Gå direkt till innehåll
NYA FORD S-MAX OCH FORD GALAXY PREMIÄRVISAS PÅ NÄSTA ÅRS BILMÄSSA I BRYSSEL

Pressmeddelande -

NYA FORD S-MAX OCH FORD GALAXY PREMIÄRVISAS PÅ NÄSTA ÅRS BILMÄSSA I BRYSSEL

  • Ford S-MAX och Galaxy får ett uppfräschat yttre, flera nya motoralternativ samt tekniska funktioner som förstärker både säkerheten och komforten.
  • Bland de tekniska nyheterna märks nya Blind Spot Information System (BLIS®) som ökar säkerheten och bekvämligheten för förare och passagerare samt ett förstklassigt ljudsystem.
  • S-MAX och Galaxy blir de första modellerna som erbjuds med Fords nya högeffektiva, fyrcylindriga EcoBoost-bensinmotor med avancerad turbodirektinsprutning, 2-liters Duratorq TDCi -dieselmotor med emissioner som uppfyller Euro V samt en ny 163-hästarsversion av 2,0 Duratorq TDCi .
  • Ford EcoBoost 2-liters SCTi -motorn kombinerar egenskaper som ger ”rolig körning” med låg bränsleförbrukning och minskade CO2-utsläpp.
  • Modellerna kan nu fås med Ford PowerShift-växellåda: standard i bilar med 2-liters EcoBoost och tillval med 140- och 163-hästars 2-liters Duratorq TDCi.
  • Högre hantverkskvalitet och nya tekniska funktioner förväntas överträffa kundernas förväntningar.

Göteborg, den 15 december 2009 – Den 13 januari nästa år presenterar Ford Europa nya versioner av de populära modellerna S-MAX och Galaxy på 2010 års motormässa i Bryssel. Bilarna har fått nya designinslag och material i linje med Fords ”kinetic design”-formspråk, ett urval med mer energieffektiva motorer samt en rad funktioner som stärker säkerheten och komforten.

2010 års versioner av S-MAX och Galaxy inleder ett intensivt år med flera produktlanseringar från Ford Europa. Nya och innovativa tekniker och funktioner kommer under nästa år att utmana invanda föreställningar om hur det känns att sitta i och köra en Ford.

”Båda modellerna har genomgått en rejäl ansiktslyftning men den är under ytan som de största förändringarna gjorts”, berättar John Fleming, chef för Ford Europa. ”S-MAX och Galaxy är de första europeiska modellerna som utrustas med våra globala EcoBoost-bensinmotorer med direktinsprutning och turboladdning. De ger högre effekt och bättre prestanda med lägre slagvolym och erbjuder trots det en imponerande bränsleekonomi och låga CO2-utsläpp. Men det finns också andra intressanta nyheter att berätta om vad gäller 2010 års S-MAX och Galaxy.”

S-MAX och Galaxy blir de första bilarna med Fords helt nya och högeffektiva bensinsmotor – den 2-liters EcoBoost-motorn. Den nya bensinmotorn levererar 203 hästkrafter (149 kW). Motorutbudet kompletteras av en vidareutvecklad 2-liters Duratorq TDCi-diesel på 140 hästkrafter (103 kW) plus en ny Duratorq-variant på 163 hästkrafter (120 kW). För första gången blir nu också den smidiga växellådan Ford PowerShift, med dubbla uppsättningar av våtkopplingssystem, tillgänglig för dem som köper Fords större bilar. PowerShift kommer att vara standard tillsammans med EcoBoost-motorn och tillval för kunder som väljer diesel.

En hel rad innovativa säkerhets- och komfortfunktioner introduceras också i nya S-MAX och Galaxy, t.ex. Blind Spot Information System (BLIS®) och eldrivna barnspärrar för bakdörrarna.

Ett mer distinkt yttre

Fords formgivare har låtit S-MAX och Galaxy genomgå en ansiktslyftning som förstärker modellernas distinkta utseende i linje med Fords framgångsrika ”kinetic design”-koncept.

Sedan lanseringen år 2006 har S-MAX snabbt etablerat sig som en bil med en helt egen stil – en sportig och välutrustad crossover-bil av hög kvalitet, en praktisk och rymlig lösning för familjen men också en riktigt snygg bil som bjuder på stor körglädje.

Den nya modellen bygger vidare på den här traditionen. Exteriören har uppdaterats med en kraftigt skulpterad motorhuv och en helt ny frampanel som understyrks av den djärva, trapetsformade nedre grillen i blanksvart.

S-MAX får därmed en nytt, unikt utseende. En ny nedre stötfångare fram, med LED-belysning i de högre serierna (tillval för Trend), betonar ytterligare bilens personlighet.

Från sidan känner man igen S-MAX direkt, och nu har modellen fått ett ännu mer karaktäristisk profil med en ny kromlist som omger hela fönsterdelen och lyfter fram bilens sportiga linjer.

Också den bakre delen har genomgått vissa justeringar. Bakluckan har getts en mer dynamisk utformning och den bakre panelen har sänkts. De nya LED-baklyktorna har dragits ut i sidorna för att bilen ska få ett ännu mer atletiskt utseende. En annan exteriör nyhet är den kromlist som löper mellan baklyktorna och är prydd med en S-MAX-logotyp.

Även på nya Galaxy har frampartiet ritats om för att ännu mer lyfta fram bilens identitet som Fords exklusiva, sjusitsiga storbil. 

Den skulpterade framhuven, den nya frampanelen – med en djärvare trapetsformad grill som har inlägg av kromlister – och de nya dimljusen vittnar alla om ett starkt inflytande från Fords formspråk, ”kinetic design”. Ghia och Titanium har fått kromlister också i den övre delen av grillen.

På taket finns nya silverfärgade räcken för tvärstag, och nya, distinkta LED-baklyktor. Ghia och Titanium har fått ytterligare kromdetaljer på sidorna och förkromade dörrhandtag.

Lyxigare insida

Precis som med exteriören är det känslan för detaljer och hög kvalitet som satt sin prägel på den nya interiören. En noga avvägd blandning av nya färger och material ger en lyxig och dynamisk känsla som skiljer modellerna från varandra samtidigt som den tillgodoser olika kundgruppers behov.

För Galaxy och S-MAX, ingår Ford FoldFlatSystem som standard för den andra, och i förekommande fall den tredje, raden med säten.

S-MAX får i de högre serierna en ny, flerfunktionell takkonsol med gott om förvaringsutrymmen, glasögonshållare och spegel för att hålla barnen under uppsikt – samt ett panoramatak i ett stycke med elektriska solskydd. För första gången får de högre S-MAX-modeller, och samtliga modeller med panoramatak, ett nytt innerbelysningssystem med LED-lampor.

Musikälskare kommer att njuta stort av det nya ljudsystemet Premium Sound System som finns som tillval på Galaxy och S-MAX. Det erbjuder en åttakanalig förstärkare på 265 watt, ett uppgraderat högtalarsystem som innehåller en högtalare i mitten av instrumentpanelen och en stor basenhet under det främre passagerarsätet.

Lastning av bagageutrymmet underlättas av en ny belysning – på insidan av luckan – som tänds när luckan öppnas. 

I alla serier erbjuds nya färger, material och grafiska inslag för interiören – alternativ som förhöjer känslan av hög kvalitet samtidigt som de betonar varje modells unika egenskaper.

Kraft och ekonomi: EcoBoost SCTi, Duratorq TDCi och PowerShift

För nya S-MAX och Galaxy erbjuds ett stort urval av Fords senaste drivlinor som utvecklats för att ge den bästa tänkbara kombinationen av god bränsleekonomi och låga utsläppsnivåer utan att offra den körglädje som kunderna förväntar sig av Ford.

De två nya modellerna introducerar den helt nya 2-litersmotorn Ford EcoBoost SCTi, som står för en ny fas i Fords utveckling av bensinmotorer. 2-liters EcoBoost SCTi har en lättviktskonstruktion helt i aluminium, och tack vare den senaste typen av högtrycks direktinsprutning, turboladdning med låg tröghet och dubbel individuell kamaxeltidsstyrning har motorn ett avancerat förbränningssystem som ger bensinmotorer i den här storleken bättre prestanda och bränsleekonomi.

Den nya motorn har en maximal effekt på 203 hästkrafter (149kW) vid
5 500 varv/min och ett högsta vridmoment på 300 Nm i intervallet 1 750-4 500 varv/min. Utrustad med här nya drivlinan har S-MAX en acceleration 0-100km/h
på 8,5 sekunder (8,8 sekunder för Galaxy) och en toppfart på
221 km/h (217 km/h för Galaxy).

Trots dessa höga prestanda har teknikerna lyckats sänka bränsleförbrukningen och CO2-emissionerna rejält. Jämfört med tidigare modellers 161-hästars 2,3-liters motor med automatväxel har CO2-utsläppen minskat med 19 procent till 189 g/km, trots att den nya 2-liters SCTi-motorn har över 25 procents högre effekt. Vid blandad körning är bensinförbrukningen 8,1 l/100 km* och vid landsvägskörning 6,4 l/100 km*.

Också för de kunder som föredrar diselmotorer har Ford nyheter att erbjuda. Den uppgraderade 2-liters Ford Duratorq TDCi -motorn uppfyller avgaskraven Euro V och finns för första gången i tre effekter: 115, 140 och 163 hästkrafter (85, 103 och 120 kW).

De nya Duratorq TDCi-motorerna har utvecklats för att få fram bättre prestanda och en låg ägandekostnad men ger dessutom god bränsleekonomi och låga avgasutsläpp.

En bränsleförbrukning på 5,7 l/100 km* och genomsnittliga koldioxidutsläpp på
152 g/km innebär att sexväxlade S-MAX och Galaxy visar att det går att kombinera körglädje och prestanda med energieffektivitet.

Den högeffektiva och mjukgående Ford PowerShift-växellådan med dubbla uppsättningar av våtkopplingssystem passar perfekt både till den nya direktinsprutande bensinmotorn och diseselmotorerna av typen common rail. Ford PowerShift är standard med nya EcoBoost SCTi och finns som tillval för 140- och 163-hästars Duratorq TDCi-motorerna.

Nya funktioner ger högre säkerhet och mer komfort

Redan från början utvecklades S-MAX och Galaxy för att ge förare och passagerare en förstklassig åkupplevelse. I de nya modellerna har dessa funktioner uppdateras eller kompletterats för att man ska kunna erbjuda ännu mer säkerhet och bekvämlighet.

Jörg Beyer, ansvarig på Ford Europa för produktlinjen stora bilar, kommenterar: ”Med tanke på det antal milstolpar vi faktiskt uppnått med nya S-MAX och Galaxy vad gäller design, drivlinor och funktioner kan man nästan säga att det rör sig om nya bilmodeller. Våra flaggskepp på den europeiska marknaden förtjänade en sådan satsning – och vi är säkra på att kunderna kommer att uppskatta det.”

Nya S-MAX och Galaxy blir Ford Europas första modeller med den nya funktionen BLIS®, ett informationssystem för döda vinkeln. Funktionen, som använder sig av radar, påminner föraren om se sig över axeln när den upptäcker fordon i den så kallade döda vinkeln. En annan nyhet för Ford Europa är den anpassningsbara fartbegränsaren ASLD som föraren använder för att ställa in hastighetsbegräsningar för att hindra att dessa överskrids.

Genom att utnyttja de möjligheter som CAN-systemet (Controller Area Network) ger i S-MAX och Galaxy kan Ford nu presentera eldrivna barnspärrar för bakdörrarna i de nya modellerna. Det innebär att man kan styra bakre fönster och dörrlås från förarplatsen.

I de högre serierna av nya S-MAX används lysdiodteknik flitigt, med LED-halvljus som standard (tillval på Trend) och interiörbelysning med LED-lampor. Också versionerna med panoramatak använder lysdiodteknik.

För de högre utrustningsnivåerna av S-MAX och Galaxy finns nu belysning på bagageluckans insida, och alla versioner har LED-baklyktor som standard.

En annan nyhet som skapar högre åkkomfort är det nya ljudsystem, Premium Sound System, som kan beställas för S-MAX och Galaxy med High-Nav- eller Sony-ljudsystem. DAB-radio finns som tillval.

Passagerarnas komfort gynnas också av att klimatkontrollsystemet förbättrats. En ny, ventilerad temperatur- och fuktighetssensor monterad i rattstången ger en bättre styrning av luften i bilen.

Funktioner som tidigare bara erbjudits på andra Ford-modeller görs nu tillgängliga också för kunder som köper S-MAX eller Galaxy. Här ingår bakåtriktad kamera, dörröppning utan nyckel och det prisbelönta tankningssystemet Ford EasyFuel utan tanklock.

Föregångare inom ny teknik

”S-MAX och Galaxy var de första av våra bilar som vi tillämpade det nya formspråket ’kinetic design’ på”, säger John Fleming. ”Och det var just dessa två modeller som fick människor att se Ford på ett nytt positivt sätt, vilket naturligtvis var betydelsefullt.

Det är viktigt att vi använder oss av de här modellerna, vid sidan av Mondeo, som pionjärer för den innovativa teknik som kommer att prägla Fords produktlanseringar under år 2010”, avslutar John Fleming.

Mer information om nya Ford S-MAX och Galaxy kommer att presenteras närmare lanseringen i början av 2010.

*Obs! Värdena har tagits fram i enlighet med EU-direktivet 80/1268/EEC och kan därmed skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen.

# # #

Fullständigt presskit inkl. bilder för nya Ford S-Max och Galaxy finns att tillgå på:

http://www.fordmedia.eu/presskits/s-maxGalaxy2009/

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 325 17 79

 

 

Ämnen

Kategorier


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom fem återförsäljare uppdelade på 63 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se.

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef