Gå direkt till innehåll
Mondeo bekvämare än någonsin tack vare avancerad teknik, innovativt chassi och bullerdämpande kaross

Pressmeddelande -

Mondeo bekvämare än någonsin tack vare avancerad teknik, innovativt chassi och bullerdämpande kaross

  • För första gången i Europa får nya Ford Mondeo flerkonturssäten och ny bakre hjulupphängning med integrallänk, vilket ger en bekvämare körning.
  • En annan nyhet är adaptiva LED-strålkastare, som underlättar nattkörning; andra smarta nyheter är SYNC 2-röststyrning och aktiv parkeringshjälp för vinkelrät parkering.
  • I den högkvalitativa interiören märks nytt klimatsystem med klassens bästa kylning. Dessutom har bullret i kupén minskat med 3 decibel.
  • Nya Mondeo kan fås med ny 10-tums digital/analog instrumentpanel, elektrisk baklucka, uppvärmd ratt och klassens första elektriskt justerbara rattstång med minnesfunktion.

Göteborg, den 20 oktober 2014 – Nya Ford Mondeo erbjuder överlägsen komfort och körglädje tack vare innovativa förarassistansfunktioner, avancerad chassistruktur och en högkvalitativ kupé.

Mondeo blir först i Europa med Fords flerkonturssäten med massagefunktion och den nya integrallänksupphängningen bak som ger bekvämare och tystare körning. Med Mondeo erbjuds också Fords nya kommunikationssystem SYNC 2 med röststyrning och 8-tums pekskärm för enkel hantering av mobil, underhållning, klimat och navigering.

Bland de tekniska nyheterna finns också Fords adaptiva LED-strålkastare, en nyhet i Europa, och aktiv parkeringshjälp med vinkelrät parkering, som underlättar för föraren.

”I den nya modellen använder vi oss av Fords senaste innovationer för att kunna erbjuda kunderna den mest bekväma och förarvänliga Mondeon någonsin”, säger Ulrich Koesters, linjechef på Ford Europa. ”I Mondeo ligger fokus hela tiden på människorna som använder bilen, från system som hjälper till att köra ut bilen ur trånga parkeringsplatser till säten som töms på luft så att man lättare kommer ut ur bilen.”

Praktiska lösningar

Fords flerkonturssäten med massage minskar muskeltröttheten för passagerare fram, särskilt vid längre resor.

I sätena, som kan justeras i 10 riktningar, finns både uppvärmning och nedkylning. Ett system med 11 kuddar används för att skonsamt massera lår och ryggslut.

Blixtsnabb nanoventilsteknik med tunna metalltrådar styr luftflödet i kuddarna och ger massage och individuellt anpassat stöd. När dörrarna öppnas trycks säteskuddarna samman för att göra det lättare att ta sig ut ur bilen.

Ett team med bland annat två läkare har utvecklat Fords flerkonturssäten för att ge optimala prestanda med hjälp av bland annat tryckövervakning, ultraljudskontroll av ryggradens rörelser och elektromyografi som mäter musklernas små elektriska impulser.

”Tack vare en unik vågrörelse, som stimulerar muskler och blodkärl, minskar sätena i Mondeo förarens och framsätespassagerarens trötthet och värk”, säger Jeroen Lem, forskningsingenjör på Ford Europa. ”Det avancerade systemet övervakar trycket i varje kudde så att det känns som en massagerulle förs utmed ryggen. Två olika styrkor för massagen kan väljas på pekskärmen.”

Avancerade strålkastare

Nya Mondeos strålkastare ger ett klart och dagsljusliknande ljus och använder sig av Fords Adaptive Front Lighting System som justerar strålkastarnas spridningsvinkel och intensitet efter den yttre miljön. Systemet väljer en av sju inställningar, utgående från fordonshastighet, omgivningens ljusförhållanden, styrvinkel, avstånd till framförvarande fordon och från om vindrutetorkarna är i funktion.

Nya Mondeo kommer att erbjudas med en avancerad version aktiv parkeringshjälp med stöd för "vinkelrät" parkering, som hjälper föraren att hitta en lämplig parkeringsplats och styra in bilen utan att hålla i ratten.

I den här avancerade parkeringshjälpen ingår stöd som hjälper föraren att köra ut från trånga parkeringsplatser och dessutom ett system som varnar för, och på en skärm visar, hinder framför, bakom och vid sidan om bilen.

Röststyrning av klimatkontroll och mycket annat

SYNC 2 som erbjuds i nya Mondeo kan styra systemen med enkla röstkommandon och en ny högupplöst åttatums pekskärm i färg. Anslut telefon, MP3 mm enkelt via Blutetooth, USB eller SD-kort.

Med en knapptryckning aktiveras röststyrningen och man kan säga ”Jag är hungrig” och få en upp en lista med närbelägna restauranger. Med SYNC 2 kan man sedan ringa upp restaurangen för att boka bord och få hjälp med att hitta vägen dit.

Det har också blivit enklare att ange en navigeringsadress. Användaren kan ange adressen i ett svep och även använda röstkommandon för att välja låtar på en ansluten spelare. Dessutom visas albumomslag på skärmen med kompatibla spelare.

Du kan ringa hands-free-samtal utan att först behöva ge kommando om "Telefon" – säg bara "Ring <namn>" så ringer systemet upp, även om det befinner sig i t.ex. uppspelnings- eller navigeringsläge.

SYNC 2-systemet omfattar även Fords nödhjälpfunktion Emergency Assistance som ser till att passagerarna direkt kommer i kontakt med den lokala larmtjänsten vid en olycka.

"Vi har gjort SYNC 2 så enkelt och intuitivt som möjligt, och systemet växlar sömlöst mellan pekskärmen och röststyrningen", säger Christof Kellerwessel, chefstekniker inom elektriska och elektroniska system, Ford Europa. "Föraren kommer att kunna styra fler in car-system än någonsin tidigare, utan att behöva släppa vägen med blicken eller ratten med händerna."

Med rösten går det att styra klimatanläggningen genom att säga exempelvis ”Max AC” för snabb nedkylning eller ”Temperatur 20 grader”. (Noteras: systemet klarar inte svenska språket ännu).

Nya Mondeos system för uppvärmning, ventilation och AC har finjusterats för tystare drift. Systemet optimerar komforten tack vare den automatiska klimatkontrollen som ger en temperaturvariation på mindre än en grad också under tuffa väderförhållanden. Dessutom är fläktarna "smarta", dvs. och upprätthåller ett konstant luftflöde oavsett bilens hastighet. Baksätespassagerarna har fått egna ventilöppningar.

I nya Mondeo finns en sensor som läser av luftkvaliteten och automatiskt stänger av luftintaget utifrån om föroreningar upptäcks. En annan sensor, för luftfuktighet, vidtar automatiskt åtgärder mot imbildning på fönstren. Nedkylningen från 55 grader till 18 på 15 minuter är klassens bästa.

Nytt chassi för bekvämare körning

Nya Mondeo är den första modellen i Europa som bygger på Fords globala plattform för CD-segmentet och därmed också först med Fords nya bakre integrallänksupphängning som ger både bekvämare körning och mer dynamiska prestanda.

Den nya hjulupphängningen bidrar till högre komfort samtidigt som den bevarar bilens styvhet i sidled för förbättrad styrning och hantering. Upphängningen ger samtidigt hjulen en viss rörelsefrihet bakåt vid körning mot gupp. Detta ger bättre stötabsorption för jämnare gång och minskat buller. Självutjämnande upphängning bak erbjuds i kombimodellen, viket ger optimal markfrigång oavsett last.

Den bakre integrallänksupphängningen bidrar till att sänka bullret med cirka 3 dB bak och 2 dB fram. Bilen har dessutom fått ljuddämpande material i bottenplattans täckplåtar, i hjulhusinklädnaderna och vid dörrarna. Antalet hål i karossen har reducerats för att minimera bulleröverföringen.

Vindbruset har reducerats till nivåer som tidigare bara har kunnat upplevas i premiumsegmentet. Detta har åstadkommits med optimerade fönsterstolpar och dörrspegel form, förbättrade dörr- och fönstertätningar, och förbättrad ljudabsorption i kupén. Ett vindbrus på 21,1 sone är en åttaprocentig förbättring jämfört med föregående modell. Det bakre fönsterglaset har blivit 0,4 millimeter tjockare. Det bidrar till att minska trafikbullret för baksätespassagerarna.

Flera tätningar har lagts in mellan motorhuven och framskärmarna, och motorrummets ljudisolering har ändrats från glasfiber till skum, vilket minskar överföringen av ljud från drivlinan till kupén med mellan 1,5 och 2 decibel.

Komforten stärks ytterligare av aktiva system som vridmoments fördelning, drag-/drivkraftskompensation, Active Nibble Compensation och kompensation av vridmomentsstyrning.

Införandet av elektrisk servostyrning i Mondeo för första gången gör det möjligt att anpassa styregenskaperna och matcha dem till stötdämparinställningarna för ”komfort”, ”normal” och ”sport” i Fords system Continuous Control Damping. Förare kommer nu att märka en större skillnad mellan dämpningsegenskaperna som levereras av de tre inställningarna.

"Vi har i allt anpassat nya Mondeo till de europeiska förarnas behov", säger Geert van Noyen, fordonsdynamikchef på Ford Europa. "Vi gick igenom fem olika konstruktioner bara för den bakre hjulupphängningen - och ägnade två månader åt varje - innan vi var nöjda. Vi har även lagt stor vikt vid att fininställa styrning för att göra den jämn och flytande."

Kvalitet och komfort

I kupén välkomnas Mondeo-föraren (som tillval) av en 10-tums digital/analog instrumentpanel. Den anpassningsbara färgskärmen ger animerade upplysningar från system som filkörningshjälp.

Den elegant utformade mittkonsolen ger Mondeo en sportig känsla, och ett stort förvaringsutrymme framför växelspaken är lätt tillgängligt både för föraren och passageraren.

Den mjuka klädseln på instrumentpanelen samt flockat mittfack och handskfack är exempel på hur man valt material med största omsorg. Krominfattningar och accenter används för ventilationsöppningar och reglagen i så kallat soft touch-utförande.

Genom att de främre sätena fått tunnare ryggar har man, utan att försämra bekvämligheten, lyckats ge passagerare bak mer benutrymme. Baksätespassagerarna har fått ett ljust och luftigt utrymme. Kombin kan fås med öppningsbart fullängds panoramatak i glas.

Bland de funktioner som gör körningen mer bekväm kan nämnas klassens första elektriskt justerbara rattstång med minne, elektrisk baklucka och uppvärmd ratt.

”Nya Mondeo erbjuder en sofistikerad uppsättning funktioner som förbättrar körning och komfort på ett sätt som saknar motstycke i den här klassen”, säger Bakaj.

Fullständigt pressmaterial inkl. bilder & video för nya Ford Mondeo finns här: http://mondeo.fordpresskits.com/

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material, högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. www.fordmedia.eu.

Följ oss på www.facebook.com/fordsverige, instagram.com/fordsverige och www.youtube.com/fordsverige

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll