Gå direkt till innehåll
Helt nya Ford Mondeo erbjuder fotgängarskydd, nya motorer och minskad vikt

Pressmeddelande -

Helt nya Ford Mondeo erbjuder fotgängarskydd, nya motorer och minskad vikt

  • På nya Mondeo debuterar nu Fords nya säkerhetssystem Pre-Collision Assist med Pedestrian Detection, som upptäcker människor längre fram på vägen (eller människor som korsar fordonets väg) och bromsar automatiskt om föraren inte reagerar på varningarna.
  • I det mest omfattande drivlineprogrammet någonsin ingår Mondeo Hybrid, segmentets första 1,0-liters och 1,5-liters EcoBoost-bensinmotorer samt en ny 210-hästars TDCi-diesel på 2,0 liter med dubbel sekventiell turboladdning.
  • Nya Mondeo har fått vikten reducerad med 25 kg; 80 procent av karossens viktminskning på upp till 115 kg har använts för att ge bättre bränsleeffektivitet och lägre koldioxidutsläpp
  • Bakre hjulupphängning med integrallänk, styvare chassi, elservo och nya bromsar betyder klassledande köregenskaper och kortare stoppsträckor.
  • Bland funktioner för förarassistans, komfort och säkerhet finns Fords adaptiva LED-strålkastare, uppblåsbara bakre bälten, flerkonturssäten, SYNC 2 och MyKey.
  • I nya Mondeo används avancerade material som höghållfast stål, magnesium och återvunnen plast. Styrkan förbättras även av innovativa produktionsmetoder, som hydroformning.
  • Vägbullret har minskat med 3 decibel och vindbruset med 8 procent. Mondeo har fått klassens bästa kylning och en sofistiskerad design som stöds av en förstärkt kvalitet i utförandet.

Göteborg, den 20 oktober 2014 – Nya Ford Mondeo blir den Ford-bilen med en ny teknik för fotgängarskydd som kan mildra konsekvenserna av olyckor eller hjälpa förare att undvika dem helt.

Den nya funktionen, kallad Pre-Collision Assist med Pedestrian Detection, erbjuds med det största utbudet drivlinor i Mondeos historia; här ingår den första bensin-/elhybridversionen. Nästa år lanseras en ny 210-hästars TDCi-diesel med dubbel sekventiell turboladdning.

Nya Mondeo, som finns i fyra- och femdörrarsversioner samt som kombi (utvecklad speciellt för Europa) erbjuder lägre buller och högra kvalitet i detaljerna, tekniska funktioner som Fords adaptiva LED-strålkastare, uppblåsbara bälten bak och flerkonturssäten samt en sofistikerad design.

"Nya Mondeo är det tekniskt mest avancerade Ford-fordonet som någonsin lanserats i Europa", säger Ulrich Koesters, fordonslinjechef på Ford Europa. Funktioner som Pre-Collision Assist med Pedestrian Detection ger trygghet och säkerhet åt förare som manövrerar i intensiv stadstrafik.

Upptäcka fotgängare

Fords nya säkerhetssystem Pre-Collision Assist med Pedestrian Detection upptäcker människor längre fram på vägen (eller människor som korsar fordonets väg) och bromsar automatiskt om föraren inte reagerar på varningarna. Systemet behandlar information från en kamera monterad i vindrutan och en radar i stötfångaren. Insamlade data jämförs med ”fotgängarprofiler” i en databas, för att skilja människor från objekt nära vägen.

Om en fotgängare upptäcks framför bilen och en kollision är nära förestående får föraren först en akustisk och visuell varning. Om föraren inte reagerar förkortar systemet tiden till bromsansättning genom att minska spalten mellan bromsbelägg och skivor. Om föraren fortfarande inte reagerar inleds bromsning automatiskt och bilens hastighet minskar.

Fords ingenjörer har testat systemet på avskilda banor med dockor i naturlig storlek. De har ägnat månader åt att testa och förfina systemet på vägar runt om i världen för att bevisa dess tillförlitlighet under verkliga förhållanden.

”Testningen var en viktig del av utvecklingsarbetet. Fotgängare finns i alla former och storlekar, och kan inta de mest skilda ställningar”, säger Gregor Allexi, ingenjör för aktiv säkerhet inom Ford Europa. ”Vi täckte in mer 500 000 kilometer och ett mycket stort antal möjliga typer av människor och situationer.”

Nya Mondeo kommer även att tillämpa automatisk bromsning för att mildra eller undvika kollision med ett framförvarande fordon. Active City Stop fungerar i hastigheter upp till 40 km/h. Vid högre hastigheter griper nya Pre-Collision Assist in och använder radar- och kamerateknik för att läsa av situationen framför fordonet. Systemet kan automatiskt applicera upp till full bromskraft för att hjälpa föraren att mildra eller undvika många typer av påkörning av framförvarande fordon.

Radartekniken ligger också till grund för den nya distansindikatorfunktionen och den adaptiva farthållaren (Adaptive Cruise Control). Distansindikatorn informerar visuellt föraren om avståndet i tid till framförvarande fordon. Den adaptiva farthållaren bibehåller automatiskt ett inställt avstånd till framförvarande fordon.

Den framåriktade kameran stödjer dessutom filkörningsassistans, som styr tillbaka fordonet om det skulle vara på väg ut ur filen och vägmärkesidentifiering, som via instrumentpanelen informerar föraren bland annat om hastighetsbegränsningar och omkörningsförbud.

Största motorutbudet någonsin

När det gäller bensinmotorer kommer nya Mondeo att kunna fås med både 1,5-liters och 2,0-liters EcoBoost samt den bensinsnåla men förvånansvärt kraftfulla 1,0-liters EcoBoost-motorn, som tre gånger i rad utnämnts till International Engine of the Year.

Nya Mondeo kommer att erbjuda en extra kraftfull 2,0-liters TDCi dieselmotor med dubbel sekventiell turboladdning som levererar 210 hk och 450 Nm i vridmoment. En ECOnetic-modell kommer att finnas tillgänglig med en 1,6-liters dieselmotor med klassens lägsta koldioxidutsläpp, 94 g/km*. Dessutom kommer nya Mondeo att kunna beställas med 2,0-liters TDCi-diesel på 150 eller 180 hästkrafter.

I fyradörrars Mondeo Hybrid kombineras en specialutvecklad bensinmotor på 2 liter med en elmotor och ett litiumjonbatteri på 1,4 kWh för att uppnå bästa tänkbara bränsleekonomi och koldioxidutsläpp på endast 99 g/km.*

För alla motorer som Mondeo erbjuds med har bränsleeffektivitet och utsläpp förbättras med upp till 14 procent, tack vare funktioner som aktivt grilljalusi.

Klassledande dynamik

Nya Mondeo är den första modellen i Europa som bygger på Fords globala plattform för CD-segmentet och därmed också först med Fords nya bakre integrallänksupphängning som ger både bekvämare körning och mer dynamiska prestanda.

Den helt nya plattformen och karosstrukturen förstärks av den elektriska servostyrningen, en nyhet på Mondeo, och förbättrade ABS-bromsar som minskat stoppsträckan mer än 1 meter i en fart på 100 km/h.

”Med en kaross som är 10 procent styvare än den förra modellen och funktioner som vridmomentsfördelning har vi lyckats ta fram vår mest följsamma och mångsidiga Mondeo någonsin”, förklarar Koesters.

Starkare kaross med avancerade material

Nya Ford Mondeo har sofistikerade material och tillverkas med avancerad produktionsteknik för att ge hög hållfasthet och ökad säkerhet, samtidigt som vikten minskar och bilen blir mera hållbar.

En metod för hydroformning av höghållfast stål, unik inom industrin, används för att tillverka A-stolpar, B-stolpar och takrelingar. Den nya insidan av bakluckan i magnesium för fyra- och femdörrarsvarianterna väger cirka 40 procent mindre än den traditionella motsvarigheten i stål.

En annan detalj som bidrar till att spara upp till 115 kg fordonsvikt i 1,5-liters EcoBoost-modellen är en främre energiabsorberare i återvunnet material. Detta är Fords första konstruktion som är avsedd att leva upp till kraven på fotgängarskydd i både USA och Europa. Med 1,5-liters EcoBoost väger Mondeo 25 kg mindre än med den föregående 1,6-liters EcoBoost-modellen; 80 procent av viktminskningen har använts för att ge plats åt funktioner som höjer bränsleeffektiviteten, sänker koldioxidutsläppen samt stärker säkerheten och komforten.

”Den vikt vi lyckats spara in har vi återinvesterat i bränslebesparande funktioner som spoilers och automatisk start-/stoppteknik, i funktioner som höjer bekvämligheten samt i en starkare och säkrare kaross”, säger Koesters. ”Vi har förbättrat hållfastheten i säkerhetsrelevanta områden med 40 procent och verifierat prestanda med tusentals datorsimuleringar och mer än 180 verkliga krocktester.”

Karosstrukturen hos Mondeo består till 61 procent av höghållfast stål. Ugnshärdat stål används i takkonstruktionen för att minska vikten med ytterligare 0,5 kg.

Bland ytterligare strukturella förbättringar kan nämnas:

En krängningshämmare som är speciellt utformad för att begränsa transmissionens rörelse vid en frontalkrock, och att minimera styrväxelns rörelse.

Tröskellådor i martensitiskt borstål för bättre sidokrockskydd

Stötfångarstruktur optimerad för energiabsorption och anpassad till chassibalkarnas egenskaper

En flänsförsedd frontkåpa som böjs vid kollision och som därmed tar upp krockenergi.

Integrerat fäste för det bakre hjulhuset i chassibalkarna ökar vridstyvheten med upp till 25 procent jämfört med en traditionell konstruktion

Teknik som ger mer bekvämlighet och säkerhet

Med nya Mondeo introducer Fords sina adaptiva LED-strålkastare på den europeiska marknaden. Kombinationen av LED-strålkastare och Fords adaptiva framljussystem ger föraren bättre sikt i mörker.

En avancerad version av aktiv parkeringshjälp med vinkelrät parkering hjälper föraren att hitta en lämplig parkeringsplats och backar sedan in utan att föraren måste hålla i ratten. Systemet stöds av en funktion som hjälper föraren att köra ut från parkeringsplatsen. Sidoparkeringshjälp visar på displayen hinder vid sidorna och framför och bakom bilen.

Med nya Mondeo debuterar Fords unika, uppblåsbara bälten i baksätet. Vid en olycka utvidgas bältet snabbt för att fördela krockkraften över en fem gånger större kroppsyta än vanliga bilbälten.

Bland de funktioner som gör körningen mer bekväm kan nämnas klassens första elektriskt justerbara rattstång med minne, flerkonturssäten med unik Active Motion-massage samt Fords kommunikationssystem SYNC 2.

Den förbättrade MyKey-tekniken, som för första gången blir aktuell i detta segment, gör det möjligt för Mondeo-ägare att programmera en av bilnycklarna, vilket vanligtvis blir aktuellt om en yngre person ska låna bilen. MyKey kan nog blockera inkommande mobilsamtal och ställa in högsta tillåtna hastighet. Det går även att se till att olika säkerhetsfunktioner inte kan stängas av, ange högsta tillåtna ljudvolym och inaktivera hela systemet om inte båda förare och passagerare använder bilbälten.

Överlägset bekväm med design och kvalitet i toppklass

Vägljudet har minskat med cirka 3 decibel bak och 2 decibel fram tack vare integrallänken i den bakre hjulupphängningen och extra ljuddämpande material. Vindbruset har reducerats med 8 procent till nivåer som tidigare bara har kunnat upplevas i premiumsegmentet.

Nya Mondeo har den högsta kvaliteten någonsin, både vad gäller den eleganta, sportiga och uttrycksfulla exteriören och den välutrustade, bekväma och ergonomiska insidan.

Modellen – som kommer att tillverkas på Fords hypermoderna anläggning i spanska Valencia – får en sportig profil med låg taklinje; kombin kan fås med ett öppningsbart panoramatak i glas. Den smala sidoprofilen har utformats för att förmedla ”visuell lätthet”, medan den avancerade och tekniska frontens design präglas av Fords mer framträdande trapetsformade grill, en välvd motorhuv och adaptiva, tunna och laserskurna LED-strålkastare.

På insidan välkomnas föraren av en instrumentpanel som är "digitalt analog". Den eleganta genomgående mittkonsolen ger kupén en sportig cockpit-känsla.

”Fyradörrars, femdörrars och kombin har alla fått en enastående kvalitet och design – och vi har ett urval drivlinor där vi för första gången kan erbjuda en hybridversion. Mondeo har aldrig varit vassare än nu”, säger Joe Bakaj, chef för produktutveckling på Ford Europa.

# # #

* Angivna siffror för bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp är uppmätta i enlighet med de tekniska kraven och specifikationerna i den senaste utgåvorna av EU-direktiven EG 715/2007 och EG 692/2008. Siffrorna för bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp anges för en fordonsvariant och inte för en enstaka bil. Den standardiserade testmetod som används möjliggör jämförelser mellan fordonstyper och mellan tillverkare. En bils bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp påverkas även av körstil och andra faktorer som inte är tekniska. Koldioxid är den växthusgas som är den främsta orsaken till den globala uppvärmningen. Resultat i miles per gallon (MPG) motsvarar också denna europeiska körcykel och anges i enheten imperial gallon. Testresultaten vad gäller bränsleförbrukning kan skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen.

Fullständigt pressmaterial inkl. bilder & video för nya Ford Mondeo finns här: http://mondeo.fordpresskits.com/

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material, högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. www.fordmedia.eu.

Följ oss på www.facebook.com/fordsverige, instagram.com/fordsverige och www.youtube.com/fordsverige

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll