Gå direkt till innehåll
Ford presenterar sin mest kraftfulla dieseldrivna Kuga någonsin, som dessutom fått lägre CO2-utsläpp, nya färger och mer avancerad teknik

Pressmeddelande -

Ford presenterar sin mest kraftfulla dieseldrivna Kuga någonsin, som dessutom fått lägre CO2-utsläpp, nya färger och mer avancerad teknik

Ford presenterar sin mest kraftfulla dieseldrivna Kuga någonsin, med en 2,0-liters TDCi-motor på 180 hk och ett vridmoment på 400 Nm.

Kugas uppgraderade 2,0-liters TDCi-diesel har 10 procent högre effekt och 19 gram lägre koldioxidutsläpp än föregångaren. 1,5-litersversionen av EcoBoost-bensinmotorn sänker CO2-utsläppen med 11 g/km jämfört med den utgående 1,6‑litersmodellen.

Automatisk start-/stoppfunktion och aktivt grilljalusi blir nu standardutrustning på Kuga. Nya Kuga kan dessutom utrustas med SYNC med AppLink för röststyrning av appar.

Göteborg, den 28 november 2014 – Ford Kuga är nu tillgänglig med en rad betydande uppgraderingar, däribland den mest kraftfulla dieseldrivlinan någonsin.

Förbättringarna av Kugas motorer, både för diesel och bensin, har dessutom sänkt koldioxidutsläppen. Kuga erbjuds nu som standard med avancerad teknik som minskar bränsleförbrukningen och sänker utsläppen, exempelvis automatisk start-/stoppfunktion och aktivt grilljalusi.

”Ford har uppdaterat Kuga med modeller som har högre effekt och lägre utsläpp. Tiger Eye är en ny, djärv metallicfärg som Ford aldrig använt tidigare. Och SYNC med AppLink hjälper förarna med kommunikationen utan att de behöver släppa ratten”, säger Roelant de Waard, som ansvarar för marknadsföring, försäljning och service på Ford Europa.

83 procent av de Ford Kuga som såldes under årets nio första månader i Europa* hade en 2,0-liters TDCi-dieselmotor. Ford har höjt motorns effekt med 17 hästkrafter till 180, och det högsta vridmomentet har ökats från 340 till 400 Nm. Den uppgraderade motorn gör nya Kuga till den mest kraftfulla någonsin, särskilt i kombination med Fords smarta fyrhjulsdrift, som de flesta kunder väljer.

För första gången erbjuds nu Kuga med Ford nya 1,5-liters EcoBoost-bensinmotor*, som sänker koldioxidutsläppen till 143 g/km från 154 g/km – en förbättring på mer än sju procent jämfört med den utgående 1,6-liters EcoBoost-motorn**.

SUV med smarta funktioner

Ford SYNC och AppLink gör att föraren kan styra appar med rösten utan att behöva släppa händerna från ratten eller blicken från vägen. Bland apparna kan nämnas Spotify, ADAC, Audioteka, AUPEO!, Cyclops, Glympse och Radioplayer.

Enligt den senaste försäljningsstatistiken från Ford är det många Kuga-köpare som väljer de avancerade förarassistensfunktionerna; omkring en tredjedel av de sålda bilarna har bakåtriktad kamera och mer än hälften har aktiv parkeringshjälp som underlättar parallellparkering.

Förutom farthållare med justerbar hastighetshållare, som erbjuds som standard, kan kunden välja adaptiv farthållare med framåtvarning, som varnar förarna om de kör för nära framförvarande fordon. En annan standardfunktion är däcktrycksövervakning, som varnar om däcktrycket plötslig skulle minska under färd. Bland övriga tekniska funktioner kan nämnas baklucka som öppnas med foten, döda-vinkel-övervakning, aktivt citystopp, filkörningshjälp, filbytesvarning, automatiskt helljus, förarvarning och vägmärkesidentifiering.

Nya Kuga kommer att säljas i färgerna Ruby Red Metallic, Magnetic Metallic och nyheten Tiger Eye Metallic. Medium Light Stone är namnet på den nya interiörfärgen. Det finns ett stylingpaket för karossen som tillval (standard på Titanium X).

Försäljningen av Kuga ökade med 33 procent* under de första nio månaderna 2014. Från januari till och med september såldes mer än 63 000 Kuga på de 20 största marknaderna i Europa**, vilket är ökning från 47 600 bilar under samma period föregående år. Denna framgång bidrog till en 20-procentig ökning av Kugas andel av marknaden för medelstora SUV:ar, från 6,9 procent i januari till 8,3 procent i augusti 2014.

Sedan nya Kuga lanserades i Europa 2012 har mer 200 000 exemplar tillverkats på Fords fabriker i spanska Valencia och ryska Elabuga. I Ryssland ökade Kuga-försäljningen med hela 97 procent under perioden oktober 2013–september 2014.

Motoruppgraderingar för Kuga

Motor Transmission Effekt CO2, kombinerad** CO2-förbättring jämfört med föregångaren
1,5-liters EcoBoost Framhjulsdrift, manuell 150 hk 143 g/km 7,1 % (11 g/km)
1,5-liters EcoBoost Fyrhjulsdrift, automatisk 182 PS 171 g/km 4,5 % (8 g/km)
2,0 liters Duratorq TDCi Framhjulsdrift, manuell 120 hk 122 g/km 12,2 % (17 g/km)
2,0 liters Duratorq TDCi Framhjulsdrift, manuell 150 hk 122 g/km 12,2 % (17 g/km)
2,0 liters Duratorq TDCi Fyrhjulsdrift, manuell 150 hk 135 g/km 9,4 % (14 g/km)
2,0 liters Duratorq TDCi Fyrhjulsdrift, PowerShift 150 hk 140 g/km 11,9 % (19 g/km)
2,0 liters Duratorq TDCi Fyrhjulsdrift, manuell 180 hk 135 g/km 9,4 % (14 g/km)
2,0 liters Duratorq TDCi Fyrhjulsdrift, PowerShift 180 hk 140 g/km 11,9 % (19 g/km)

# # #

* Under 2015 ersätts 1,6-liters EcoBoost-motorn av 1,5-litersversionen i de flesta europeiska länder.

** Angivna siffror för bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp är uppmätta i enlighet med de tekniska kraven och specifikationerna i den senaste utgåvorna av EU-direktiven EG 715/2007 och EG 692/2008. Siffrorna för bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp anges för en fordonsvariant och inte för en enstaka bil. Den standardiserade testmetod som används möjliggör jämförelser mellan fordonstyper och mellan tillverkare. En bils bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp påverkas även av körstil och andra faktorer som inte är tekniska. Koldioxid är den växthusgas som är den främsta orsaken till den globala uppvärmningen. Resultat i miles per gallon (MPG) motsvarar också denna europeiska körcykel och anges i enheten imperial gallon. Testresultaten vad gäller bränsleförbrukning kan skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen.

*** Avser 20 europeiska länder: Österrike, Belgien, Storbritannien, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien, Sverige och Schweiz. Ford rapporterar försäljningssiffror för Estland, Lettland och Litauen via vårt finska försäljningsföretag, vilket innebär att de baltiska staterna ingår i Euro 20.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material, högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. www.fordmedia.eu.

Följ oss på www.facebook.com/fordsverige, instagram.com/fordsverige och www.youtube.com/fordsverige

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef