1,4-/1,6-litersmotorn Ford Duratorq TDCi – har gjort att man behövt anlägga ett nytt vindkraftverk för att slippa använda el från andra energikällor. Fabrikens läge nära floden Themsens utsatta stränder gör det särskilt angeläget att man använder sig av miljövänlig teknik.

Dagens två vindkraftverk ger 5,92 miljoner kilowattimmar per år. Det motsvarar elförbrukningen i 1 794 hushåll. Med tillägget av ett tredje kraftverk når man upp till hela 11,4 miljoner kWh per år – som skulle kunna försörja dubbelt så många hushåll med el. Grunden till det nya vindkraftverket byggdes i maj och det är nu klart att tas i drift.

"Sedan år 2000 har vi minskat vår globala energiförbrukning med 30 procent och CO2-utsläppen från våra anläggningar med 39 procent", förklarar Ken Macfarlane, tillverkningschef, Ford Europa. "Ford strävar efter att vara globalt ledande inom miljöansvar, både vad gäller de fordon och drivlinor som vi tillverkar och de processer vi använder i produktionen.”

Dale Vince, grundare av Ecotricity, det företag som levererat det nya vindkraftverket, kommenterar: “Det är glädjande att ett storföretag som Ford väljer att, för hela sin motorfabrik, använda grön energi från våra vindsnurror. Det här ger verkligen en skjuts framåt för hela vindenergibranschen.”

Vindkraften i Dagenham

                                            Det nya,                                Totaleffekt

                                      tredje kraftverket                    samtliga tre kraftverk

Rotorns diameter                         82 m

Tornets höjd                               79 m

Kapacitet                                   2,3 MW

Grön el per år                             5,58 milj. kWh                     11,4 milj. kWh

Motsv. antal hushåll                     1,692                                   3,400

Ton koldioxid sparade (per år)       2,401                                   4,947


Grön energi över hela Europa

Det nya vindkraftverket är det senaste projektet i Fords miljöprogram Green Energy Initiative, där vindkraft spelar en nyckelroll. I slutet av 2009 togs två 150 meter höga vindkraftverk i drift på Ford-fabriken i belgiska Genk.

De två kraftverken i Genk, var och en med en kapacitet på 2 MW, installerades av det belgiska energiföretaget Electrabel. Tillsammans producerar de el som motsvarar förbrukningen i 4 600 hushåll. Vindkraftverken genererar nu en stor del av den el som används i produktionen av Mondeo, S-MAX och Galaxy. Resten kommer från andra förnybara energikällor. Sammanlagt gör detta att fabriken minskat sina koldioxidutsläpp med hela 40 000 ton per år.

Också på många andra av Ford Europas anläggningar används förnybara energikällor som hjälp till att minska företagets koldioxidutsläpp. På Fords tekniska center i engelska Dunton används enbart förnybar energi sedan våren 2008, vilket har minskat koldioxidutsläppen med 35 000 ton årligen.

På fabriken i tyska Niehl, det tekniska centrat i Merkenich och Ford Europas huvudkontor (också det i Niehl) använder man el från vattenkraftverk i Norge och Sverige. I uppvärmningen av anläggningen i Merkenich utnyttjar man också vattenånga, som är en biprodukt från den lokala energileverantören RheinEnergies kraftvärmeverk. Tillsammans innebär dessa lösningar att man minskat de årliga CO2-emissionerna med 190 000 ton.

Solen spelar också en viktig roll, t.ex. i motorfabriken i Bridgend i Wales. Sedan flera år sitter solceller på fabrikstaken och producerar "ren" energi.

Richard Douthwaite, ansvarig för energieffektivitet och hållbar utveckling på Ford Europa, säger: "Vi tittar på förutsättningarna för varje enskild anläggning när vi arbetar med att minska koldioxidutsläppen. Det finns ingen patentlösning som fungerar överallt. Alla fabriker måste gå över till miljövänlig el på det sätt som fungerar bäst lokalt med tanke på t.ex. vindförhållanden, antalet soltimmar och nationell lagstiftning. Vi tar miljöfrågorna på stort allvar och kommer att fortsätta minska våra negativa utsläpp.”

Ford planterar träd

FN har utnämnt 2011 till det internationella skogsåret (International Year of Forests) för att öka intresset för uthållig drift, utveckling och bevarande av skogen. Ford har arbetat för uthålligt skogsbruk sedan mitten av 1990-talet.

I en kampanj som omfattade hela Tyskland lovade Ford att plantera ett träd för varje bil utan katalysator som byttes in mot en ny bil. Första året (1996) sattes mer än 50 000 trädplantor runt Köln. Idag finns det åtta områden med uppvuxen skog på en yta som motsvarar 20 fotbollsplaner.

Totalt planterades mer än 200 000 träd, tillräckligt för att lagra 160 ton koldioxid varje år – lika mycket som Fiesta ECOnetic släpper ut på 1 miljon kilometer.

Wolfgang Hennig, programchef på tyska Ford, berättar: "Dessa skogsprojekt vittnar om vår helhetssyn på hållbar utveckling. De senaste 15 åren har vi minskat CO2-utsläppen från Ford Europas fordon med nästan 30 procent. Med hjälp av planteringarna bidrog Ford till att koldioxid bands upp i biomassan och slog dessutom ett slag för den biologiska mångfalden.”

Skogarna finns registrerade i en regional databas. Du hittar bilder och mer information på: http://ixp-media.com/waldvermehrung (klicka på Walddatenbank och välj Ford-Werke AG i listrutan).

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök www.media.ford.com eller www.fordmedia.eu


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier


 Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef