Gå direkt till innehåll
MAXIMAL EFFEKTIVITET: FORDS NYA 1.6-LITERS ECOBOOST-MOTOR INFÖRS PÅ MONDEO, S-MAX OCH GALAXY

Pressmeddelande -

MAXIMAL EFFEKTIVITET: FORDS NYA 1.6-LITERS ECOBOOST-MOTOR INFÖRS PÅ MONDEO, S-MAX OCH GALAXY

  • Fords nya bränsleeffektiva 1.6-liters EcoBoost-motor med en maxeffekt på 160 hästkrafter och ett vridmoment på 240 Nm lanseras nu i Fords stora bilar
  • Fords automatiska start/stoppteknik införs för denna motor i början av 2011
  • Fler nya drivlinor för Fords stora bilar är aktuella -  2.2-liters Duratorq TDCi med 6-växlad automatväxellåda och 1.6-liters Duratorq TDCi inklusive en särskilt avsedd Ford ECOnetic-modell för Mondeo-serien.

Göteborg, 17 december 2010 Ford utökar nu sitt drivlineutbud i nya Mondeo-, S-MAX- och Galaxy-modellerna. Från och med den här månaden erbjuds kunderna Fords nya effektiva 1.6-liters EcoBoost-motor på 160 hästkrafter.

Den här 4-cylindriga motorn hör till en helt ny generation med små och högeffektiva bensinmotorer från Ford som ger låga CO2-emissioner. Denna nya, globala serie med den brittisktillverkade 1.6-litersmotorn och den spansktillverkade 2.0-litersmotorn (som nyligen även lanserades för Fords hela storbilssegment) har utvecklats av Fords ingenjörer i Europa. Motorerna har den senaste drivlinetekniken som ger bränsleförbrukning och CO2-emissioner som är 20 procent lägre än hos konventionella, större bensinmotorer med samma effekt.

För kunder som vill ha ännu bättre bränsleeffektivitet kommer den nya Mondeo-serien och de senaste S-MAX- och Galaxy-serierna också att erbjuda en rad Ford ECOnetic-funktioner, inklusive smart förnybar laddning, Ford Eco Mode-informationssystem för föraren och aktiva grilluckor. Alla dessa tekniker är standardutrustning på den nya 1.6-liters EcoBoost-motorn.

Tack vare Fords innovativa EcoBoost reduceringsteknik är den nya 1.6-litersmotorn också den minsta motorn som hittills har gjorts tillgänglig för S-MAX- och Galaxy-kunder.

Trots sin storlek är prestandan som levereras av Fords nya 1-6-liters EcoBoost-motor imponerande. Med en maxeffekt på 160 hästkrafter (118 kW) och ett maximalt vridmoment på 240 Nm inom ett varvtalsregister från 1 600 till 4 000 v/min har den nya Mondeon som är utrustad med denna motor och en 6-växlad manuell växellåda en kombinerad bränsleförbrukning på bara 6,8 l/100 km, vilket innebär en genomsnittlig CO2-emission på endast 158 g/km.

Ford EcoBoost: Tre nyckeltekniker

1.6-liters Ford EcoBoost är en lätt motor helt i aluminium. Den bygger på tre nyckeltekniker:

  • Centralt monterad högtrycksdirektinsprutning
  • Turboladdning med låg tröghet
  • Dubbel individuell kamaxeltidsstyrning

Var och en av dessa tekniker har potentiella tekniska fördelar i sig, men genom att tillämpa alla tre tillsammans ökar prestandan betydligt och förbränningsprocessen blir mycket effektivare i hela varvtalsregistret.

Det avancerade förbränningssystemet innebär förbättringar av prestanda och bränsleekonomi för bensinmotorer i den här effekten. Det gör att Ford EcoBoost erbjuder det höga vridmoment vid låga varvtal och den följsamhet som förknippas med kraftigare motorer men har en storlek, vikt och bränsleförbrukning som en betydligt mindre motor.

”Fords EcoBoost-motorer är utformade för att erbjuda kunderna många av de fördelar som vi förknippar med de senaste dieselmotorerna, däribland ett imponerande vridmoment också vid låga varvtal och lägre CO2-emissioner”, säger Graham Hoare, chef för drivlineutveckling, Ford Europa. ”Ändå lyckas vi med Fords EcoBoost-motorer behålla de egenskaper och kostnadsfördelar som bensinmotorerna ger – så att kunderna faktiskt får det bästa av två världar.”

Fler motornyheter för Fords stora bilar

Utöver det redan imponerande drivlineutbudet som finns för Ford Europas senaste storbilsserie är det fler nyheter på väg i början av 2011:

  • 1.6-liters Ford EcoBoost (160 hk) med Fords automatiska start/stopp-system
  • Tillgång till 1.6-liters Ford Duratorq TDCi (115 hk)
  • 1.6-liters Ford Duratorq TDCi (115 hk) med Fords automatiska start/stopp-system, finns även för en särskilt avsedd Ford Mondeo ECOnetic-modell med CO2-emissioner under 115 g/km
  • Fords kraftfulla men ändå ekonomiska 2.2-liters Duratorq TDCi-motor (200 hk) kommer att erbjudas med en 6-växlad automatisk växellåda.

"Bränsleekonomin hör till de viktigaste faktorerna när kunder väljer bil. Med effektiva nya drivlinor och Ford ECOnetic-teknik, från minsta Ka till vårt storbils- och lyxbilssegment, kan vi erbjuda prisvärda lösningar för många olika typer av kunder och dessutom bidra till en mer miljövänlig bilkörning", säger Stephen Odell, styrelseordförande och koncernchef för Ford Europa. "Med de senaste utförandena av Ford Mondeo, S-MAX och Galaxy erbjuder vi inte bara ett komplett utbud av toppmoderna förarstödstekniker för våra flaggskepp utan också ett imponerande utbud av kraftfulla men ändå effektiva drivlinetekniker för att passa alla smaker – med ännu fler nyheter."

Ford EcoBoost 1.6-litersmotor i detalj:

Den senaste direktinsprutningen med högt tryck

I hjärtat av den nya 1.6-liters EcoBoost-motorn finns ett högtryckssystem för direktinsprutning där bränslet sprutas in i varje cylinder i små, exakta mängder vid ett tryck på upp till 200 bar. Droppstorleken är vanligtvis mindre än 0,02 mm, en femtedel av bredden hos ett hårstrå från en människa.

I 1.6-litersmotorn används den senaste bränsleinsprutningstekniken med centralt placerade injektorer som sprutar bränslet rakt in i förbränningskammaren. De avancerade injektorerna med sex hål använder sig av ett system som riktar bränslestrålarna så att de utnyttjas så effektivt som möjligt.

Jämfört med vanlig bränsleinsprutning ger direktinsprutning en kallare och tätare laddning, vilket ger Ford EcoBoost-motorn ett högre kompressionsförhållande och bättre effekt från turboladdarna. Detta leder till en bättre bränsleekonomi och förstärkta prestanda vid låga varv.

Följsamma prestanda tack vare turboladdare med låg tröghet

För att maximera körglädjen ger Fords 1.6-liters EcoBoost-motor samma kraftfulla låga vridmoment som gjort de senaste dieselmotorerna så populära. Detta kombineras med förfinade och följsamma prestanda över hela varvtalsregistret.

Förbättringen är möjlig tack vare den avancerade turbotekniken, med små rotorer med låg tröghet som roterar snabbare än 200 000 v/min. I 1.6-litersmotorn sitter en Borg Warner KP39 turboladdare som optimerats för att säkra att maximalt vridmoment på 240 Nm uppnås vid låga varv (1 600 till 4 000 v/min) och kortast möjliga fördröjning vid snabb acceleration. I transient overboost-läget är även maximalt 270 Nm tillgängligt under en begränsad tidsperiod.

Även om motorn svarar väl vid låga varv ger turbon god effekt överlag och utmärkta topprestanda: 160-hästarsmotorn ger till exempel 95 procent av sitt vridmoment mellan 1 500 och 5 500 varv. Detta innebär att man kan använda högre utväxling, vilket gynnar bränsleekonomin och komforten.

Dubbel individuell kamaxeltidsstyrning ger ökad effektivitet

1.6-liters Ford EcoBoost-motorn har individuell tidsstyrning av båda kamaxlarna, så att man får ett optimalt gasflöde genom förbränningskammaren i alla motorhastigheter. Det här Ti-VCT-systemet spelar en avgörande roll för förbättringen av bränsleekonomin och prestandan, inte minst när motorn är belastad.

Ti-VCT har också gjort det möjligt för Fords tekniker att ytterligare förstärka vridmomentet vid låga varv genom en ”renhållningseffekt”. I den här processen utnyttjas tryckskillnaden mellan insugs- och utblåsventilerna för att öka luftflödet genom motorn i låga hastigheter. Det ökar vridmomentet och effektiviserar turboladdningen.

I Ti-VCT-systemet används aktuatorer drivna av oljetrycket, och systemet kan variera kamaxelvinkeln i upp till 50 grader både på insugs- och utblåsventilerna.

Förbättrad motordesign minskar CO2-emissionerna

1.6-liters Ford EcoBoost-motorn är en helt ny konstruktion som utvecklats med hjälp av den senaste tekniken i syfte att uppnå enastående prestanda och tillförlitlighet.

Den är tillverkad helt i aluminium, med ett extremt styvt, gjutet cylinderblock med bärbalk och inbyggd oljetank. Cylinderhuvudet med sexton ventiler har DOHC-utformning med kuggremsdrivna kamaxlar och direktverkande mekaniska ventillyftare.

Designen har optimerats för maximal effektivitet med särskilt fokus på minskad friktion och andra förluster. Här ingår en förbättrad konstruktion som ger lägre friktion tack vare specialbehandlade kolvringar och ventillyftare, en oljepump med variabelt deplacement, smart förnyelsebar batteriladdning och ett innovativt kylsystem (av typen ”no flow”) som bygger på att ventiler styrda av motorhanteringssystemet reglerar kylvätskeflödet så att man får en snabbare uppvärmning vid kallstart.

Motorn är dessutom mindre än den traditionella
2.0-liters Duratec-motorn och kan därför dra fördel av minskad intern friktion, mindre pumpförluster och lättare vikt samtidigt som den värms upp snabbare. Detta bidrar till bränsleekonomifördelar som kunderna kan dra nytta av vid alla körförhållanden, både vid stads- och landsvägskörning.

Ett avancerat elektroniskt styrsystem övervakar alla nyckelkomponenter, som Ti-VCT, turbo, trottel, tändning, insprutningstryck och vibrationsgivare. Styrsystemet arbetar i realtid med motordata inhämtade en miljon gånger per sekund.

För fullständig version, se bifogade PDF eller Word-dokument.

# # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder kan laddas ned på Ford Motor Companys webbplats för media (www.fordmedia.eu)

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef