Gå direkt till innehåll
Ford Vertrek ger prov på en slimmad, sportig och elegant kompakt-SUV

Pressmeddelande -

Ford Vertrek ger prov på en slimmad, sportig och elegant kompakt-SUV

  • Vertrek är Fords vision för en SUV-modell som tilltalar den globala bilpubliken. Den visar i vilken riktning Fords utvecklingsarbete av SUV-fordon är på väg.
  • Konceptbilen har en elegant design, mycket goda lastmöjligheter och en 1,6-liters EcoBoost-motor med Fords automatiska start-stoppteknik och kan erbjuda klassens bästa bränsleekonomi. Detta är vad kunder världen över vill ha.
  • Ford Vertrek bygger på Fords globala C-segmentplattform som kommer att ligga till grund för mer än 2 miljoner bilar fram till och med år 2012.

GENÈVE, 28 Februari 2011 – Fords vision för en mer slimmad, sportig och snygg kompakt-SUV gör europeisk debut på året bilmässa i Genève. Konceptbilen Ford Vertrek visades först på bilmässan North American International Auto Show i januari och ger en förhandsglimt av Fords ambitioner vad gäller framtidens globala SUV i kompaktformat, en modell som kan komma att bli branschledande inom både design och bränsleeffektivitet.

Ford Vertrek bygger på Fords globala C-segmentplattform som även används för den nya Ford Focus-serien som precis ska börja säljas i Nordamerika och Europa, samt för de senaste C-MAX- och Grand C-MAX-modellerna. Konceptbilen präglas av hur företagets ledande formgivare och utvecklare tänker sig att kunder världen över vill att en SUV ska vara utformad.

”Vertrek är en kompromisslös lösning som vi tror kommer att attrahera den här kundtypen globalt”, säger Frank Davis, produktutvecklingschef på Ford Europa. ”Den nya designen är mer slimmad och bilen är dessutom mer bränsleeffektiv. Den erbjuder de egenskaper som kunder världen över efterfrågar, t.ex. gott om utrymme både för passagerare och last.”

Ford Vertrek kombinerar det bästa ur Fords formspråk och goda köregenskaper med enastående lastkapacitet, dragkraft och terrängkörning – detta tillsammans skapar en bil som uppfyller kraven på kompakta crossover-bilar världen över.

Ford Vertreks linjer har finjusterats aerodynamiskt för att man ska kunna uppnå klassens bästa bränsleekonomi och låga koldioxidutsläpp, som komplement till utbudet av avancerade drivlinor.

Preliminära data från Ford tyder på att en produktionsmodell byggd på Vertrek skulle bli minst 5 procent mer aerodynamiskt effektiv än jämförbara europeiska och nordamerikanska modeller i dag, såsom Escape och Kuga.

Global lösning för globala behov

Tack vare den globala C-segmentplattformen kan Ford utveckla fordon som tillmötesgår kundernas önskemål över hela världen.

”Kunderna efterlyser en kompakt crossover som är snygg att se på och rolig att köra samtidigt som den måste erbjuda det lastutrymme, den teknik och bränslesnålhet som man förväntar sig i dag”, tillägger Davis. ”Ford Vertrek gör att vi får in synpunkter från kunderna som hjälper oss att ta fram en produktionsmodell som har alla de egenskaper som efterfrågas.”

Minst 10 nya modeller kommer att byggas utifrån den nya, globala C-segmentplattformen, som ersätter de tre plattformar som används på olika håll i världen i dag. År 2012 kommer den nya plattformen att stå för mer än 2 miljoner sålda bilar. Plattformen ger Ford betydande skalfördelar och innebär att kunderna kan erbjudas funktioner som man normalt annars bara förknippar med bilar i premiumklassen.

Försäljningen av crossovers har ökat snabbt i Europa – med mer än 200 procent sedan 2000. Ford Kuga har sedan den lanserades 2008 varit rankad trea i sitt segment, där alla de största fordonstillverkarna är med och konkurrerar. Nästan 70 procent av alla Kuga-kunder väljer de högre serierna.

Det globala segmentet för kompakta SUV-modeller har vuxit sedan 2009 med Kina och USA som de starkaste marknaderna. Bara i Kina förväntas marknaden i år växa med 60 procent jämfört med 2009.

”Det här segmentet har en unik spridning globalt sett”, säger Gunnar Herrmann, global produktchef för Fords C-plattform. ”I USA betraktas de här modellerna som småbilar medan de i Europa och på andra håll räknas som medelstora. Segmentet är hur man än räknar mycket viktigt. Det är bara de tillverkare som kan leda utvecklingen av design, kundorienterad teknik, hög kapacitet och bränsleeffektivitet som har en chans att lyckas.”

Kinetic design på en ny nivå

Sportiga och snygga Vertrek bygger på Fords globala formspråk – ”kinetic design”. Den distinkta stilen, som hela tiden utvecklas vidare, bygger på att bilarna ska ge intryck av att vara i rörelse även när de står stilla. Formen gestaltar den körglädje som fordonen erbjuder.

Utgångspunkten är att ge bilen en sportig hållning, ungefär som en löpare beredd i startblocket. Andra viktiga delar är muskulösa konturer och ytor som understryker det kraftfulla och sportiga draget.

Konceptbilen Vertrek baseras på dessa grunddrag i kinetic design, som framhäver modellens goda egenskaper både på vägarna och i terrängen.

”Ford Vertrek inspireras av den här kundgruppens aktuella förväntningar och önskemål”, säger Martin Smith, designchef på Ford Europa. ”Det är en konceptbil som förenar snygg design, förstklassig kvalitet och enastående kapacitet till en vision som vi tror kommer att väcka genklang globalt.”

Avancerade drivlinor både för bensin och diesel

Vertrek visar hur Fords nya, bränslesnåla kompakt-SUV skulle kunna dra nytta av företagets avancerade motorutbud som EcoBoost och turbodiesel med commonrail-insprutning (TDCi) samtidigt som Fords automatiska start-stoppteknik lanseras.

EcoBoost är en hörnsten i Fords strategi att tillhandahålla tekniskt avancerade och effektiva drivlinor i ett mindre format, med kompromisslös prestanda och bränslesnålhet. Ford EcoBoost minskar bränsleförbrukningen med upp till 20 procent och minskar koldioxidutsläppen med upp till 15 procent jämfört med större och mindre effektiva motorer.

Förutom turboladdning med direktinsprutning har Fords motorutvecklare förstärkt EcoBoost-tekniken med variabla ventilinställningar och dessutom en exaktare motorstyrning. Ford har cirka 125 patent som rör EcoBoost-tekniken.

Ford Vertrek är utrustad med den högeffektiva 1,6-liters fyrcylindriga Ford EcoBoost-motorn, som ger bilen lika mycket kraft som en större motor samtidigt som bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen kunnat pressas ned.

År 2013 kommer det att finnas EcoBoost-alternativ för 80 procent av Fords globala modeller och 90 procent av Fords nordamerikanska modeller.

Avancerade dieselmotorer

Ford erbjuder även europeiska kunder ett brett utbud av effektiva och kraftfulla Duratorq TDCi-motorer. Flera av dessa dieselmotorer kan tänkas dyka upp i den produktionsmodell som Vertrek utgör grunden för. Avancerad dieselteknik är särskilt viktigt i Europa – 96 procent av alla sålda Kuga är dieseldrivna.

Fords uppskattade 2,0-liters Duratorq TDCi-dieselmotorer har nyligen uppdaterats och erbjuder nu högre effektivitet med förbättrad prestanda, bränsleekonomi och bättre köregenskaper.

Ett effektivare förbränningssystem ger högre maxeffekt samt förbättrade köregenskaper tack vare ökad följsamhet och större dragkraft vid låga varvtal. Det ger även lägre bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp. Beroende på tillämpning minskas koldioxidutsläppen med upp till 7 procent jämfört med den förra 2,0-liters Duratorq TDCi-motorn. Motorn kompletteras med en bränslesnål sexväxlad växellåda.

Automatisk avstängning sparar bränsle

Även Fords automatiska start-stoppsystem bidrar till förbättrad bränsleeffektivitet. Systemet stänger automatiskt av motorn när den går på tomgång – till exempel vid trafikljus – och sätter snabbt på den igen när det är dags att köra i väg.

Systemet kan sänka bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen med upp till 5 procent vid blandad körning. Vid stadskörning och vid tung trafik med många stopp kan besparingarna uppgå till hela 10 procent.

Fords avancerade automatiska start-stoppsystem har konstruerats med kundens bekvämlighet i fokus. Det ger en konsekvent prestanda som innebär att föraren enkelt kan starta och stoppa bilen mjukt och tyst. När motorn slås av förbereder den elektroniska styrenheten motorsystemet för en omedelbar omstart. Ett integrerat sensorsystem används sedan för att identifiera om föraren utför en åtgärd som signalerar att han eller hon tänker köra i väg, exempelvis genom att trampa på gaspedalen eller kopplingen.

Så snart föraren förbereder bilen för att köra i väg startar motorn tyst och nästan direkt. Det tar inte systemet längre än cirka 0,3 sekunder att få i gång motorn igen! Processen sker i princip omärkligt och innan föraren hunnit växla. För att kunna hantera det ökade antalet motorstarter har startmotorn uppgraderats med en högeffektiv elmotor och en mer kraftfull drevmekanism med minskade bullernivåer.

Smart förnybar laddning

Avancerad batteriteknik krävs för att säkerställa att huvudbatteriet klarar de upprepade laddnings-/urladdningscykler som blir resultatet vid många stopp och starter. Dessutom används särskild teknik för att tillse att batteriet laddas på ett så effektivt sätt som möjligt.

Ett smart förnybart laddningssystem ökar generatoreffekten när bilen bromsas eller när hastigheten sänks. Systemet omvandlar bilens rörelseenergi till elkraft utan att förbruka ytterligare bränsle.

Den frigjorda energin används för att ladda om batteriet, så att det senare kan användas av elsystemet. Det kan till exempel vara när motorn stängs av vid ett stopp eller när generatorn arbetar mindre effektivt.

Batteriet har ett avancerat styrsystem som hela tiden övervakar status och kommunicerar med start-stoppsystemet, så att batteriet laddas så effektivt som möjligt. Fords automatiska start-stoppsystem registrerar hur mycket batterikraft som finns kvar och kan låta motorn vara i gång om kraften inte skulle räcka för att starta motorn på nytt.

# # #

För fullständigt Genève Motorshow pressmaterial och högupplösta bilder och video, besök http://geneva2011.fordmedia.eu/


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 164 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll