Gå direkt till innehåll
Ford Transit Connect Electric gör debut i Genève

Pressmeddelande -

Ford Transit Connect Electric gör debut i Genève

GENÈVE, 28 februari 2011 – Ford visar ännu en gång företagets engagemang för en global elbilsstrategi genom att ge prov på en utvecklingsversion av den utsläppsfria Transit Connect Electric på årets bilmässa i Genève.

Visningsbilen är baserad på Transit Connect Kombi och är en av Fords många elbilar som för närvarande testas i Storbritannien. Den har samma batterikraft som transportbilen Transit Connect Electric som börjar säljas i Europa i år.

”Genom att erbjuda flera olika elfordon gör vi det enklare för våra kunder att ta till sig denna bränslebesparande teknik”, säger Bill Ford, styrelseordförande för Ford Motor Company. ”Denna strategi förvaltar vårt arv som är att göra innovativ teknik tillgänglig för så många människor som möjligt och vår vision att utveckla bra produkter, bygga upp en hållbar verksamhet och bidra till en bättre värld.”

Inga utsläpp

Transportbilen Transit Connect Electric drivs endast av elkraft och är en version av den prisbelönta, lättviktiga Transit Connect med lång hjulbas.

Den är framtagen tillsammans med Fords USA-baserade elbilspartner Azure Dynamics och har en egenutvecklad batteridriven Force Drive™-drivlina som drivs av ett avancerat batteri som är utformat av Johnson Controls-Saft.

Med batteriet på 28 kWh har Transit Connect Electric en maxhastighet på 120 km/h och en räckvidd på upp till 130 km. Litiumjon-batteripaketet laddas via ett vanligt eluttag med hjälp av en inbyggd omvandlare. Det tar upp till 10 timmar att ladda batteriet helt i ett vanligt 220-voltsuttag.

Praktisk och prisvärd

Med Transit Connect Electric kan europeiska transportbilsägare sänka sina bränsle- och driftkostnader.

Fords Transit Connect-plattform passar perfekt till batteriversionen tack vare dess unika kombination av goda köregenskaper, hög lastkapacitet och tillgänglighet samt låga inköps- och driftkostnader.

Med en lastvolym på 3,8 m3 och en lastkapacitet på 410 kg kommer Transit Connect Electric att tilltala förare som har planerade resor och kör korta sträckor med många stopp.

Testad

Transportbilen Transit Connect Electric kommer att börja säljas i Europa senare i år efter den framgångsrika lanseringen i Nordamerika december 2010.

Bilarna levereras utan motorer från Fords fabrik i turkiska Kocaeli till en fabrik i Europa där Azure ansvarar för slutmonteringen.

Den färdiga Transit Connect Electric-transportbilen säljs sedan av Azure Dynamics via ett särskilt utvalt nätverk av återförsäljare. Precis som i Nordamerika kommer den europeiska modellen av Transit Connect Electric att ha både Fords blå oval och Azures Force Drive-märke. Mer information om priser för Transit Connect Electric, som finns med både höger- och vänsterstyrning, kommer att presenteras närmare lanseringen.

”Transit Connect Electric är ett exempel på hur vi utvecklar våra affärsrelationer samt hybrid- och avancerade motorprogram för att förflytta energieffektiva tekniker från laboratorierna ut på vägarna”, berättar Derrick Kuzak, ansvarig för produktutveckling inom Fordkoncernen. ”Bilen är inte bara idealisk för miljömedvetna företag utan även en viktig del av Fords framtid.”

Som en del av företagets elbilsstrategi har Ford som mål att ha lanserat fem el- och hybridmodeller i Europa till 2013. Utöver Transit Connect Electric kommer Ford att lansera nya Ford Focus Electric 2012 följd av hybrid- och laddhybridvarianterna av nya C-MAX och en annan hybridmodell 2013.

Tekniska data för Transit Connect Electric

Kaross

  • Delmontering på Fords fabrik i turkiska Kocaeli
  • Slutmontering av Azure Dynamics Corporation

Drivsystem

  • Siemens AC induktionsmotor, Azure Dynamics-omvandlare
  • Transaxel från Borg-Warner, batteripaket från Johnson Controls-Saft
  • Systemspänningsintervall: 260 –380 V

Eldrivsystem

  • Motor Siemens modell 135, 3-fas AC induktionsmotor, 300 V nominell, vätskekyld
  • Vridmoment 158 Nm (kontinuerligt), 235 Nm (max.)
  • Borg-Warner 31–03-växellåda, enväxlad
  • Utväxlingsförhållanden 8.28:1
  • IEC 62196 typ 1

Batteri

  • Litiumjon-batteripaket från Johnson Controls-Saft
  • Kapacitet 28 kWh, 16 moduler (192 celler)
  • Spänningsintervall 215–390 V, laddare 3,3 kW

Vikt och lastkapacitet

  • Maximal lastkapacitet 410 kg
  • Tomvikt 1 791 kg (ber.)
  • Lastvolym 3,8 m3

Prestanda

  • Räckvidd upp till 130 km vid fulladdning
  • Laddningstid upp till 10 timmar vid fulladdning med vanligt 220-voltsuttag
  • Maxhastighet 120 km/h vid 0 procent lutning
  • Acceleration 0–100 km/h på 12 sekunder (baserat på tomvikt)
  • Acceleration 0–100 km/h på 15 sekunder (baserat på bruttovikt)

# # #

För fullständigt Genève Motorshow pressmaterial och högupplösta bilder och video, besök http://geneva2011.fordmedia.eu/


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 164 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef