Gå direkt till innehåll
Ford offentliggör nya Ford Mustang – mer prestanda och bättre digitala lösningar

Pressmeddelande -

Ford offentliggör nya Ford Mustang – mer prestanda och bättre digitala lösningar

• Nya Mustang coupé och cabriolet andas ambitiös stil kombinerad med en revolutionerande digital upplevelse, plus bättre prestanda med förbättrad bankapacitet

• Genomgående digitalisering av bilen är förarfokuserad med anpassningsbar dubbelskärm, SYNC 4-anslutning och underhållning, bankörnings-appar i 3D, allt uppgraderbar med Ford Power-Ups

• Mustang Dark Horse är den mest banförberedda Mustang någonsin, med uppgraderad fjädring, aerodynamik och 5,0-liters V8, vilket leder Mustangs återkomst till global motorsport

Stockholm den 15 september 2022
Ford offentliggör idag den helt nya Ford Mustang, som förvandlar världens mest sålda sportcoupé med en helt nydesignad digital sittbrunn, en avancerad ny V8-motor och tuffare styling för att göra denna till den mest njutningsbara Mustangen någonsin.

Ford Mustangs inverkan går långt utöver de över 10 miljoner bilar som sålts under dess 58 år av kontinuerlig produktion. Den har gjort tusentals framträdanden i film, tv, musik och TV-spel och är världens mest omtyckta bil på Facebook.

Sedan den senaste Mustangen introducerades 2014, har Mustang blivit världens mest sålda sportcoupé varje år.

Atletisk prestanda
Den nya coupén och cabrioleten tar Mustangs atletiskhet till nya höjder, inklusive uppgraderad hårdvara, mjukvara och trimning – plus en ny Gen IV 5,0-liters V8-motor som ger ännu bättre respons och prestanda.

Nya Mustang GT har ett nytt luftinduktionssystem med dubbla luftintag och design med dubbla gasspjäll, vilket minimerar induktionsförlusterna och möjliggör högre flödeshastigheter.

Upp till sex interaktiva och anpassningsbara körlägen optimerar prestanda under en mängd olika körförhållanden: Normal, Sport, Slippery, Drag, Track och en anpassningsbar inställning med flera tillgängliga profiler, skräddarsydda för individuella förares preferenser.

Körresponsen har förbättrats genom minskad följsamhet från ratt till däck, medan ett snabbare styrförhållande förbättrar den nya bilens kurvdynamik.

Varvtalsmatchning håller motorvarvtal när kopplingen är ilagd för att bibehålla maximalt vridmoment mellan manuella växlingar. Detta är standard på GT vilket ger ännu mer precision i vad som är den mest bankörnings-kapabla Mustangen någonsin.

GT: säljs antingen med Fords 10-växlade automatiska växellåda eller en sex-växlad manuell låda. Det standardiserade Performance Pack innehåller 19-tums lättmetallfälgar, en sportdifferential för bättre grepp, 19-tums Brembo-bromsar och ett aktivt avgasspjäll som ger justerbara motorljud för att passa körscenariot. Valbar MagneRide® aktiv fjädring övervakar förhållandena tusen gånger per sekund och använder en elektroniskt kontrollerad vätska för att anpassa dämpningsmotståndet till väglaget.

Förarfokuserad, digital upplevelse
Bakom den ikoniska exteriörsilhuetten av sjunde generationens Mustang finns den mest tekniskt avancerade, förarcentrerade cockpiten bland alla Mustanger hittills, som kombinerar det bästa från dåtid, nutid och framtid.

Mest märkbart är borttagandet av Mustangs traditionella dubbla övre instrumentbräda, vilket ger plats för en öppen, flytande och inglasad mittkonsol, fullmatad med teknik.

Bakom den nya, tjockare, plattbottnade ratten sitter ett 12,4-tums digitalt instrumentkluster med en hög grad av anpassningsbarhet. Dessutom har designen för de olika körlägena gjorts om för den nya modellen.

Det digitala instrumentklustret flyter sömlöst in i en 13,2-tums SYNC 4-skärm bakom samma integrerade glas, vinklat mot föraren. Den ergonomiska placeringen av dessa skärmar ger tydlig visuell information och lättåtkomliga kontroller, som tillsammans skapar en uppslukande digital upplevelse.

Mustangs anpassningsbara cockpitkluster och interiörmiljö går i koppar och mörka färger, i ett liknande tema som används för Mustang Mach-E, och kan konfigureras helt som föraren själv vill. Kluster-displayer och omgivande interiörbelysning kan konfigureras i förarens valda toner, medan instrumentkluster anpassar sig till det valda körläget. När man väljer personliga körlägesinställningar visas en visualisering av bilens inställningar på mitten med hjälp av Unreal Engine 3D-programvaran, en datorspelmotor som producerar realtidsrenderingar. Genom att interagera med pekskärmen kan fordonsinställningarna justeras genom att dra grafiken för att rotera bilen virtuellt.

Nästa generations Mustang får ett nytt interiörmönster som utvecklats speciellt för varumärket. Bilen har lädersäten och mjuk plast över instrument- och dörrpanel, med en ratt helt i läder.

Modeller i högre serier kommer med ett urval av accentsömmar på ratten och ett unikt perforeringsmönster för klädseln över mittkonsolen, kompletterat med färgkoordinerad, asymmetriska accentränder på säkerhetsbältena.

Mittkonsolen innehåller också en trådlös mobiltelefonladdare tack vare det extra utrymmet som ges genom att flytta fler funktioner till pekskärmen.

Fords senaste SYNC 4-system är helt kompatibelt med Apple CarPlay och Android Auto, som integreras sömlöst med FordPass-appen. Precis som den elektriska Mustang Mach-E, har den nya Mustangen trådlös uppdateringskapacitet via Ford Power-Up.

Det senaste ljudsystemet från B&O ger skarpt ljud genom 12 högtalare och en subwoofer, inklusive användningen av Fords elektroniska ljudförbättringsteknik för att förstärka motorljudet direkt in i kupén.

En modern design
Den sjunde generationen lägger till en modern touch till en arvsinspirerad design, som har som mål att tilltala den bredaste kunddemografin för Mustang hittills.

Den låga, horisontella pannan över framsidan av den karaktäristiska tredelade motorhuven är i linje med nya LED-strålkastare för att skapa en mer slagkraftig front, influerad av den ursprungliga 1960-talsdesignen och är optimerad för fotgängarskydd. Dess slanka taklinje, breda sprintställning och förkortade bakre överhäng stämmer också överens med den första generationens autentiska proportioner, medan de vidgade bakstyckena pekar på kraften över hjulen i sann Mustang-stil.

Baktill rymmer en utökad bakspoilermodul en ny tri-bar-belysning och omdesignad diffusor för förbättrad aerodynamisk balans.

För första gången har varje modell i den nya Mustang-serien sin egen unika front, vilket gör att kunderna kan välja det utseende som bäst passar deras egen personlighet. GT, hjärtat av Mustang-märket, har större grillöppningar konstruerade för att tillåta ökat luftflöde, vilket återspeglar ökningen av kraft och prestanda. Bilens aerodynamik optimeras ytterligare med tillägget av nya motorhuvsventiler och omdesignad främre splitter.

Mustang cabriolet fortsätter sitt arv av att erbjuda maximal frihet. En enkel aktivering med det centrerade handtaget öppnar och stänger det helfodrade och isolerade tygtaket. Den kompakta takdesignen och den oberoende bakre fjädringen bidrar också till betydande bagageutrymme som rymmer upp till två golfbagar.

Under motorhuven bidrar en ny motorkåpa, svart torn-till-torn fjäderbensstag, nydesignat emblem och bättre kabel-, bränsle- och bromsledningar till en förbättrad estetik runt hjärtat av Mustang. Animerad välkomstbelysning och Mustang-unika välkomstskärmar möter också föraren när denne närmar sig bilen.

Nya Mustang lanseras med 12 färgalternativ inklusive tre nya nyanser – iögonfallande Blue Ember, Vapor Blue och Yellow Splash. Kunder kan också välja mellan svarta eller röda Brembo bromsok, alla med Mustang-loggan, plus ett urval av två nya 19-tums lättmetallfälgar.

Fler säkerhetsfunktioner och mer teknik
Sjunde generationens coupé och cabriolet är utrustad med nästa generations förarassistansfunktioner, som precis som med Mustang Mach-E inkluderar skyltsigenkänning, intelligent adaptiv farthållare med Stop & Go, körfältscentreringsassistent, Evasive Steer Assist och Reverse Brake Assist. En annan nyckelfunktion är Active Pothole Mitigation, som kontinuerligt övervakar fjädring, kaross, styrning och bromseffekt och justerar fjädringsresponsen därefter. Stolen Vehicle Services – en FordPass-funktion som ger 24-timmars support vid stöld – är också en nyhet i nya Ford Mustang.

Ägare kan hålla kontakten med sin Mustang via FordPass-appen på andra sätt, genom att använda fjärrfunktioner som fjärrstart, låsning och upplåsning av dörrar, schemaläggning av starttid, lokalisering av fordonet och hälso- och statuskontroller. FordPass-appen har viktig fordonsinformation tillgänglig för användare, inklusive bränsle- och oljenivåer, servicehistorik och garantiinformation.

Nya Mustang Dark Horse ger ultimat bankapacitet
Mustang Dark Horse debuterar tillsammans med nya Mustang GT. Mustang Dark Horse är det ultimata uttrycket för bankapacitet och grunden för märkets motorsportinsatser.

Med utgångspunkt i den atletiska, tuffa designen och de digitala upplevelserna av sjunde generationens Mustang, levererar Dark Horse-serien den mest banfokuserade precisionen av alla Mustanger hittills.

Kärnan i denna nya Mustang är en version med högre effekt från den helt nya Gen IV V8-motorn med nya kamaxlar och unik Dark Horse-inställning, med segmentexklusiv design med dubbla gasspjällshus för dubbelt så mycket luft i motorn för maximal prestanda. Dark Horse kommer som standard med en unik sexväxlad TREMEC manuell växellåda med växelkula i titan, tillgänglig exklusivt för denna modell, eller Fords 10-växlade automatiska växellåda med paddelväxlar.

Mustang Dark Horse kommer som standard med Performance Package som möjliggör varumärkets "Track Sprint"-kapacitetskrav. Det som möjliggör denna extra kapacitet inkluderar en extra motoroljekylare, transmissionsoljekylare (med automatisk växellåda), en unik och lättare kylare med större värmeavstötning, plus kraftfullare kylfläktar för att förbättra uthållighet och återhämtning, och bakaxelkylare. En standard Torsen-differential maximerar greppet för förbättrad acceleration och kurvtagning.

Detta paket inkluderar också unik chassitrimning, större krängningshämmare bak och kraftiga främre dämpare, 19-tums Brembo fastkolvbromsar fram med större rotorer, fjäderbensstag, bakre K-stag, bredare hjul (19 x 9- tum fram och 19 x 9,5-tums bakhjul), plus Pirelli P Zero PZ4-däck.

En elektronisk driftbroms tillför ny teknologi till racingbanan och möjliggör den bakhjulsdrivna driftkapaciteten hos Mustang med det visuellt tilltalande och funktionaliteten hos en traditionell, mekanisk handbroms. Performance Electronic Parking Brake är konstruerad för både nybörjare för att lära sig och förbättra sina driftfärdigheter och förse expertförare med ett tävlingsfärdigt system.

Mustang Dark Horse har också visuella uppgraderingar utformade för att återspegla dess position som höjdpunkten i den sjunde generationen och öka bankapaciteten.

Framtill omger en djärv skugg-grafik de mörklagda LED-strålkastarna, som kompletterar en unik glansig svart grill och en omdesignad nedre stötfångare med högblanka "huggtänder". Nedre sidokjolar och en fast bakvinge, unik race-inspirerad diffusor och mörka fyrkantiga avgasspetsar framhäver bilens bankörnings-fokuserade design.

Traditionella Mustang-loggor ersätts med en ny Dark Horse-logotyp på de främre hjulhusen, bakluckan och dörrtrösklarna, medan en Dark Tarnish-anodiserad version av den berömda ponnyn finns kvar på framsidan. Interiört ersätter det unika Dark Horse-emblemet den vanliga Mustang-loggan på instrumentpanelen och digitala displayer, och varje bil har ett individuellt chassinummer.

Unikt för Mustang Dark Horse är Blue Ember metalliclack – en sval, mörk nyans som avger ett varmt sken när den fångar ljuset och sätter tonen för bilens övergripande målmedvetna utseende. Ett urval av funktionsgrafik längs taket och nedåt huven finns också i en mängd olika färger och stilar. Det valfria Appearance-paketet inkluderar mörkt Notorious Blue Brembo bromsok med en ljusare Grabber Blue-logotyp.

I en tjockare, plattbottnad ratt finns växelpaddlar i anodiserat silver och en dedikerad körlägesknapp vid tummen, med unika Indigo Blue-accentsömmar mot ett inre foder i mocka. Ratten sitter framför ett 12,4-tums digitalt instrumentkluster med anpassningsbara skärmar.

Kontrasterande blå sömmar över dörrpanelerna och sätena, växelspaken och mittkonsolen lyfter känslan i kupén, förstärkt ytterligare av unika blå säkerhetsbälten. Dark Horse Appearance Pack lägger till Deep Indigo Blue-säten med en unik sätesperforering, som avger ytterligare inslag av blått under ytan.

Interiörlister, ramar och ventiler kommer i Black Alley – en mörk metallglans som ersätter de välbekanta ljusa silvernyanserna från andra Mustang-versioner. I mitten av Dark Horse-cockpiten, på bilar utrustade med den sexväxlade TREMEC manuella växellådan, finns en anodiserad blå växelspak i titan för att förhindra värmeuppbyggnad.

Dark Horse kommer också med det senaste ljudsystemet B&O, som ger skarpt ljud genom 12 högtalare och en subwoofer.

Dark Horse leder Ford Mustangs återkomst till global motorsport
Introduktionen av Dark Horse lägger grunden för Mustanger som kommer att tävla globalt i en mängd olika serier, inklusive GT3, GT4 och NASCAR.

Dark Horse S är byggd unikt för motorsport som en avskalad version av den serietillverkade Dark Horse-versionen. Alla icke-nödvändiga delar och trimdelar har tagits bort för Dark Horse S. Inuti finns en fullständig FIA-certifierad säkerhetsbur, säkerhetsnät, en racerstol med säkerhetsbälten och en racingratt med snabbkoppling. Andra säkerhetsfunktioner inkluderar elektriska frånkopplingar och ett brandsläckningssystem.

Ford återvänder till fabriksstödd GT3-racing med en helt ny Mustang GT3 IMSA racingbil som också kommer att vara tillgänglig för kunder, från och med 24 Hours of Daytona 2024. Skapad av Ford Performance och Multimatic, drivs Ford Mustang GT3 av en 5,0-liters V8-motor kommer att leverera den fulla potentialen för uthållighetsracing hos en Ford Mustang för kunder över hela världen.

Ämnen

Kategorier


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom 34 återförsäljare uppdelade på 77 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll