Gå direkt till innehåll
Kikki Danielsson om jantelagen i Swedes on the Edge

Pressmeddelande -

Kikki Danielsson om jantelagen i Swedes on the Edge

Idag är det premiär för det andra avsnittet i Fords YouTube-serie Swedes on the Edge. I avsnittet intervjuar komikern David Weaver Kikki Danielsson om jantelagen, och Kikki berättar hur denna oskrivna lag har format hennes liv som artist.

Kikki Danielsson är en av Sveriges mest folkkära och välrenommerade artister. Hon har bland annat nio varv av Melodifestivalen på sitt CV och hon har medverkat i Eurovision Song Contest två gånger; 1982 och 1985. Kikki har varit medlem i flera musikgrupper men mest känd är hon som frontfigur i gruppen Wizex, där en av gruppens största hits var Miss Decibel.

Men vägen fram till positionen som en av Sveriges största artister har i bland varit tuff. Jantelagen har alltid förföljt henne och det började redan i grundskolan där Kikki fick hoppa över första klass då hon hade lärt sig själv att läsa och skriva. Detta fick Kikki att sticka ut i unga år, och mobbarna passade då på att ge sig på henne.

När Kikki sedan fick sitt stora genombrott med Wizex var det mobbarna som kom och bad om autograf.

Se avsnitt två av Swedes on the Edge här: www.ford.se/swedes-on-the-edge

Detta är Swedes on the Edge
Swedes on the Edge är en YouTube-serie gjord av Ford Sverige. Bakom produktionen står Calle Schulman och MS&L. Serien följer den amerikanska komikern David Weaver som iklär sig rollen som Ford-anställd från USA. David har kommit till Sverige för att hjälpa Ford med att använda sitt amerikanska DNA, men för att lyckas så måste han först lära sig mer om Sverige. Därför så intervjuar han fem kända svenskar om typiskt svenska företeelser, som jantelagen, den svenska synden och den svenska spritromantiken.

Förra veckan sändes det första avsnittet där polisen och författaren Martin Melin gav sin syn på den svenska pappaledigheten. Avsnittet har redan setts av hundratusentals människor:

- Vi hade nog inte räknat med att så pass många skulle intressera sig för vår serie. I dagsläget har vi drygt 150 000 visningar på det första avsnittet vilket känns mycket bra. När vi tog fram idén för Swedes on the Edge ville vi skapa något som var underhållande utan att kännas som en omstöpt reklamfilm. När man pratar om svenska företeelser som jantelagen och pappaledigheten, speciellt med amerikaner, har de ofta svårt att första hur och varför. Det var också ett medvetet val att framställa amerikanen som väldigt stereotyp då vi ville driva lite med oss själva, i egenskap av att vi är ett amerikanskt företag, säger Erik Lindham

Fotnot:

Se första och andra avsnittet av YouTube-serien Swedes on the Edge här: www.ford.se/swedes-on-the-edge

De övriga avsnitten kommer att publiceras med en veckas mellanrum på onsdagar. Dessa avsnitt är:

26 september – Bengt Frithiofsson och den svenska spritromantiken
3 oktober – Linus Adolphson och det svenska vemodet
10 oktober – Bingo Rimér och den svenska synden

För mer information, kontakta:
Erik Lindham, informationschef
0733-334309, elindham@ford.com

Ämnen


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 199 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll