Gå direkt till innehåll
MED KONCEPTBILEN VERTREK VISAR FORD UPP EN SLIMMAD, SPORTIG OCH ELEGANT KOMPAKT-SUV

Pressmeddelande -

MED KONCEPTBILEN VERTREK VISAR FORD UPP EN SLIMMAD, SPORTIG OCH ELEGANT KOMPAKT-SUV

  • Vertrek är Fords vision av en SUV-modell för den globala bilpubliken. Konceptfordonet visar i vilken riktning Fords utvecklingsarbete rör sig.
  • Modellen har fått en elegant design, mycket goda lastmöjligheter och en 1,6-liters EcoBoost-motor med Fords automatiska start-/stoppteknik som kan erbjuda klassens bästa bränsleekonomi. Dessa är viktiga köpargument för kunder världen över.
  • Ford Vertrek bygger på Fords globala C-plattform, som kommer att ligga till grund för mer än 2 miljoner bilar fram till och med år 2012.

Detroit, 10 januari 2011 – Ford presenterar idag, på bilmässan North American International Auto Show, sin vision av en mer slimmad, sportig och elegant kompakt-SUV. Konceptbilen Ford Vertrek ger en förhandsglimt av bilkoncernens ambitioner vad gäller nästa generations globala SUV i kompaktformatet, en modell som kan komma att bli branschledande inom både design och bränsleeffektivitet.

Ford Vertrek bygger på Fords globala C-segmentplattform, som används även för den nya Ford Focus-serien som lanseras nu under våren i Europa samt de senaste C-MAX- och Grand C-MAX-modellerna. Konceptbilen präglas av hur företagets ledande formgivare och utvecklare tänker sig att kunder världen över vill att en SUV ska vara utformad.

”Vertrek är en kompromisslös lösning som vi tror kommer att attrahera det här kundsegmentet globalt”, säger Derrick Kuzak, som ansvarar för Fords globala produktutveckling. ”Bilen är revolutionerande om man jämför med de typiska SUV-modellerna i Nordamerika och ett kliv framåt vad gäller designen om man tänker på marknader utanför Nordamerika. Den nya designen är mer slimmad och bilen är dessutom mer bränsleeffektiv. Den erbjuder de egenskaper som kunder världen över efterfrågar, t.ex. gott om utrymme både för passagerare och last.”

Ford Vertrek kombinerar det bästa ur Ford Europas nyskapande formspråk och goda köregenskaper med enastående lastkapacitet, dragkraft och terrängkörning för Nordamerika – detta tillsammans skapar en bil som uppfyller kraven på kompakta SUV-bilar världen över.

Ford Vertreks slanka linjer har finjusterats aerodynamiskt för att man ska kunna uppnå klassens bästa bränsleekonomi och låga CO2-utsläpp, som komplement till utbudet av avancerade drivlinor.

Preliminära data från Ford tyder på att en produktionsmodell byggd på Vertrek skulle bli minst 5 procent mer aerodynamiskt effektiv än jämförbara modeller i dag, såsom Escape och Kuga.

Global lösning för globala behov

Tack vare den globala C-segmentplattformen kan Ford utveckla fordon som tillmötesgår kundernas önskemål över hela världen.

”Kunderna efterlyser en kompakt SUV som är snygg att se på och rolig att köra samtidigt som den måste erbjuda det lastutrymme och den teknik och bränslesnålhet som man förväntar sig idag”, säger Jim Farley, ansvarig för global marknadsföring, försäljning och service. ”Ford Vertrek gör att vi får in synpunkter från kunderna som hjälper oss att ta fram en produktionsmodell som har alla de egenskaper som efterfrågas.”

Minst 10 nya modeller kommer att byggas utifrån den nya, globala C-segmentplattformen, som ersätter de tre plattformar som används på olika håll i världen idag. År 2012 kommer den nya plattformen att stå för mer än 2 miljoner sålda bilar. Plattformen ger Ford betydande skalfördelar och innebär att kunderna kan erbjudas funktioner som man normalt annars bara förknippar med bilar i premiumklassen.

Segmentet för kompakta SUV-fordon är ett av de (fem) största, mest konkurrensutsatta och snabbast växande segmenten, med en fördubblad andel av den amerikanska marknaden sedan 2000. Det hör vidare till de fyra segment i USA som har störst andel byten mellan märken och modeller (så kallad cross shopping). Ford bidrog till att göra segmentet populärt med sin Escape-modell.

Tillväxten för crossover-produkter i Europa, liknande segmentet för kompakta SUV-modeller i USA, har varit enastående med en ökning på mer än 200 procent sedan 2000. Ford Kuga ligger stadigt på en tredjeplats i sitt segment, där alla större biltillverkare är med och slåss, sedan lanseringen år 2008. Nästan 70 procent av alla Kuga-kunder väljer de högre serierna.

Globalt har segmentet för kompakt-SUV:ar vuxit sedan 2009 med Kina och USA som de starkaste marknaderna. Bara i Kina förväntas marknaden nästa år ha vuxit med 60 procent sedan 2009.

”Det här segmentet uppvisar en unik spridning globalt sett”, säger Farley. ”I USA betraktas de här modellerna som småbilar medan de i Europa och på andra håll räknas som medelstora. Segmentet är hur man än räknar mycket viktigt. Det är bara de tillverkare som kan leda utvecklingen av design, kundorienterad teknik, hög kapacitet och bränsleeffektivitet som har en chans att lyckas.”

Kinetic design på en ny nivå

Sportiga och smidiga Ford Vertrek bygger på Fords globala formspråk – "kinetic design". Den distinkta stilen, som hela tiden utvecklas vidare, bygger på att bilarna ska ge intryck av att vara i rörelse också när de står stilla. Formen gestaltar den körglädje som fordonen erbjuder.

Utgångspunkten är att ge bilen en sportig hållning, ungefär som en löpare beredd i startblocket. Andra viktiga delar är muskulösa konturer och ytor som understryker det kraftfulla och sportiga draget.

Konceptbilen Vertrek baseras på dessa grunddrag i kinetic designen, som framhäver modellens goda egenskaper både på vägarna och i terrängen.

”Ford Vertrek inspireras av den här kundgruppens förväntningar och önskemål idag”, säger J Mays, som är designchef på Ford. ”Det är en konceptbil som förenar snygg design, förstklassig kvalitet och enastående kapacitet till en vision som vi tror kommer att väcka genklang globalt.”

Avancerade drivlinor både för bensin och diesel

Ford Vertrek visar hur nästa generations bränslesnåla kompakt-SUV skulle kunna dra nytta av företagets avancerade motorutbud som EcoBoost och turbodiesel med commonrail-insprutning (TDCi) samtidigt som Fords automatiska start-/stoppteknik lanseras.

EcoBoost är en hörnsten i Fords strategi att tillhandahålla tekniskt avancerade och effektiva drivlinor i ett mindre format, med kompromisslös prestanda och bränsleekonomi. Ford EcoBoost minskar bränsleförbrukningen med upp till 20 procent och reducerar CO2-utsläppen med upp till 15 procent jämfört med större och mindre effektiva motorer.

Förutom turboladdning med direktinsprutning har Fords motorutvecklare förstärkt EcoBoost-tekniken med variabla ventilinställningar och dessutom en exaktare motorstyrning. Ford har cirka 125 patent som rör EcoBoost-tekniken.

Ford Vertrek är utrustad med den högeffektiva 1,6-liters fyrcylindriga Ford EcoBoost-motorn, som ger bilen rejält med kraft samtidigt som bränsleförbrukningen och CO2 -utsläppen kunnat pressas ned.

År 2013 kommer det att finnas EcoBoost-alternativ för 80 procent av Fords globala modeller och 90 procent av Fords nordamerikanska modeller.

Avancerade dieselmotorer

Utanför USA erbjuder Ford kunderna ett brett utbud av effektiva och kraftfulla Duratorq® TDCi-motorer. Flera av dessa dieslar kan tänkas dyka upp i den produktionsmodell som Vertrek utgör grunden för. Avancerad dieselteknik är särskilt viktigt i Europa – 96 procent av alla sålda Kuga är dieseldrivna.

Fords uppskattade 2,0-liters Duratorq TDCi-dieselmotorer har nyligen uppdaterats och erbjuder nu högre effektivitet med förbättrad prestanda, bränsleekonomi och komfort.

Ett effektivare förbränningssystem ger högre maxeffekt samt förbättrade köregenskaper tack vare ökad följsamhet och större dragkraft vid låga varvtal. De förbättrade motorerna har fått lägre bränsleförbrukning och CO2-utsläpp. Beroende på tillämpning har CO2-utsläppen minskats med upp till 7 procent jämfört den förra 2,0-liters Duratorq TDCi-motorn.

Motorn kompletteras av en bränslesnål sexväxlad växellåda. År 2013 kommer samtliga Fords bilar i USA ha sexväxlad växling som en konsekvens av företagets åtagande att leda utvecklingen mot allt bränslesnålare fordon i samtliga segment.

Automatisk avstängning sparar bränsle

Även Fords automatiska start-/stoppsystem bidrar till förbättrad bränsleeffektivitet. Systemet stänger automatiskt av motorn när den går på tomgång – till exempel vid trafikljus – och sätter snabbt på den igen när det är dags att köra iväg.

Systemet kan sänka bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen med upp till 5 procent vid blandad körning. Vid stadskörning och vid tung trafik med många stopp kan besparingarna uppgå till hela 10 procent.

Fords avancerade automatiska start-/stopp-system har konstruerats med kundens bekvämlighet i fokus. Det ger konsekventa prestanda som innebär att föraren enkelt kan starta och stoppa bilen mjukt och tyst. När motorn slås av förbereder den elektroniska styrenheten motorsystemet för en omedelbar omstart. Ett integrerat sensorsystem används sedan för att identifiera om föraren utför en åtgärd som signalerar att han eller hon tänker köra iväg, exempelvis genom att trampa på gaspedalen eller kopplingen.

Så snart föraren förbereder bilen för att köra iväg startar motorn tyst och nästan direkt. Det tar inte systemet längre än cirka 0,3 sekunder att få igång motorn igen! Processen sker i princip omärkligt och innan föraren hunnit växla. För att kunna hantera det ökade antalet motorstarter har startmotorn uppgraderats med en högeffektiv elmotor och en mer kraftfull drevmekanism med minskade bullernivåer.

Smart förnyelsebar laddning

Avancerad batteriteknik krävs för att säkerställa att huvudbatteriet klarar de upprepade laddnings-/urladdningscykler som blir resultatet vid många stopp och starter. Dessutom används särskild teknik för att tillse att batteriet laddas på ett så effektivt sätt som möjligt.

Ett smart förnyelsebart laddningssystem ökar generatoreffekten när bilen bromsas eller när hastigheten sänks. Systemet omvandlar bilens rörelseenergi till elkraft utan att förbruka ytterligare bränsle.

Den frigjorda strömmen används för att ladda om batteriet, så att det senare kan användas av elsystemet. Det kan till exempel vara när motorn stängs av vid ett stopp eller när generatorn arbetar mindre effektivt.

Batteriet har ett avancerat styrsystem som hela tiden övervakar status och kommunicerar med start-/stoppsystemet, så att batteriet laddas så effektivt som möjligt. Fords automatiska start-/stoppsystem registrerar hur mycket batterikraft som finns kvar och kan låta motorn vara igång om kraften inte skulle räcka för att starta motorn på nytt.

# # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder kan laddas ned på Ford Motor Companys webbplats för media (www.media.ford.com) alternativt (www.fordmedia.eu)

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll