Gå direkt till innehåll
Ford startar tillverkningen av nya Kuga – bolagets nya innovativa och bränslesnåla SUV med klassledande köregenskaper

Pressmeddelande -

Ford startar tillverkningen av nya Kuga – bolagets nya innovativa och bränslesnåla SUV med klassledande köregenskaper

  • Volymproduktionen av nya Kuga inleds idag på Fords fabrik i spanska Valencia för leverans till återförsäljare i hela Europa.
  • Nya Kuga erbjuder tekniska funktioner som är nya för segmentet, till exempel en baklucka som öppnas "handsfree". Med Kuga gör dessutom Fords nya globala aktiva fyrhjulssystem sin debut, vilket ger modellen klassens bästa köregenskaper.
  • Ford kommer under de kommande åren att dra fördel av sin ledande ställning globalt på SUV-marknaden och bl.a. introducera modellerna Ford EcoSport och Ford Edge i Europa.

Göteborg, 3 december 2012 – Ford inleder idag volymproduktionen av sin helt nya Kuga på fabriken i spanska Valencia för leverans till återförsäljare i hela Europa. 

Nya Kuga erbjuder tekniska funktioner som är nya för segmentet, till exempel en baklucka som kan öppnas "handsfree", Fords nya och globala smarta fyrhjuldrift och en förbättrad vridmomentsfördelning. Med Kuga introduceras dessutom EcoBoost-bensinmotorn på den europeiska SUV-marknaden.

Ford har sålt mer än 300 000 exemplar av Kuga sedan modellen lanserades år 2008 på den europeiska marknaden. Nya Kuga är först ut när Ford nu introducerar ett heltäckande utbud inom SUV-klassen i Europa.  Efter Kuga kommer den moderna och innovativa EcoSport, Fords bidrag till segmentet mindre SUV-modeller, och sedan Edge – en större och lyxigare crossover som blivit en stor framgång i bland annat i Nordamerika.

”Den första Kugan var en succémodell som kunderna älskade. Nya Kuga är smartare, mer bränsleeffektiv och ännu roligare att köra”, säger Roelant de Waard, som ansvarar för marknadsföring, försäljning och service på Ford Europa. ”Ford har många års erfarenheter och en omfattande expertis när det gäller SUV:ar, något som vi nu tänker dra fördel av på den europeiska marknaden, med Kuga som ett första steg.” 

Ford tänker utnyttja sin starka ställning på SUV-marknaden i bland annat Nordamerika och snabbt utöka modellprogrammet i Europa. Bolaget uppger att man räknar med att sälja mer än en miljon SUV:ar i Europa under de kommande sex åren, motsvarande en tiondel av Fords hela europeiska försäljning.

Nya Kuga kan fås med 1,6-liters EcoBoost-bensinmotor på 150 eller 180 hästkrafter eller med 2,0-liters TDCi Duratorq-diesel på 140 respektive 163 hästkrafter. AWD-versionerna kan utrustas med Fords PowerShift-transmission. Alla motorerna för Kuga har CO2-utsläpp som understiger 180 g/km*.

Dessutom kan nya Kuga fås med en rad förarassistansfunktioner som parallellparkeringsstödet aktiv parkeringshjälp och den sensorbaserade döda-vinkel-övervakningen, som varnar föraren med en lampa i sidospegeln för fordon och andra potentiella risker i döda vinkeln.

Nya Kuga har 82 liter större bagageutrymme än den nuvarande modellen, och baksätena kan fällas platt med en knapptryckning. 

Kugas smarta fyrhjulsdrift omprövar förhållandena i förebyggande syfte 20 gånger snabbare än en blinkning och fördelar AWD-kraften så att föraren får bästa möjliga kombination av vägegenskaper och grepp. Dynamiken och kurvtagningsförmågan har förbättrats med hjälp av ett system för vridmomentsfördelning som först användes i nya Ford Focus.

Fords avancerade SYNC-gränssnitt för röststyrning, integration och anslutningar finns också tillgängligt redan från lanseringen. Gränssnittet innehåller ennödhjälpsfunktion, som om krockkuddarna aktiveras eller bränslepumpen stängs av använder GPS-enheten i bilen och en Bluetooth-kopplad mobil för att ringa ett larmsamtal och lämna GPS-koordinater på det lokala språket till larmtjänsten.

Priserna för nya Kuga kommer att presenteras inom kort. Beställningar kommer att tas emot före årsskiftet.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt. www.media.ford.com


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige, www.twitter.com/fordsverige
eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll