Gå direkt till innehåll
FORDS NYA PRESTANDAMODELL FORD FOCUS RS500 TILLVERKAS I BEGRÄNSAD UPPLAGA

Pressmeddelande -

FORDS NYA PRESTANDAMODELL FORD FOCUS RS500 TILLVERKAS I BEGRÄNSAD UPPLAGA

  • Nya, kraftfulla Ford Focus RS500 vänder sig till de verkliga bilentusiasterna
  • Endast 500 exemplar kommer att tillverkas av den här sista Focus RS-modellen
  • Utrustad med femcylindrig 2,5-litersmotor på 350 hk och ett vridmoment på 460 Nm
  • Tekniska förbättringar av motorns insug/utblås och förbränning
  • Uppgraderad motor och klassledande chassi bjuder på oöverträffad Focus RS-körglädje
  • Tuff exteriör med unik, mattsvart ”folielackering” och matchande
    19-tums lättmetallfälgar
  • Premiumutförande med uppgraderad lyxutrustning och särskilda RS500-inslag
  • 500 numrerade exemplar säljs från och med maj i 20 europeiska länder
  • Modellen visas för första gången på bilmässan i Leipzig den 9 april – mer information finns på den webbplats som tagits fram speciellt för RS500: www.focusrs500.com

Göteborg, 30 mars 2010 – En ny och extra sportig version av Focus RS, kallad RS500, presenteras nu av Ford. Modellen erbjuder de verkliga entusiasterna exceptionella körupplevelser.

Nya RS500, som gör sin världsdebut på motormässan i Leipzig den 9 april, kallas just så eftersom endast 500 numrerade exemplar kommer att tillverkas och säljas.

Nya Focus RS500 har fått en urstark femcylindrig 2,5-litersmotor på 350 hk, vilket ger bilen 15 procent mer kraft än Focus RS i standardutförandet.

Den enorma styrkan kompletteras av ett lika imponerande yttre.  Bilen har en unik mattsvart ”folielackering” och matchande lättmetallfälgar, vilket gör att den skiljer ut sig rejält från andra Ford-modeller.

”Vi ville göra något verkligt speciellt i samband med att vi nu avslutar tillverkningen av Focus RS”, berättar Joe Bakaj, som ansvarar för produktutveckling på Ford Europa. ”Både utseendet och prestandan gör att vi är övertygade om att RS500 blir en succé och att de som älskar prestandabilar får svårt att stå emot den”.

”Det här är den senaste i raden av legendariska RS-modeller från Ford. Den nya modellen är en värdig arvtagare till namnet RS500, som många förknippar med den framgångsrika Sierra RS500 Cosworth som dominerade tävlingsbanorna i slutet av 1980-talet”, tillägger Bakaj.

Begränsad upplaga – 500 numrerade exemplar

RS500 sätter punkt för produktionen av Focus RS i dagens utförande. I september i år kommer de sista bilarna att rulla ut från fabriken i tyska Saarlouis.

Även om den sammanlagda produktionen av Focus RS blev mycket större än förväntat (mer än 11 000 fordon jämfört med planerade 7–8 000) kommer specialmodellen RS500 inte att tillverkas i mer än 500 exemplar, för försäljning i 20 länder i Europa. Produktionen startar i maj i Saarlouis.

Varje RS500-bil har en metallplakett monterad på mittkonsolen, handgraverad med ett nummer från 001 till 500.

Några få exemplar som producerats för internt bruk, t.ex. produktutveckling och pressvisningar, kommer att få en egen nummerserie.

Intresset för RS500 förväntas vida överstiga utbudet. De 500 bilarna tilldelas de olika marknaderna utifrån Fords bedömning av intresset i respektive land. I Sverige är tilldelningen av RS500 endast 10 bilar vilket innebär att RS500 blir en högst exklusiv bil att äga.

På en särskild webbplats – www.focusrs500.com – kan kunder och andra intresserade ta del av mer information om bilen och ladda ner bilder och filmklipp. Här anges också hur många bilar som kommer att finnas till salu i de olika länderna.

Focus RS har också en egen sida på Facebook – www.facebook.com/fordfocusrs – som redan har 13 500 fans från hela världen. I samband med lanseringen kommer information fortlöpande att läggas upp på sidan.

Uppgraderad motor på 350 hästar

”Det kraftigare motorljudet och den snabbare reaktionen i mellanregistret gör att föraren direkt inser att det inte är fråga om en vanlig Focus RS”, säger Gunnar Herrmann, global produktchef för Fords C-plattform. ”Med 15 procent mer kraft men samma pigga och sportiga egenskaper som standardmodellen är det här en motor som gör RS500 rättvisa.”

För att kunna erbjuda RS500 en extra vass motor har Ford låtit uppgradera den turboladdade 2,5-liters Duratec-motorn på 305 hästkrafter så att den fått mer kraft vid höga och medelhöga varvtal utan att man försämrat styrka och respons vid lägre varvtal.

Den maximala effekten har ökat till 350 hk vid 6 000 varv/minut, medan vridmomentet har ökats från 440 till 460 Nm vid varvtal mellan 2 500 och 4 500 varv/minut.

För att man fullt ut ska kunna dra nytta av den högre effekten har teknikerna låtit insug/utblås och förbränningen genomgå en del förstärkningar.

Motorn har bland annat försetts med en större intercooler för att få fram en svalare och mer kompakt tändning. Motorn har fått en större luftfilterbox för bättre luftflöde, ett vidgat främre avgasrör och en förstärkt bränslepump. Man har även genomfört en programvarukalibrering för att optimera den uppgraderade motorn.

”Tack vare det förbättrade insuget/utblåset har vi kunnat öka effekten utan att höja turbotrycket mycket”, förklarar Herrmann.  ”Vi har därigenom kunnat förstärka prestandan samtidigt som vi behållit samma köregenskaper, bränsleförbrukning och utsläppsnivåer som i vanliga Focus RS.”

Enligt preliminära mätningar accelererar Focus RS500 från 0 till 100 km/på 5,6 sekunder och har samma toppfart på 263 km/h som standardmodellen. 

Utvecklad av entusiaster för entusiaster

Focus RS500-motorn har tagits fram av ett teknikerteam från Ford TeamRS tillsammans med Revolve Technologies, det företag som under varumärket Mountune utvecklar prestandauppgraderingar åt Ford.

Ett särskilt utvecklings- och testprogram har sett till att den nya motorn uppfyller såväl de speciella prestandakraven som de krav på hållbarhet och servicemöjligheter som Ford RS-kunderna ställer.

Den avancerade teknik som redan används i 305-hästarsmotorn för Focus RS – bl.a. omarbetad topplockspackning, extra robusta och metallsprayade cylinderfoder samt nya kolvar och vevstakar – innebar att inga ytterligare ändringar av de mekaniska delarna behövde göras för den kraftigare RS500-motorn.

Avancerat chassi för framhjulsdrift

En viktig orsak till framgångarna med den senaste Focus RS-modellen är det avancerade chassit, som har bredare spårvidd, unik RevoKnuckle-upphängning fram och en Quaife-differentialbroms med snedskurna drev som tillsammans ger följsam styrning, enastående dragkraft och minsta möjliga vridmomentsgenomslag på styrningen.

Detta chassi har visat sig kunna hantera det högre vridmomenten i Focus RS500 mycket väl. Därför har den nya prestandamodellen samma sportiga och dynamiska egenskaper som standardmodellen.

Också bromssystemet och 19-tumsfälgarna med 235/35/R19-däck har Ford valt att behålla, men de röda bromsoken och den dramatiska svarta färgen på fälgarna är RS500 ensam om.

Testad på Nürburgring

Med tanke på den extrema prestanda som utmärker Focus RS500 har det varit viktigt att testa bilens uthållighet och hur den klarar sig på tävlingsbanan.

I programmet har ingått uthållighetstestning på världskända Nürburgring Nordschleife, där teknikerna i Ford TeamRS lät tre Ford-anställda förare köra bilen 10 000 km utan avbrott. Det motsvarar tio stycken 24-timmars Nürburgring-race i en följd.

”Vi ville vara säkra på att Focus RS500 kan pressas riktigt hårt ute på banan och ändå ha den uthållighet som entusiasterna förväntar sig”, säger Matthias Tonn, en av ingenjörerna som arbetat med Focus RS500-projektet.  ”Med en sådan här modell räcker inte de vanliga testrutinerna till.  Efter 500 varv nonstop på Nürburgring kände vi oss säkra på att bilen är så uthållig och stark som krävs, och vi tycker att den bör kunna klara banan på 8 minuter”.

Unik "folielackering" i mattsvart drar blickarna till sig

Redan den vanliga Focus RS-modellen har en design som väcker uppmärksamhet – men med sin mattsvarta ”folielackering” är Focus RS500 ett strå vassare.

Lackeringen matchas av svarta lättmetallfälgar, medan högblank svart lack använts på den trapetsformade nedre framgrillen och splittern, den dubbla bakspoilern och den bakre venturin, som skapar god aerodynamik under bakvagnen.

Den speciella looken framhävs av detaljer i färg, t.ex. de röda bromsoken, de blå RS-märkena och det blå och röda RS500-märket på bakluckan.

”Vi har ansträngt oss att ge Focus RS500 ett unikt utseende”, säger Tonn. ”Den dramatiska svärtan och det imponerande chassit gör att bilen ser tuff, stark och inte så lite farlig ut!”

Den mattsvarta lackeringen har utvecklats i samarbete med 3M, som bland annat är specialister på folieprodukter för bilindustrin.

Samtliga Focus RS500-bilar kommer att lackeras i standardfärgen Panther Black innan de skickas vidare till 3M:s anläggning i Frankfurt, där de täcks med den speciella folie som är hemligheten bakom den matta ytan.

Folien är extremt hållbar och har mycket god motståndskraft mot ytliga skador och skrapmärken. Om karossen skulle skadas stöds Fords återförsäljare av 3M:s nätverk i Europa, som kan ersätta folien på karossplåtarna.

Specialutformning också i kupén

Omsorgen om detaljer präglar också interiören på RS500, som har fått en rad unika specialfunktioner.

Mittkonsolen har en plakett med bilens unika serienummer samt en specialutformad infattning med karbonfibereffekt och ett distinkt RS-mönster.

I kontrast mot det blå färgschema som används på interiördetaljerna i vanliga Focus RS har man i RS500 använt rött, t.ex. i rattens läderklädsel, i dörrklädseln, i växelspaksdamasken och i mattorna.

Kunderna kan som tillval utrusta bilen med Recaro-sportsäten i rött läder, vilket gör interiören ännu mer iögonenfallande.

Premiumutrustning i alla bilar

Alla Focus RS500-bilar har en mycket hög utrustningsnivå – modellen erbjuds med endast två tillval. I Sverige är grundpriset för en Focus RS500 392 900 kr. Förutom den utrustning som ingår i standardutförandet av Focus RS har RS500 följande som standard: 

  • Tvåzons automatisk klimatkontroll
  • Uppvärmd vindruta.
  • Parkeringssensorer bak
  • System för identifiering av sjunkande däcktryck
  • Automatiska strålkastare och vindrutetorkare med regnsensorer
  • Automatiskt avbländande backspegel
  • Fords nyckelfria startsystem
  • Anslutningar med Bluetooth®, röststyrning och USB-port
  • Ljudsystem (för 6 CD) från Sony
  • Recaro-sportsäten fram med klädsel delvis i läder

De två tillvalen är navigerings-/ljudsystem med pekskärm och Recaro-säten helt i rött läder, och de kostar 18 700 kr respektive 6 400 kr.

"Vi tror att de kunder som lyckas komma över en Focus RS500 blir lyckliga ägare till ett attraktivt samlarobjekt”, säger Joe Bakaj. ”Det fantastiska utseendet, den extrema körglädjen och den imponerande utrustningen gör Ford Focus RS500 till en prestandabil för de sanna bilälskarna.”

# # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder kan laddas ned på Ford Motor Companys webbplats för media (http://media.ford.com). För mer information om Focus RS500, besök: www.focusrs500.com

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 325 17 79

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef