Gå direkt till innehåll
Nya Ford Mustang tar ett nytt språng framåt med Dark Horse
Nya Ford Mustang tar ett nytt språng framåt med Dark Horse

Pressmeddelande -

Ikoniska Ford Mustang föds på nytt - kommer nu till Sverige

Ford offentliggjorde idag att nya Mustang nu finns tillgänglig för beställning i Europa.

Det senaste kapitlet i historien om en sann prestandaikon och världens mest sålda sportbil 2 skrivs nu om. En banbrytande digital cockpit, en avancerad ny V8-motor och en fräsch, tuffare design för att fängsla en ny generation av Mustang-fans.

2024 är ett speciellt år då Ford Mustang firar 60 år av kontinuerlig produktion. Under den tiden har fler än 10 miljoner Mustanger sålts, tusentals framträdanden i film, tv, musik och videospel och den har blivit världens mest omtyckta bil på Facebook.

"Nya Mustang är allt som våra kunder förväntar sig av en obestridd bilikon – och lite därtill. Överraskande, uppkopplad teknik kompletterar och höjer verkligen prestandan som kommer att vinna över en helt ny generation av förares hjärtan,” säger Jon Williams, chef för Ford Blue, Europa.


Spektakulär och atletisk prestanda

Nya Ford Mustang tar legendarisk prestanda till ännu högre höjder med uppgraderad hårdvara, mjukvara och detaljer – plus en ny Gen IV 5,0-liters V8-motor som ger 446 hk och ett vridmoment på 540 Nm.3

Nya Mustang GT har ett nytt luftinsugningssystem med dubbla luftintag och dubbla spjälhus, vilket minimerar induktionsförlusterna och möjliggör ett högre luftflöde för ökad motoreffekt. Vid låga motorvarvtal öppnas det ena spjälhuset för högre effektivitet, medan det andra spjälhuset öppnas synkroniserat vid högre motorvarvtal för att maximera effekten. Direktinsprutning med högt tryck och insprutning med lågtrycksport arbetar tillsammans för att ge vridmoment vid låga varvtal och kraft vid höga varvtal.

Gen IV 5,0-liters V8 har också en polymerbelagd vevaxel i smidesstål för minskad friktion och hållbarhet, med sintersmidda vevstakar för pålitlig kapacitet vid höga varvtal. Nya insugs- och avgaskamaxlar driver ventilerna med stor diameter, med den variabla kamaxelinställningen Ti-VCT som säkerställer en bred kraftspridning över alla motorvarvtal.

Upp till sex interaktiva körlägen optimerar prestandan i en mängd olika körscenarier: Normal, Sport, Slippery, Drag, Track 4 och en anpassningsbar inställning som gör att föraren kan ställa in Mustang efter sina önskemål. När varje läge väljs ger HiFi-grafiken på den digitala instrumentpanelen liv åt de enskilda funktionerna.


Körresponsen har förbättrats genom att fjädringsgeometrin optimerats för att minska den följsamma styrningseffekten som kan bidra till understyrning, samtidigt som en snabbare styrutväxling också förbättrar kurvtagningsdynamiken.

Varvtalsmatchning håller motorns varvtal vid manuella nedväxlingar för att säkerställa smidig inkoppling av nästa växel. Standard på Mustang GT, ger det nu ännu mer precision åt föraren.

Mustang GT kan fås med Fords 10-växlade automatlåda eller sexväxlade manuella växellåda. Ett standardpaket med Performance Pack innehåller 19-tums lättmetallfälgar, en differential med begränsad slirning för ökad dragkraft, Brembo-bromsar med 19-tums bromsok och ett Active Valve-avgassystem som ger justerbara motorljud för att passa körscenariot. Tillvalet MagneRide® aktiv fjädring övervakar vägförhållandena tusen gånger per sekund och använder en elektroniskt styrd vätska för att justera dämpningsmotståndet efter behov.

En elektronisk drift-broms ger ny teknik till racingbanan och skänker ny förmåga att drifta med bakhjulen via ett traditionell handbromshandtag. Den elektroniska Performance parkeringsbromsen är konstruerad för att både nybörjare ska lära sig att förbättra sina driftfärdigheter och ge expertförare ett system färdigt för tävling.


Uppslukande digital upplevelse med anpassningsbara cockpitkluster

Invändigt har den sjunde generationen Mustang en tekniskt avancerad, förarcentrerad cockpit som sömlöst blandar Mustang-arv med banbrytande teknik.

Den traditionella övre instrumentbrädan med dubbla ”ögonbryn” har gett plats för en flödande, glasbeklädd digital kontrollpanel, vilket ger en renare och mer engagerande förarmiljö.

Bakom en ny, flatbottnad ratt med tjockare drivkrans för bättre kontroll sitter ett 12,4-tums digitalt instrumentkluster, som kan anpassas för att visa olika design, och ny, anpassningsbar, körlägesberoende grafik.

Detta digitala instrumentkluster flyter sömlöst in i en 13,2-tums SYNC 4 6-mittkonsol bakom samma integrerade glas, vinklad mot föraren. Den ergonomiska placeringen av dessa skärmar ger tydlig visuell information och lättåtkomliga kontroller, som tillsammans skapar en engagerande digital upplevelse.

Mustangs helt anpassningsbara cockpitkluster och interiörbelysning börjar i koppar och mörka färger – teman som liknar dem i den elektriska SUV:en Mustang Mach-E. Animerad välkomstbelysning och Mustang-unika välkomstskärmar hälsar föraren välkommen när man närmar sig bilen. Klusterdisplayer och omgivande innerbelysning kan skräddarsys, medan instrumentpanelen anpassar sig till det valda körläget.


När du väljer personliga körlägesinställningar visas en visualisering av bilens inställningar på mittkonsolen med hjälp av Unreal Engine 3D-programvara, en datorspelsmotor som producerar renderingar i realtid. Bilens inställningar kan justeras genom att interagera med pekskärmen – genom att svepa på grafiken roterar bilen på skärmen för 360-graders visning.

Ett fräscht interiörmönster har utvecklats speciellt för nya Mustangs lädersäten, mjuk plast över instrumentpanelen och dörrkorten och ratten helt klädda i läder.

Nya Mustangs kommer med accentsömmar på ratten och ett unikt klädselperforeringsmönster över mittkonsolen, kompletterat med färgkoordinerade, asymmetriska accentränder på säkerhetsbältena.

Genom att ersätta fysiska reglage för funktioner som klimatkontroll med digitala knappar på pekskärmen har man frigjort extra utrymme i mittkonsolen för personliga föremål och en trådlös laddningsplatta för smartphones.

Fords senaste SYNC 4 6-system kan också integrera smartphones utan kabel med hjälp av trådlös Apple CarPlay och Android Auto.7 För bankörningsentusiaster finns USB-portar för spårkameror eller dataloggningsenheter bekvämt placerade för att förhindra att kablar draperas över kupén.

Ett B&O-ljudsystem som standard ger skarpt ljud genom 12 högtalare och en subwoofer, med högtalarplacering och kalibrering som utformats speciellt för Mustang och en dedikerad kontrollmeny i SYNC 4 6-systemet.

Nya Mustang är också kompatibel med Fords mjukvaruuppdateringar för att trådlöst förbättra bilen över tid.

Skarp, uppseendeväckande design med tidlösa Mustang-detaljer

Nya Mustang blandar modernt utmejslat utseende och arvsinspirerad design för att skapa en omisskännlig närvaro och tilltala fler sportbilskunder än någonsin tidigare.

Den låga, horisontella fronten på den karakteristiska tredelade motorhuven är i linje med de nya LED-strålkastarna för att skapa en mer effektfull front, influerad av den ursprungliga 1960-talsdesignen och optimerad för fotgängarskydd.

För första gången har varje modell i den helt nya Mustang-serien sin egen unika front. Mustang GT har större grillöppningar, konstruerade för att ökat luftflödet, vilket återspeglar modellens kraft och prestanda. Aerodynamiken optimeras ytterligare med nya motorhuvsventiler och en omdesignad frontsplitter.

Den eleganta taklinjen, den breda, agila hållningen och det förkortade bakre överhänget är också trogna de autentiska proportionerna hos den första generationens modell, medan de breddade bakre skuldrorna ger muskler över hjulen i sann Mustang-stil.

Baktill har en förlängd bakdel med djärv, signaturbelysning med tri-bar och en omdesignad diffusor för förbättrad aerodynamisk balans.

Mustang cabriolet fortsätter sitt arv av att erbjuda frihet utomhus. En enkel aktivering med en knapptryckning med en mittspärr med ett handtag öppnar och stänger det helfodrade och isolerade tygtaket. Den kompakta takkonstruktionen och den oberoende bakfjädringen bidrar också till ett rejält bagageutrymme som rymmer två golfbagar.

En ny motorskydd, svart fjäderbensstag från ena tornet till andra, omdesignat emblem och snyggare vajer-, bränsle- och bromsledningsdragningar innebär att sikten är bättre än någonsin när motorhuven är uppfälld.

Den nya Mustangen lanseras med 12 färgalternativ, inklusive tre nya kulörer – iögonfallande Blue Ember, Vapor Blue och Yellow Splash. Kunderna kan också välja mellan svarta eller röda Brembo-bromsok, båda med Mustang-logotypen, plus ett urval av två nya 19-tums lättmetallfälgar.

Fler säkerhetsfunktioner; mer teknik

Precis som den elektriska Mustang Mach-E är sjunde generationens Ford Mustang coupé och cabriolet utrustad med nästa generations Fords förarassistansfunktioner, inklusive hastighetsskyltigenkänning, intelligent adaptiv farthållare med Stop & Go, 8-filscentreringsassistent, 9 evakuerande styrassistent 10 och backbromsassistent. 11

Ägare kan hålla kontakten med sin Mustang via FordPass 12-appen, med hjälp av funktioner som fjärrstart och stopp av fordon, låsning och upplåsning av 13dörrar, schemaläggning av starttid, lokalisering av fordonet och hälso- och statuskontroller av fordon. 14 Ägare kan också se viktig fordonsinformation, inklusive bränsle- och oljenivåer och servicehistorik.

Nya Mustang Dark Horse ger nya nivåer av körning

Mustang Dark Horse är den mest bankompatibla serietillverkade Mustangen och ligger till grund för Mustang-märkets motorsportsaktiviteter.

Mustang Dark Horse är utrustad med en unik version av den helt nya Gen IV V8-motorn som ger med högre effekt tack vare nya kamaxlar och unik Mustang Dark Horse-tuning. Insugskonstruktionen med dubbla gasspjäll släpper in dubbelt så mycket frisk luft i motorn för maximal prestanda, och levererar 453 hk och 540 Nm i vridmoment.3

Mustang Dark Horse kommer som standard med en unik sexväxlad TREMEC manuell växellåda med en 3D-tryckt växelkula i titan, eller Fords 10-växlade automatiska växellåda med paddelväxlar. En växlingsfunktion gör det möjligt för föraren att växla manuellt utan att släppa gaspedalen, vilket gör att kraften kan återställas till hjulen så snabbt som möjligt.

Ett Performance Package är också standard, vilket understryker modellens racingförmåga. Nyckelkomponenter inkluderar extra motoroljekylare, transmissionsoljekylare för den valfria automatiska växellådan, en unik, lättad kylare med större värmeavstötning plus kraftfullare kylfläktar för att förbättra uthållighet och återhämtning, och en bakaxelkylare. En standard Torsen-differential med begränsad slirning maximerar den tillgängliga kraften för förbättrad acceleration och kurvtagning, medan en elektroniska Performance parkeringsbromsen möjliggör för föraren att utnyttja Mustang Dark Horse drifting förmåga.

Prestandapaketet innehåller också unik chassitrimning, större krängningshämmare bak och kraftiga främre dämpare, Brembo sexkolvar främre bromsok med 390 mm främre skivor, fjäderbensstag, bakre K-stag, förskjutna monteringshjul (19x9- tum fram- och 19x9,5-tums bakhjul), och Pirelli P Zero PZ4-däck. Unikt trimmad MagneRide®aktiv fjädring kommer som standard för optimerad prestanda under väg- och banförhållanden.

Mustang Dark Horse har också visuella uppgraderingar utformade för att återspegla dess position som det mest fokuserade bilen i den sjunde generationen – och för att öka dess förmåga på banan.

Framtill omger en djärv skugggrafik de mörka LED-strålkastarna, som kompletterar ett unikt blanksvart galler med trapetsformade "näsborrar" och omdesignad nedre främre stötfångare med högglansiga "huggtänder". Nedre sidokjolar och en fast bakvinge, unik race-inspirerad diffusor och mörka fyrkantiga avgasutblås är också bland de racingfokuserade designelementen.

Traditionella Mustang-emblem ersätts med en ny Mustang Dark Horse-logotyp på de främre hjulhusen, bakluckan och dörrtrösklarna, medan en Dark Tarnish-anodiserad version av den berömda ponnyn stannar kvar på framsidan. Inuti ersätter det unika Mustang Dark Horse-märket den vanliga Mustang-ponnylogotypen på instrumentpanelen och digitala displayer, och varje bil har en unik produktionsnummerbricka.

Unikt för Mustang Dark Horse är Blue Ember metallic-färg – en sval, mörk nyans som avger ett varmt sken när den fångar ljuset. Ett urval av applicerad eller målad funktionsgrafik för taket och motorhuven finns också i en mängd olika färger och stilar. Det valfria Appearance-paketet inkluderar mörkt Notorious Blue Brembo bromsok med en ljusare Grabber Blue-logotyp.

Inuti den racerbilsinspirerade flatbottnade ratten har anodiserade paddelväxlar i silver på versioner med automatlåda och placerar en dedikerad Drive Mode-knapp inom räckhåll. Ratten är försedd med unika Indigo Blue-accentsömmar mot ett innerfoder i prestandamocka och sitter framför ett 12,4-tums digitalt instrumentpanel med anpassningsbara skärmar och Drive Mode-beroende kluster – precis som Mustang GT.

Kontrasterande blå sömmar över dörrpanelerna och sätena, växelspaken och mittkonsolen lyfter stämningen i kupén, förstärkt ytterligare av unika blå säkerhetsbälten. Mustang Dark Horse Appearance Pack adderar Deep Indigo Blue-säten med en unik sätesperforering som avger ytterligare inslag av blått under ytan.

Interiörlister, ramar och ventiler är polerade i Black Alley – en mörk metallglans som ersätter de välbekanta ljusa silvernyanserna från andra Mustang-detaljer. I mitten av Mustang Dark Horse-kupén på bilar utrustade med den sexväxlade TREMEC manuella växellådan finns en anodiserad blå titanväxel, ihålig för att begränsa värmelagringen.

Mustang Dark Horse kommer också med ett B&O-ljudsystem som ger skarpt ljud genom 12 högtalare och en subwoofer.

Nya Mustang och Mustang Dark Horse finns nu till försäljning och priserna börjar på:

  • Ford Mustang GT Fastback V8 kr från 665 900 kr
  • Ford Mustang GT Convertible V8 kr från 709 900 kr
  • Ford Mustang Dark Horse Fastback V8 från 795 900 kr

Läs mer på ford.se
###

1 Mustang 5,0-liters V8 CO2-utsläpp 274-282 g/km och bränsleeffektivitet 12-12,4 l/100 km WLTP. CO2-utsläpp och bränsleeffektivitetsintervall kan variera beroende på fordonsvarianter som erbjuds av enskilda marknader.

Den deklarerade WLTP-bränsle-/energiförbrukningen, CO2-emissioner och elektrisk räckvidd bestäms enligt de tekniska kraven och specifikationerna i de europeiska förordningarna (EC) 715/2007 och (EU) 2017/1151 med senast ändrade ändringar. De tillämpade standardtestprocedurerna möjliggör jämförelser mellan olika fordonstyper och olika tillverkare.

2 Baserat på S&P Global Mobilitys globala registreringar av lätta fordon sammanställda under de senaste 10 åren. Dessa är sammanställda från myndigheter och andra källor och tar upp 95 procent av den globala volymen av nya fordon i mer än 80 länder. Sportbil, enligt definitionen av S&P Global Mobility, inkluderar tvådörrars coupé- och cabrioletmodeller.

3 Beräknas via kombinerad prestanda hos motorn och elmotorn(er) med maximal batterieffekt. Beräkningarna använder SAE J1349®-motorresultat och Fords elmotordynotest. Dina resultat kan variera.

4 Endast för körning på bana.

5 Driftbromsen är endast avsedd för bananvändning. Den ska aldrig användas på allmänna vägar. Se bruksanvisningen för information om användning.

6 Kör inte när du är distraherad. Använd röststyrda system när det är möjligt; använd inte handhållna enheter när du kör. Vissa funktioner kan vara låsta när fordonet är i växel. Alla funktioner är inte kompatibla med alla telefoner.

7 Kräver telefon med aktiv datatjänst och kompatibel programvara. SYNC 4 kontrollerar inte produkter från tredje part när de används. Tredje part är ensam ansvarig för deras respektive funktionalitet.

8 Om stoppet är längre än tre sekunder måste föraren ingripa och trycka på "RES"-knappen eller gaspedalen för att återuppta systemets drift.

9 Filhållningssystemet styr inte styrningen. Förarassistansfunktioner är kompletterande och ersätter inte förarens uppmärksamhet, omdöme och behov av att kontrollera fordonet. Det ersätter inte säker körning. Se bruksanvisningen för detaljer och begränsningar.

10 Undanmanöversystemet kontrollerar inte fordonet.

11 Förarassistansfunktioner är kompletterande och ersätter inte förarens uppmärksamhet, omdöme och behov av att kontrollera fordonet. Det ersätter inte säker körning. Se bruksanvisningen för detaljer och begränsningar.

12 FordPass-appen, som är kompatibel med utvalda smartphone-plattformar, kan laddas ner. Meddelande- och dataavgifter tillkommer. FordPass Connect, FordPass-appen och den kostnadsfria uppkopplade tjänsten krävs för fjärrfunktioner (se FordPass-villkoren för mer information). Anslutna tjänster och funktioner är beroende av Vodafones eller Vodafones partners mobilnätverkstillgänglighet. Ny teknik/mobila nätverk/fordonskapacitet kan begränsa funktionaliteten och förhindra drift av anslutna funktioner. Ansluten tjänst exkluderar Wi-Fi-hotspot.

13 Funktioner kan behöva aktiveras.

14 I regioner där det är tillåtet enligt lag.


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom fem återförsäljare uppdelade på 63 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se.

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll